הייתי לאחרונה בסדנת גבינות שערכה מועצת החלב עם חוות "שביל עיזים" בטל שחר. במסגרת הסדנא התנסינו בהכנת גבינה ביתית/צ'רקסית. וזה המתכון להכנת כ- 150 גרם גבינה.
מצרכים
- 1 ליטר חלב, בחוש ומסונן
- כף יוגורט
- כ-50 מ"ל חומץ 5%
- כפית מלח
- תבלינים לפי הטעם
אופן ההכנה
- מחממים את החלב תוך כדי בחישה לטמפרטורה של 85-90 מעלות ומורידים מהאש.
- מוסיפים יוגורט תוך כדי בחישה.
שלב 1-2. החלב חם עם תוספת היוגורט מתחיל להתגבש (צילום דני בר) - מוסיפים חומץ תוך כדי בחישה איטית, עד שמי הגבינה צלולים בצבע ירקרק-צהוב. שימו לב: כמות קטנה מדי של חומץ תניב כמות גבינה קטנה, ואילו כמות גדולה מדי תניב גבינה קשה במרקם גומי.
שלב 3-5. הגבינה נוזלית מאד. מתחילים להפריד הנוזלים מהגבינה (צילום דני בר) - נותנים לגבן לשקוע במשך מספר דקות ומוציאים את מי הגבינה ככל שניתן.
- מוסיפים מלח ותבלינים לפי הטעם ומערבבים.
הוספת תיבול (קצח, זעתאר, מלח וכו' ) עירבוב והוצאת יתרת הנוזלים (צילום דני בר) - כשהגבינה עדיין חמה מעבירים לתבניות רשת (מומלץ להשתמש בבד סינון בנוסף). כשהיא מתייצבת הופכים כמה פעמים, כדי לנקז את המים, ומשהים למשך כשעה.
- לאחר כשעה אורזים ושומרים במקרר.
יוגורט עיזים
מתכון ביתי להכנת יוגורט עיזים ביתי.
החומרים:
- חלב עיזים מפוסטר
- יוגורט עיזים
אופן ההכנה:
- מחממים את החלב לטמפרטורה של 42 מעלות
- מוסיפים את היוגורט ביחס של 1/100 (ככף יוגורט לליטר חלב) ומערבבים
- מעבירים לכלי סגור (קופסא, בקבוק) ומכניסים לאינקובציה 40-45 מעלות, ל – 5 שעות.
- לאחר האינקובציה מעבירים למקרר עד להתקררות מוחלטת. יש להקפיד לא לזעזע את הכלי במהלך האינקובצה ועד להתקררות של היוגורט
- הערה: את האינקובציה ניתן לבצע בצידנית עם מים חמים, או בתנור.
גבינה למריחה בסגנון לבנה
אחרי שהיוגורט מתקרר ניתן להעבירו לבד סינון לטפטוף, על מנת לקבל גבינה למריחה בסגנון לבנה. הטפטוף יכול להיות בטמפ' החדר עד כ- 12 שעות או במקרר עד 3 ימים, בהתאם למרקם הגבינה הרצוי. לאחר הטפטוף יש להוסיף מלח לפי הטעם.