מה ההבדל בין כוסמת לכוסמין ||| מהי הכוסמת, מאיפה הגיע וכמה כוסמת מגדלים בעולם ||| קמח ללא גלוטן שנהדר לצליאק ולנמנעי גלוטן ||| מאכלים מבוססי כוסמת ברחבי העולם מסובה היפני ועד פנקייק כוסמת בצרפת ||| כל הפרטים וגם מתכונים בהמשך…
כֻּסֶּמֶת או כוסמין
כוסמת Buckwheat הוא צמח שזרעיו משמשים מאכל והוא ידוע ביכולת העמידות שלו ועל כן קל לגדל אותו בקרקע בעייתית או תנאי מזג אויר בעייתיים בהם חיטה או שעורה מתקשים לצמוח. היות והכוסמת היא לא דגן היא גם לא מכילה גלוטן ועל כן הצריכה שלנה נמצאת בעלייה עקב הצמיחה בכמות הרגישים לגלוטן ונמנעים מגלוטן.
כוסמין Spelt הוא דגן וצמח שונה לגמרי מהכוסמת. כוסמין נקרא גם Dinkel wheat או Hulled wheatועל כן זה דגן שמכיל גלוטן ובארצנו משתמשים בכוסמין בעיקר טחון לקמח כוסמין לצרכי אפייה בעוד כוסמת משמשת למגוון צרכים עליהם בהמשך כולל מתכונים.
כוסמת
כוסמת היא עוד אחד מהמאכלים השנויים במחלוקת – יש שאוהבים כוסמת אהבה עמוקה ולעומתם יש שמתעבים קוסמת ולא יגעו בכל הקשור לצמח זה. בשנים האחרונות הקוסמת הפכה לאחד הטרנדים הבריאותיים הבולטים ביותר. בניגוד לחיטה ולאורז, שאופן הבישול והצריכה שלהם דומה לזה של הכוסמת, היא אינה דגן, ואינה גדלה כעשב וקל מאוד לגדלה גם בתנאים סביבתיים קשים וקרקעות לא פוריות. כיום ניתן למצוא גידולי כוסמת כמעט בכל רחבי תבל.
לפי הממצאים הקיימים כבר לפני 8000 שנים בויתה הכוסמת בחבל יונאן Yunnan שבסין ומשם גדול ושימוש בזרעי הכוסמת התפשט לכל אסיה ובהמשך לאירופה. העמידות של הצמח והיכולת של הכוסמת לגדול גם בהרים הפך אותה לגידול הנפוץ ברמת טיבט כבר לפני 3-4 אלפי שנים.
בעולם מייצרים כ-4 מיליון טון כוסמת בשנה. 3/4 מהייצור נעשה בסין ורוסיה והשאר מגדלים באוקראינה, צרפת, קזחסטאן ועוד.
כוסמת עשירה בסיבים תזונתיים שגורמים לתחושת שובע לאורך זמן. היא ידועה כמאזנת את רמות הכולסטרול ולחץ הדם, והיא מכילה חלבון (13% חלבון) ורק 3.5% שומן. כמו כן מכילה נוגדי חמצון ובנוסף עשירה בוויטמינים ובמינרלים.
אפשר למצוא בחנויות בארץ כוסמת קלויה, שהצבע שלה חום ויש לה טעם עמוק ואגוזי והיא הנפוצה והזולה יותר, וכוסמת ללא קלייה או כוסמת ירוקה (בגלל הצבע הירקרק הבהיר שלה) שהיא אותה כוסמת שלא נקלתה והיא נמכרת במצבה הטבעי. טעמה עדין מאד, כמעט שאינו מורגש והמרקם הייחודי שלה גורם לה להיות חומר גלם רב שימושי במיוחד וקל לשלב אותה במגוון תבשילים וסלטים.
קמח כוסמת
הכוסמת הוא זרע רך יחסית, ולכן אפשר להכין ממנו קמח ע"י טחינה פשוטה אפילו בבלדר ביתי רגיל וזאת בניגוד לדגנים אחרים המצריכים מכשור מקצועי יותר ולא מתאימים לטחינה ביתית. קמח כוסמת יכול לשמש כתחליף לקמח חיטה במגוון שימושים לבישול ואפייה. טעמו עדין, אבל שונה מקמח חיטה ועל כן חשוב להתנסות על מנת להחליט על השימוש בו. לרגישים לגלוטן הוא פתרון מצויין.
מה עושים עם כוסמת בעולם
- בחבל ברטאן Bretagne, צרפת מכינים חביתיות פנקייק שנקראות Galette de sarrasin מקמח כוסמת. חביתית דומה מכוסמת עושים גם עוד מקומות ברחבי תבל
- ברוסיה ומזרח אירופה עושים דייסה מלוחה או מתוקה מכוסמת שנקראת קאשה Kasha
- ביפן מכינים אטריות מקוסמת ואילו באיטליה עושים את הפיצוקירי Pizzoccheri שזו פסטה מ-80% קמח קוסמת והשאר קמח חיטה
משקאות עשויים מכוסמת
עקב העלייה בתחלואת הצליאק והגידול בצריכת מזון ללא גלוטן, התחילו בשנים האחרונות לפתח בירה ללא גלוטן עשויה מזרעי כוסמת. זהו פתרון מצוין כשהכוסמת מחליפה את החיטה או השעורה. גם בישראל יש מספר מבשלות שמייצרות בירה ללא גלוטן העשויה מכוסמת. בנוסף, תוכלו למצוא גם ויסקי מכוסמת מאותה סיבה של הימנעות מגלוטן.
ביפן תמצאו תזקיק סובה-שוצ'ו sobajōchū そば焼酎 העשוי מכוסמת ומכיל 25-35% אלכוהול. במזרח שותים גם תה שעושים מעלי כוסמת מיובשים. בסין זה קוגיאאו-צ'ה kuqiao-chaואילו ביפן התה נקרא סובה-צ'ה soba-cha そば茶 ולקוריאנים יש תה כוסמת שנקרא memil-cha 메밀차.
שימושים נוספים
אחד השימושים הנפוצים במחוזותינו הן כריות החימום שמשתמשים בהם בלילות קרים של חורף, לחמם הרגליים או כתף כואבת. בזכות צורתן המיוחדת יוצרות קליפות זרעי הכוסמת אלפי כיסי אוויר קטנטנים ובעת דחיסתן הן שומרות על צורתן המקורית. כך מתאפשרת זרימת אוויר בתוך הכרית והיא שומרת על יציבות וקרירות לאורך זמן. בזכות תכונות ייחודיות אלו מספקת הכרית תמיכה טובה לשרירי הגב העליון והצוואר בהתאם לתנוחה הטבעית הנכונה להם. בנוסף, יש כריות מלאות בזרעי כוסמת שמחממים אותם במיקרוגל ותודות לספיגת החום המצוינת ושמירת החום לאורך זמן שגרעיני הכוסמת ידועים בהם, נעשה השימוש בהם לצורך חימום. בנוסף מוכרות כריות התפילה וכריעה של הזן Zafu. שגם הן עשויות באופן דומה לכריות החום הנ"ל.
סוֹבָּה Soba 蕎麦
אטריות כוסמת נפוצות בעיקר במזרח הרחוק, בסין טיבט, יפן וקוריאה. הסברה אומרת שהמקור לאטריות הכוסמת הוא מטיבט, כיוון שהחיטה לא גדלה בגובה בה נמצאת טיבט ועל כן גידלו כוסמת שעמידה בתנאי הקרקע ומזג האוויר של טיבט. תהליך הפיכת הכוסמת לאטריות נעשה במשך שנים באופן ידני ודורש מומחיות רבה כיוון שבכוסמת אין גלוטן, והעיסה הנוצרת בתהליך אינה דביקה. התהליך עובר מאומן אחד לשני ובתי סובה שמגישים בהם סובה הולכים ומתמעטים.
כיוון שאטריות המיוצרות מקמח כוסמת טהור עלולות להתפרק בזמן הרתחתן, נהוג לערבב עם קמח הכוסמת קמח חיטה. ביפן, התקנים החקלאיים מחייבים שהאטריות יכילו לפחות 30% קמח כוסמת על מנת שיזכו בשם סובה וככל שכמות קמח הכוסמת גדולה יותר, כך האטריות נחשקות יותר ואיכותיות יותר. בצק האטריות נפרס על משטח, לשים ומרדדים אותו ולבסוף חותכים בעזרת סכין מיוחדת. איכות האטריות נקבעת על פי כישוריו של היוצר, בייחוד בכל הנוגע לאטריות עם אחוז גבוה של קמח כוסמת.
ביפן, אטריות הסובה מוגשות במגוון אירועים. הן אטריות זולות שניתן לקנות בדוכן בתחנת הרכבת אך בו בזמן הן מוגשות במסעדות יוקרה. בשווקים ניתן לקנות אטריות מיובשות שניתן לבשל בבית, יחד עם רוטב קל להכנה. סובה נאכלת בעזרת מקלות אכילה וביפן, אכילה רועשת של האטריות נחשבת למנומסת. זאת בעיקר בנוגע לאטריות חמות, כאשר פעולת השאיבה המהירה אל תוך הפה מתבצעת על מנת לקררן.
זהות זרה Complicity
סרט של הבמאי קיי ציקרואה מספר גם את בית הסובה הכפרי ועובד זר סיני הלומד את מלאכת הכנת הסובה מהישיש המומחה שילדיו לא המשיכו בדרכו ולמדו את מלאכת הכנת האטריות כוסמת.
סוגי סובה
- אטריות סובה קרות מוגשות לרוב על מצע במבוק הנקרא זארו Zaru. לפעמים, מוסיפים למנה אצות נורי מיובשות ברוטב הנקרא סובה טסויו Soba Tsuyo כתוספת צדדית. הטסויו מיוצר מתערובת חזקה של דאשי Dashi, רוטב סויה ממותק ומירין Mirin . הסועד מרים צרור אטריות עם מקלות האכילה ומגלגל אותן תוך כדי טבילה ברוטב או בתוספת וואסאבי, ג'ינג'ר כבוש ובצל ירוק.
- מורי סובה Mori Soba: אטריות סובה מוגשות בצלחת או בתוך סלסלה.
- זארו סובה Zaru Soba: אטריות סובה שמוגשות עם תוספת נתחי אצות נורימעל.
- סובה מאקי Soba Mako: אטריות סובה עטופות באצת נורי בצורה המזכירה מאקי סושי.
- קאקה סובה Kaka Soba: סובה חמה בציר שמעליו מפוזרים בצל ירוק קצוץ דק ולפעמים גם קאמאבוקו Kamaboko
- קיטסון סובה Kitsune Soba או טאנוקי סובה Tanuki Soba: סובה המוגש עם תוספת של טופו מטוגן.
- טמפורה סובה Tempura Soba: סובה בתוספת טמפורה, בדרך כלל שרימפס גדול
- טסוקימי סובה Tsukimi Soba: פירוש השם תצפית אל הירח, בתוספת ביצה לא מבושלת ששופכים לתוך המרק החם.
פסטיבל הכוסמת של פרסטון
בתקופת השפל הכלכלי הגדול בארצות הברית, תושבי מחוז פרסטון Preston בוורג'יניה המערבית West Virginia ארה"ב, ניסו להתאושש כלכלית בעזרת גידול כוסמת. הרעיון היה לגדל כוסמת שבגלל מהירות הגדילה שלה, והאיכות היציבה של היבול, גידול זה עשוי להיות כדאי מבחינה כלכלית. סיום קציר הכוסמת סימן את השיבה הביתה, והאיכרים יכלו לנוח, להירגע וליהנות מהיבול, וכך התחילה מסורת שנתית של פסטיבל הכוסמת במחוז פרסטון Preston. הפסטיבל הראשון נערך בשנת 1938, ומאז הוא מתקיים כל שנה, כאשר בפסטיבל נערכות תחרויות שונות הקשורות לכוסמת ואף נבחרים מלך ומלכת הכוסמת.
פסטיבל הכוסמת בהודו
בהודו נפוץ קמח כוסמת שנקרא kuttu ka atta ושם מתקיים כל שנה בסתיו, פסטיבל של 10 ימי חגיגות בהן אוכלים רק מאכלים העשויים מכוסמת. פסטיבל הנאבאראטרי Navaratri הוא פסטיבל הינדי ויש אזורים בהם הוא נקרא דורגה פוג'ה Durga Puja. זהו פסטיבל השני בחשיבותו בדת ההינדו וכעבור 20 יום מתום הנברטרי מציינים וחוגגים את פסטיבל האורות הוא הדיוואלי Diwali
כֻּסְמִין
כאמור, חיטת הכוסמין היא דגן שקדם לביות החיטה והיה הדגן הנפוץ בתקופת ברונזה ועד ימי הביניים באירופה ובמזרח אגן הים התיכון. החיטה דחקה את הכוסמין מהמטבח האירופאי ורק בשנים האחרונות מתחילים להכיר ביתרונות קמח הכוסמין שמכיל יותר חלבון מקמח חיטה רגילה ועשיר בסיבים תזונתיים ויטמינים ומינרליים.
גם בהלכה היהודית מוזכר הכוסמין אבל ככל הידוע הכוונה אינה לצמח הכוסמין המוכר לנו היום אלה חיטת אֶמֶר Emmer או Farro
טיפול ושימור
- מומלץ לשמור כוסמת בכלי אטום במקום קריר ויבש, כדי שלא תצבור לחות. אם תחליטו לשמור אותה במקרר, היא תוכל להישמר אפילו לתקופה של שנה.
- לפני הבישול יש לשטוף היטב את גרגירי הכוסמת. השטיפה מבטיחה שהגרגירים יהיו נקיים מאבק ומלכלוך שלא הוסר לגמרי בתהליך העיבוד.
- בישול הכוסמת דומה מאוד לבישול אורז, והיחס המומלץ הוא כוס ושלושת רבעי מים על כל כוס של גרגירי כוסמת. כדי ליהנות מהטעם האגוזי של הכוסמת מומלץ לטגן אותה במעט שמן זית לפני הוספת הנוזלים, מה שמעשיר ומדגיש את טעמה. נוסף על כך, הטיגון מונע מגרגירי הכוסמת להידבק זה לזה, ומבטיח שייצאו אחד-אחד.
מתכון: כוסמת נטו
מצרכים (4 מנות)
- 1 כוס כוסמת
- 1 כף שמן זית
- 1/2 כפית מלח
- 75 כוסות מים
אופן הכנה
- שוטפים את גרגירי הכוסמת במסננת ומניחים בצד.
- מחממים שמן זית בסיר בינוני, מוסיפים פנימה את הכוסמת ומטגנים 2-3 דקות
- מוסיפים את המלח ומערבבים.
- יוצקים את המים לסיר ומביאים לרתיחה.
- מכסים את הסיר, מנמיכים את הלהבה ומבשלים על להבה נמוכה 10-15 דקות, או עד שהמים מתאדים לחלוטין והכוסמת תפוחה ויבשה.
- מכבים את הלהבה, מרימים את המכסה, מניחים נייר סופג בחלק העליון של הסיר ומכסים.
- נותנים לכוסמת לנוח בסיר עוד 5 דקות, ומגישים.
מתכון: תבשיל כוסמת עם פטריות
מצרכים (4 מנות)
- 1 כף שמן זית
- 1 בצל בינוני, קצוץ דק
- 3 שיני שום, קצוצות
- 250 גרם פטריות, קצוצות
- 1 כוס כוסמת, שטופה
- 1 כפית מלח
- 75 כוסות מים
אופן הכנה
- מחממים שמן זית בסיר גדול, מוסיפים את הבצל ומטגנים 2 דקות
- מוסיפים את השום, מערבבים
- מוסיפים את הפטריות ומטגנים כ-5 דקות
- מוסיפים פנימה את הכוסמת, מערבבים ומשאירים על הלהבה לעוד 2 דקות
- מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה
- מנמיכים את הלהבה ומבשלים עוד 10-15 דקות, או עד שהמים מתאדים.
- מניחים מגבת או נייר סופג בחלק עליון של הסיר ומכסים.
- נותנים לכוסמת לנוח בסיר עוד 5 דקות, ומגישים.
מתכון: טבולה כוסמת ירוקה
מצרכים
- 1 כוסכוסמת ירוקה ללא קליה
- 1 כפית מלח
- צרור פטרוזיליה קצוצה
- 4 גבעולי בצל ירוק קצוצים
- 1/2 צרור נענע קצוצה (רק עלים)
- חופן קטן של צימוקים שחורים או חמוציות מיובשות
- חופן עגבניות שרי פרוסות דק
- 1 מלפפון חתוך לקוביות קטנות
לתיבול
- 5 כפות שמן זית
- 2 כפות מיץ לימון
- מלח
- פלפל שחור
אופן הכנה
- בישול הכוסמת: ממלאים סיר בגודל בינוני בהרבה מים, מוסיפים מלח ומביאים לרתיחה
- מוסיפים את הכוסמת ומבשלים 12-16 דקות, רק עד שהגרגירים מתרככים אך לא מתפרקים
- מסננים ומניחים להתקרר לחלוטין
- מעבירים את הכוסמת שהתקררה לקערה ומוסיפים עשבי תיבול קצוצים, מלפפונים, עגבניות וצימוקים.
- מוסיפים את מצרכי התיבול, מערבבים בעדינות ומגישים מיד.
מתכון: לחם כוסמת
לא להתבלבל. הכוונה לכוסמת ולא לקמח כוסמין.
מצרכים (2 תבניות אינגליש קייק)
- 500 גרםכוסמת ירוקה ללא קליה
- 1/3 כוס מים
- 2 כפיות גדושות מלח
- 3 כפיות תבלין זעתר
- 2 כפיות סומאק (או תוספת זעתר)
- 2 כפיותאבקת אפיה
אופן הכנה
- יום לפני האפייה: שמים הכוסמת הירוקה בקערה, מוסיפים הרבה מים ומשהים למשך הלילה (לפחות 8 שעות).
- הכנת הלחם: מסננים הכוסמת
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- מניחים את הכוסמת המסוננת בקערת בלנדר או מעבד מזון
- טוחנים את הכוסמת ומוסיפים את המים בהדרגה עד לקבלת תערובת אחידה
- מוסיפים מלח, זעתר, סומאק ואבקת אפייה וטוחנים שוב
- מרפדים התבניות בנייר אפייה ויוצקים לכל אחת מהן מחצית מהתערובת
- אופים בתנור החם 50-60 דקות, עד שהלחם יציב ואפוי
- מוציאים את התבניות לרשת ומניחים להתקרר
- פורסים ומגישים טרי או כטוסט
מתכון: תבשיל כוסמת, פטריות, גזר וערמונים
מצרכים
- 4 כפות שמן זית
- 500 גרם פטריות שמפיניון טריות, פרוסות דק
- 1 בצל בינוני, חתוך לקוביות
- 2 גזר גדול, חתוכים לקוביות (או מגורדים)
- 2 כוסותכוסמת
- 100 גרם ערמונים קלופים, חתוכים גס
- 3 כוסות מים
- מלח, פלפל שחור
להגשה
- טחינה גולמית או רוטב טחינה
- 2 גבעולי בצל ירוק או עירית, קצוצים
אופן הכנה
- מוזגים שמן זית לסיר בינוני ומחממים מעל להבה גבוהה
- מטגנים את הפטריות תוך כדי ערבוב במשך 4-5 דקות, לריכוך
- מוסיפים בצל וגזר ומטגנים עוד 2-3 דקות.
- שוטפים היטב ומסננים את הכוסמת ומעבירים לסיר
- ממשיכים לטגן 2 דקות נוספות
- מוסיפים לסיר ערמונים ומים ומערבבים
- מתבלים את תכולת הסיר במלח ובפלפל וטועמים את המים כדי לוודא שהם מספיק מלוחים ולאחר מביאים לרתיחה
- מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים 18-20 דקות, עד שהכוסמת רכה והמים נספגו
- מסירים מהלהבה ומשהים במכסה סגור 4 דקות נוספות
הגשה
מחלקים לצלחות ומגישים עם טחינה ובצל ירוק או עירית.
מתכון: קציצות כוסמת ירוקה
מצרכים
- 1 כוסכוסמת ירוקה ללא קליה
- 400 גרם עלי תרד (או עלים אהובים אחרים)
- 3 גבעולי בצל ירוק, קצוץ דק
- חופן אגוזי מלך קצוצים גס
- מלח
- שמן זית לטיגון
אופן הכנה
- משרים את הכוסמת בקערה, מכסים במים עד 1-2 ס"מ מעל גובה הכוסמת ומאחסנים במקרר למשך שעתיים לפחות, עד שהיא רכה ותפוחה
- מסננים היטב את הכוסמת
- מעבירים את הכוסמת לכלי מתאים לעבודה עם בלנדר מוט או למיכל של מעבד מזון וטוחנים לקבלת עיסה רכה של כוסמת
- חותכים את עלי התרד (או ירק עלים אחר) לרצועות גסות ומעבירים לקערה
- מועכים אותן נמרצות בכפות הידיים במשך כדקה, עד שהן מצטמקות מאד
- סוחטים מנוזלים ומעבירים לקערה נקיה
- מוסיפים לתרד את האגוזים, מלח ובצל ירוק ומערבבים בידים
- מוסיפים בהדרגה את הכוסמת הטחונה ולשים בידיים עד שמתקבלת עיסה יציבה ואחידה
טיגון
- יוצקים שכבה דקה של שמן זית למחבת ומחממים מעל להבה בינונית-גבוהה
- מניחים כף מתערובת הקציצות במחבת, משטחים מעט ומטגנים 2-3 דקות מכל צד, להזהבה יפה
- מעבירים לנייר סופג וממשיכים כך עד תום התערובת
אפיה
- מחממים תנור ל- 200 מעלות
- מניחים את הקציצות על תבנית מרופדת בנייר אפייה משומן, משמנים גם מלמעלה
- אופים במשך 10-12 דקות, עד הזהבה
הגשה
מגישים עם טחינה, יוגורט או עם פסטו עשבי תיבול – בחירה על פי הטעם.
מתכון: פלאפל כוסמת
מצרכים (25 קציצות)
- 350 גרםכוסמת ירוקה ללא קליה
- 250 גרם אפונת גינה טרייה או מופשרת
- 1/2 צרור כוסברה, קצוצה גס
- חופן עלי נענע טריים
- 3 שיני שום
- 1-2 כפות שמן זית
- 1/2 פלפל צ'ילי, קצוץ (לאוהבי החריף)
- 1/2 כפית הל טחון
- מלח, פלפל שחור גרוס
- שמן לטיגון
אופן הכנה
- מניחים בקערה הכוסמת וממלאים בשפע מים. משהים למשך לפחות 6 שעות
- מסננים את הכוסמת ממי ההשריה ומעבירים למיכל של מעבד מזון
- מוסיפים את שאר המצרכים ומעבדים לתערובת אחידה ודביקה
- טועמים, ואם צריך מתקנים תיבול
- יוצקים למחבת רחבה שמן לטיגון חצי-עמוק ומחממים מעל להבה בינונית-גבוהה
- יוצרים מהתערובת קציצות מעט שטוחות בכפות ידיים רטובות, ומטגנים 2-3 דקות משני הצדדים, להשחמה
הגשה
מוציאים לנייר סופג ומגישים לצד טחינה וסלט ירקות
מתכון: סלט כוסמת ודלורית
מצרכים
לכוסמת
- 2 כוסותכוסמת
- 2 כפות שמן זית
- 1/2 כפית מלח
- 2 כוסות מים
- 1 כפית לימון פרסי טחון
- 1/4 כפית קינמון
- 1/4 כפית פלפל שחור
לירקות
- 1/2 דלורית, קלופה וחתוכה לקוביות בגודל 2X2 ס"מ
- 2 בצלים סגולים, קלופים וחתוכים לשמיניות
- 7 כפות שמן זית
- 2 כוסות בצל ירוק קצוץ דק
- 2 כפות עלי זעתר טריים
- 3 עלי מרווה טריים
אופן הכנה
- מחממים שמן זית בסיר בינוני ומוסיפים את הכוסמת
- מערבבים ומטגנים במשך כדקה, ממליחים ויוצקים לסיר את המים
- מכסים את הסיר ומביאים לרתיחה
- מנמיכים את הלהבה וממשיכים לבשל כ-12 דקות
- מכבים את הלהבה ומשהים במכסה סגור 5 דקות נוספות
- מניחים להצטנן ומעבירים לקערת ערבוב
- מחממים תנור ל-220 מעלות
- מניחים בקערה את קוביות הדלורית והבצל
- מוסיפים 2 כפות שמן זית ומערבבים
- משטחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה וצולים כ-20 דקות עד שהירקות רכים ושחומים
- יוצקים את שמן הזית שנותר למחבת רחבה ומחממים
- מוסיפים את עשבי התיבול ומערבבים תוך כדי טיגון 1-2 דקות ומסירים מהלהבה
- מוסיפים לכוסמת שבקערה את הירקות הצלויים והשמן המתובל
- מתבלים בלימון פרסי, קינמון, מלח ופלפל, מערבבים בזהירות ומגישים.
בתיאבון
2 Responses
מומלץ להוסיף לתבשיל הכוסמת הפשוט קצת כמון, משדרג מאד.
תמר. תודה על הטיפ