כל מה שרצית לדעת על פיקניק ולא העזת לשאול

האם קיים יום הפיקניק הבינלאומי ? ||| מה מקור המנהג והמושג פיקניק ||| איפה כן מציינים ברוב הדר יום פיקניק ||| איפה עשה פיקניק….היסטוריה ||| כל התשובות וגם מתכונים לפיקניק <<<

סל פיקניק של הצרפתייה הקטנה (צילום דני בר)

מקור השם פיקניק Picknick

פיקניק זו ארוחה חברתית או משפחתית בחיק הטבע או פארק ציבורי. הפיקניק הראשון כנראה היה בצרפת לאחר המהפכה הצרפתית, עת נפתחו שערי הגנים המלכותיים המטופחים, שהיו פתוחים עד המהפכה, רק לבני האצולה. כל תושבי פריז יכלו להכנס לגנים על מנת לבלות וכמובן לסעוד ולשתות.

האזכור הראשון למונח היה בצרפתית בספר משנת 1692 – piquenique . ככל הנראה pique מלשון צרפתית עתיקה- לקטוף, לאסוף ו- nique שפרושו כלום מגרמנית עתיקה או סיומת סתמית מתחרזת לביטוי. המילה הגיע לגרמניה בגרסת Picknick ולאנגליה Picnic. בעברית היה נסיון לקרוא לארוחה החברתית השמחה הזו- טוּ‏זִיג. למזלינו היא לא השתרשה כי אני לא הייתי יוצא עם משפחתי ל"טוזיגים".

הפיקניק הפאן-אירופאיPan-European Picnic 

בתחילת 1989 התחיל מעבר למסך הברזל של אירופה, מהלך מתגלגל שהביא בסופו של דבר לנפילת חומת ברלין ונפילת מסך הברזל.

אחד הארועים המשמועיתיים יותר היה פיקניק שנערך בהונגריה, על גבול אוסטריה, ליד העיירה שופרון (Sopron). הארוע כונה:Pan-European Picnic . ב-19 לאוגוסט 1989

נפתח הגבול למעבר אזרחים ממזרח גרמניה, לאוסטריה. אלפים הגיעו לארוע אולם כיוון שלא האמינו שבאמת תפתח הדלת ויוכלו לעבור חצו רק 600 אזרחי גרמניה המזרחית לאוסטריה. כ-7,000 ממשתתפי הפיקניק נעצרו ע"י משטרת הונגריה ובהמשך בימים הבאים גם נהרג אזרח מזרח גרמני. המאורע מצויין כל שנה בטכס ואף יש פסל על נקודת הגבול המציין דלת פתוחה.

האנדרטה לציון יום הפיקניק הפאן-אירופאי ע"י שופרון הונגריה (צילום ויקימדיה)
האנדרטה לציון יום הפיקניק הפאן-אירופאי ע"י שופרון הונגריה (צילום ויקימדיה)

18 ליוני – יום הפיקניק הבינלאומי. האמנם ?

האם יש אירוע בינלאומי שמציין את ה-18 ליוני ביום הפיקניק הבינלאומי ? חייב לציין שלמעט בכמה אתרים ישראליים, הניזונים ממידע שיווקי או יח"צני לא מצאתי כל אסמכתא מוסכמת ליום פיקניק בינלאומי שחל היום.

באוסטרליה הרחוקה, מצויין יום הפיקניק בתחילת אוגוסט, באוניברסיטת דוויס שבקליפורניה מצויין יום הפיקניק באפריל וכך בכל מקום תאריך אחר (או בכלל לא חוגגים יום זה).

מתכונים לפיקניק

לרגל יום הפיקניק הבינ"ל, מסעדת "קאזה דו ברזיל" אילת, משתפת מסודותיה עם מתכון של אמפנדס לפיקניק וגם מתכון חזה הודו עסיסי ברוטב חמוציות ביתי שנעשה ברוסטר של קוצ'ינה מיה באדיבות CUCINA MIA ופיליס גלזר.

אמפנדס של קאזה דו ברזיל (צילום אייסטוק)
אמפנדס של קאזה דו ברזיל (צילום אייסטוק)

אמפנדס בשר ( 16 יחידות)

מצרכים לבצק

  • 4.5 כוסות קמח לבן (כ-500 גרם)
  • 1 כף שמרים יבשים (4 גרם)
  • 1 כפית אבקת אפיה (4 גרם)
  • כף גדושה סוכר (30 גרם)
  • 1/2 כף שטוחה מלח
  • 3 כפות שמן זית (30 מ"ל)
  • 1.5  כוסות מים פושרים (400 מ"ל)

מצרכים לרוטב

  • 2 קופסאות רסק עגבניות (200 גרם)
  • 1 כפית גדושה אורגנו מיובש (3 גרם)
  • 1/2 כף שמן זית (5 מ"ל)
  • 1/3 כוס מים

מצרכים למלית

  • 450 גרם בשר טחון / חזה עוף טחון מטוגן
  • 4 ביצים קשות חצויות ופרוסות דק לאורך
  • ניתן להוסיף למלית בצל קצוץ מטוגן בשמן עד לצבע מוזהב

מצרכים לציפוי

  • 1 ביצה
  • 2 כפות גדושות שומשום (20 גרם)
  • 1 כף מים

אופן ההכנה

  1. מערבבים בקערה את השמרים בחצי כוס מהמים הפושרים
  2. מוסיפים סוכר ואבקת אפייה, מערבבים ומשהים כ- 8 דקות
  3. מוסיפים את הקמח ושאר המים בהדרגה
  4. לקראת הסוף מוסיפים מלח ושמן, וממשיכים ללוש כמה דקות עד שנוצר בצק חלק ורך אך לא דביק
  5. מכסים ומתפיחים כשעה
  6. מניחים את הבצק על משטח מעט מקומח ומחלקים ל- 16 כדורים
  7. מכסים ומשהים כ- 15 דקות
  8. מרדדים כל כדור לעלה דק
  9. מורחים מעט מהרוטב ומוסיפים את המלית ופרוסות ביצה קשה
  10. סוגרים בשתי צורות אפשריות: מהדקים לצורת חצי סהר ופשוט מרימים ו"צובטים "את הקצה שהידקנו כמה פעמים, או שסוגרים לצורה של אוזן המן, מהדקים היטב והופכים את הצד של התפר כלפי מטה
  11. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה במרווחים ומשהים כרבע שעה
  12. מורחים ביצה טרופה עם כף מים, מפזרים שומשום
  13. אופים בחום של 180-200 מעלות כרבע שעה עד הזהבה

חזה הודו עסיסי ברוטב חמוציות ביתי, ברוסטר של קוצ'ינה מיה

חזה הודו עסיסי ברוטב חמוציות (צילום: עדי קראוס)
חזה הודו עסיסי ברוטב חמוציות (צילום: עדי קראוס)

חזה הודו הוא דל קלוריות וגם עשיר בחלבון ומינרלים, אך לעיתים קרובות הוא מתייבש בקלות. שיטת הכנה זו מרכך את הבשר פלאים וצלייה ברוסטר שומרת על העסיסיות. החזה הפרוס מתאים לא רק כמנה עיקרית חמה בבית, אלא גם לכריכים או לפיקניק למחרת היום.

מצרכים למרינדה

  • חצי חזה הודו (900-1000 גרם)
  • 6 כוסות מים
  • 1 כוס מיץ תפוזים סחוט טרי
  • 1 כוס יין אדום
  • 1/2 כוס סוכר חום
  • 3 כפות גי'נג'ר טרי מגורר1
  • 2 כף גרגרי פלפל שחור
  • 1 כפיות טימין יבש
  • ½ כוס מלח (רצוי מלח גס)
  • 6 כוסות מים
  • 4 עלי דפנה
  • גבעולי טימין טריים  (כמצע להודו)

מצרכים לתערובת תבלינים

  • 1/2 1 כפיות מלח
  • 3 שיני שום כתושות
  • 1/2 כף אורגנו
  • 1/2 כף פפריקה
  • פלפל שחור גרוס לפי הטעם
  • 1 כפית טימין יבש או 1/2 1 כפיות טרי
  • 3-4 כפות שמן זית

מצרכים לרוטב חמוציות

  • 150 גרם חמוציות מיובשות
  • 1 כוס מים
  • מיץ מחצי תפוז או לימון
  • 1 כף ג'ינג'ר מגורר
  • 2 כפות דבש

אופן ההכנה למרינאדה

    1. בקערה גדולה מזכוכית או מנירוסטה (לא אלומיניום), מערבבים את כל החומרים למרינאדה חומץ מגבעולי הטמין הטרי
    2. שוטפים ומייבשים את החזה ההודו ושמים בפנים (הנוזלים צריכים לחסות את החזה לגמרי, או יש להפוך את החזה מדי פעם)
    3. מכסים ומניחים במקרר במשך הלילה או עד 24 שעות
    4. מחממים את התנור ל-180 מעלות
    5. מסדרים גבעולי טימין טרי בתחתית הרוסטר
    6. מוציאים את החזה מהמרינאדה,שמים ברוסטר ומייבשים.

אופן ההכנה לתערובת תבלינים

  1. בקערית, מערבבים את השמן עם יתר החומרים לתערובת התבלינים ומורחים את כל הצדדים היטב בתערובת
  2. צולים בתנור החם (בלי מכסה) כ-20-25 דקות עד שהחזה מזהיב
  3. מנמיכים את האש ל-150 מעלות. מכסים את הרוסטר וממשיכים לאפות את החזה עוד כ-40 דקות או עד שההודו מוכן.
  4. מברישים מדי פעם,אם צריך, במעט שמן זית

אופן ההכנה לרוטב

  1. בסיר קטן, מערבבים את כל החומרים לרוטב ומביאים לרתיחה
  2. מבשלים על אש קטנה 10 דקות עד שהחמוציות רכות
  3. יוצקים לבלנדר למרקם אחיד
  4. מוציאים את המכסה של הרוסטר, ומברישים מכל הצדדים ברוטב
  5. מכסים ואופים עוד 10 דקות
  6. מוציאים מן התנור ומעמידים בצד 15 דקות לפני שחותכים
  7. מגישים עם יתרת הרוטב.

כתיבת תגובה