על זיתים ופסטיבל ימי ענף הזית 2025

אחרי הפוגה עקב ימי הקורונה והמלחמה בגליל חוזרים ימי ענף הזית ||| הפסטיבל מתקיים עד 22 נובמבר ברחבי הגליל, הגולן והעמקים ||| הפסטיבל, ביוזמת מועצת הצמחים – ענף הזית ועמותות התיירות האזוריות, מציע חוויה של טעם, ריח ומסורת חקלאית בת מאות שנים ||| במהלך החודש נפתחים לציבור עשרות בתי בד, מתקיימות טעימות שמני זית מזנים שונים, סיורים מודרכים במטעים, סדנאות כבישת זיתים, פעילויות משפחתיות בטבע, שווקים כפריים, ירידים קולינריים ואירועי תרבות ומוזיקה ||| הפסטיבל מתקיים ביישובים יהודיים, דרוזיים, בדואים, מוסלמיים ונוצריים – כסמל לדו-קיום ולחיבור בין תרבויות סביב עץ הזית ||| כל הפרטים על הפסטיבל ועל מסיק 2025 וזני הזיתים בישראל בהמשך…

שמן זית ישראלי (צילום Yossi Souva)

פסטיבל ימי ענף הזית

הפסטיבל שנערך זו הפעם ה-30, ואחרי מספר שנים בהן לא ניתן היה לערוך אותו עקב ימי הקורונה COVID ולאחר מכן המלחמה בצפון, נפתח השבוע ברחבי הגליל הגולן והעמקים בחגיגות מסיק הזיתים לשנת 2025.

למרות האתגרים, שמן הזית הישראלי נחשב לאחד הטובים באיכותו גם ברחבי תבל וזוכה גם להערכה ופרסים יוקרתיים בתחרויות בינלאומיות. ברחבי הצפון, גליל, גולן ועמקים התאחדו יחד כלל הגורמים הפועלים בענף הזית – מגדלים, בתי בד, משווקים וחברי הקהילות המקומיות. הפסטיבל הוא עוד צעד לחיזוק ענף הזית והתיירות והנעת הכלכלה צפונה סביב פסטיבל שילווה את ימי המסיק וידגיש את החזרה לשגרת פעילות תיירותית וחקלאית אחרי המלחמה.

שמן זית ראשון המסיק נאצר (צילום דן בר-דוב)

שמן זית ישראלי

ענף הזית והמגדלים, קוראים לצרכני שמן הזית, לחפש בעת רכישת שמן זית את תו האיכות של ענף הזית (בצורת טיפה ירוקה), המעיד על שמן זית ישראלי מקורי ואיכותי והמהווה את הערובה היחידה לאיכות ומקוריות המוצר. ענף הזית ממשיך במאבק מתמיד נגד תופעת הזיוף הנרחבת בשוק, כאשר רובה מגיע דרך יבוא וחלקה מתבצע בארץ.

הזית הוא עץ סירוגי, יבוליו משתנים משנה לשנה. בשנת 2019 היו 340,000 דונם של כרמי עצי זית ועקב עקירות רבות בגלל חוסר כדאיות ובעיקר עקב מחירי המים, כיום בשנת 2025 עפ"י ענף הזית של מועצת הצמחים יש רק 310,000 דונם של כרמי זיתים.

בשנים 2020-2024 עוצרו בישראל, 12,000-18,000 טון שמן זית ישראלי כל שנה כאשר התנודות הגדולות הן עקב הסרוגיות הטבעית של הזית, כלומר יש שנים עם יבול גדול כמו שנת 2024 והשנה העוקבת תהיה שנה עם מעט יבול כמו 2023 ו-2025. בנוסף, בצורת כמו שיש השנה – 2025, פוגעת אנושות ביבול הזיתים שנתח גדול מכרמי הזיתים הם גידולי בעל שניזונים מגשמים בלבד ובגליל השנה מספרים על כרמים שקבלו רק 200 מ"מ גשמים לעומת 500-600 מ"מ בשנה רגילה, והתוצאה ניכרת בכרמי הזיתים.

כאמור, המסיק השנה מתאפיין בשנת שפל הצפי השנה עומד על כ-50% בלבד מהיבול שנרשם בשנה שעברה. במרחב הגליל, הגולן והעמקים כ-45 בתי בד פעילים.

אוהל הארחה מסורתי (צילום דני בר)

אירועי פסטיבל ימי ענף הזית

השתתפות בפסטיבל היא הזדמנות נפלאה להצפין לגליל ולקחת חלק במסע חווייתי אל הלב הפועם של החקלאות המסורתית והמתקדמת בגליל, אתרי התיירות, המסעדות ומרכזי המבקרים: טעימות שמני הזית האיכותיים, ביקור בבתי בד אותנטיים, השתתפות בפעילויות לכל המשפחה, הופעות חיות, סדנאות, סיורים ואירוח ביתי וחם כמו שרק בגליל ניתן לחוות. מפגש עם יצרנים מקומיים, טעמים מסורתיים לצד חדשנות קולינרית, שכנות טובה ותרבויות מגוונות הפועמות יחד – כולם פותחים דלת ולב בשיא עונת המסיק.

במהלך הפסטיבל יתקיימו שני כנסים מיוחדים בנושא הזית:

כנס בינלאומי בהשתתפות מומחי שמן זית מיוון:

  • בתאריך 9.11.25 יתקיים כנס גשר הזית בין עילבון בגליל לקלמטה Kalamata, יוון. חיזוק ושיפור ענף הזית ושיתוף פעולה בין חקלאים מאוזרי הגליל וקלמטה. להרשמה ופרטים לחצו על הקישור
  • בתאריך 19.11.25 יתקיים כנס חדשני בנושא שמן זית במכללה האקדמית תל חי.
    להרשמה ופרטים לחצו על הקישור

ימי הפסטיבל נפתחו בסוף שבוע חגיגי בעיר מע'אר בשיתוף ענף הזית במועצת הצמחים, אשכולות רשויות הגליל, ריסטרט לגליל מבית רוח הגליל מיסודה של רעיה שטראוס, קק"ל, תיירנים, חקלאים ושותפים רבים שחברו יחד לקיום הפסטיבל.

הכנת פיתה מסורתית על סאג' (צילום דני בר)

אירועים מרכזיים במהלך ימי הפסטיבל:

  • סיורים חווייתיים בכפרים הדרוזים: סדנאות כבישת זיתים, ביקורים בבתי בד, טעימות שמן, אירוח ביתי, ודוכני תוצרת מקומית. האירועים ייערכו בכפרים הדרוזים בגליל ובגולן. הפעילויות ללא תשלום בתיאום מראש או בהרשמה בלוח האירועים באתר כפר ביקרתם לחצו על הקישור כפר ביקרתם 
  • עילבון: אירוע גשר הזית בתאריך 8.11.2025 (שבת), שכונה עתיקה בעילבון בין השעות 11:00-21:00.
  • בית זרזיר: בתאריך 8.11.2025 (שבת), סיור מודרך עם מורה דרך בישוב הבדואי בית זרזיר .בהמשך סדנת כבישת זיתים וסדנת של הכנת פיתות עם זעתר. הסיור והפעילות ללא תשלום אך מותנים בהרשמה מראש!
  • ראמה: אירוע בתאריך 25.11.2025 (יום שישי), מתחם מסעדת אל-אנואר והכרמים הסמוכים בראמה בין השעות 10:00-15:00
  • סאג'ור: אירוע דרוז פסטיבל בכפר סאג’ור בתאריכים 21-22.11.2025, בין השעות 10:00-17:00.
  • סיורי מסיק וטעימות שמן ביישובים שונים בגליל במסגרת הפסטיבל שמתאימים וזמינים גם למשפחות.

לאתר הפסטיבל והרשמה לאירועים השונים  https://zait.galil.gov.il

עץ זית סורי בן 3000 שנים (צילום דני בר)

שבעה זני זיתים מקומיים

סורי Souri

זן הזיתים הנפוץ בישראל בהיקף שטח הגידול ונפוץ בעיקר כגידול בעל (ללא השקיה). הזן הסורי רומי הוא ותיק ביותר והוא מגיע מעצים עתיקים שגילם נאמד מעל 1,000 שנים. מוצאו מאזור העיר צור שבלבנון ומשם שמו: צורי שהשתבש אצלנו לסורי. זהו הזן הנפוץ ביותר בישראל, בעיקר בכרמי בעל בגליל. השמן המופק מזן סורי הוא יציב השומר על הארומה לאורך זמן רב יחסית. בעל טעם ארומטי עשיר במיוחד, דומיננטי, מריר וחריף במיוחד. בעל ארומה וטעמים מרירים האופייניים לזית הסורי בלבד. מומלץ לשימוש כתיבול עם זעתר, ירקות טריים, לבנה, חומוס. מצוין גם להכנת זיתים כבושים.

נבאלי Nabali

נבאלי בלאדי ונבלי מוחסן Nabali Mohassan – הוא הזן העיקרי המצוי בהרי שומרון ומוצאו ארץ ישראלי. מקור השם הוא שיבוש שמה של העיר שכם בתקופה הרומאית ניאופוליס או نابلس נאבְּלוּס בערבית. לאחר מלחמת ששת הימים פותח הזן נבאלי מוחסן (נבאלי משופר) וניטעו ממנו כרמים רבים תודות לתנובת פרי משופרת. השמן בעל ארומה ייחודית, מידת חריפות ומרירות עדינה יחסית ומרקם חמאתי מיוחד. מומלץ לתיבול ירקות טריים, חומוס, טחינה, אנטיפסטי, סלטי קטניות ועוד. מצוין גם לאפיה. נפלא לזיתי מאכל כבושים.

ברנע Barnea

זן ישראלי שטופח ע"י קבוצת המחקר בראשותו של פרופ' שמעון לביא ז"ל. הבסיס לזן היו עצי זית שנמצאו בכרמי זית במחלקה נטושה בפתחת רפיח ומכן גם שמו, המשמר את מיקומה של קדש ברנע המקראית והעצים ככל הנראה שרידים מכרם של נבטים מקומיים. טעמו של השמן המופק מזיתי הברנע משתנה מאוד הן כתלות במועד המסיק והן באזור הגידול. בגולן הזן נוטה להיות בעל טעם דומיננטי ומרירות בולטת ואילו בדרום הארץ הוא בעל ארומה עדינה, מרירות ומידת חריפות עדינה. הזית בעל מבנה ארוך ופיטם אופייני בקצהו התחתון. שמן זית ברנע עדין ועמיד מאוד באחסון (מתאים לבלנד עם זנים ארומטיים חזקים), בעל נוכחות וארומטי, פירותיי, מריר, עדין בחריפותו. מומלץ לאפיה וטיגון וכן עם סלט מלפפונים, פסטה, קוסקוס, קרפצ'יו בשר, עוף בתנור עם עשבי תיבול.

אסקל Askal

זן ישראלי נוסף מבית מדרשו של פרופ' לביא המנוח. מצטיין ביבולים גבוהים ובתכולת שמן גבוהה והוא נקרא על שמו של אברהם חסקל ז"ל, איש המטעים של המחלקה לגפן וזית שעבד במשך שנים רבות עם לביא בטיפוח זנים חדשים. אסקל הוא הכלאה של הזן ברנע עם הזן מנזנילו והוא תופס מעמד של אחד הזנים המובילים בנטיעות החדשות תודות לתכולת שמן שיכולה להגיע ליותר מ- 25%. ארומטי, חריף ובעל מרירות קלה. בזכות התכונות הייחודיות שלו, אסקל הוא הזן הראשון שנמסק והשמן המיוצר ממנו הוא בעל ארומה עשבונית רעננה וחזקה במיוחד.

מעלות Maalot

זן ישראל חדש המבוסס על זן השמלאלי מתוניסיה.

לביא Lavee

זן ישראלי חדש שנקרא ע"ש פרופ' שמעון לביא ז"ל, אבי פיתוח זני הזיתים הישראליים (ברנע, אסקל, מעלות ועוד). עצי זית לביא מניבים הרבה שמן ובעלי סרוגיות נמוכה ויבול יציב כל שנה. זן ישראלי זה לבטח יתפוס נתח הולך וגדל בכרמי ארצנו.

סוראני Surani

זן שמקורו בצפון מערב סוריה. מתאים גם למאכל וגם לשמן. ההבשלה שלו מאוד מוקדמת, לעתים אפילו מקדימה את האסקל. זיתי הסוראני מצויינים להכנת זיתים כבושים, במיוחד זיתים ירוקים. הזית גדול, בשרני ובעל טעם עשיר.

שמן זית וזיתים (צילום PIXABAY)

חמשה זני זיתים מספרד שנפוצים בישראל

ארביקינה Arbequina

זן המגיע ממערב קטלוניה, ספרד אבל מקורו בארץ ישראל. הוא הגיע לספרד ע"י הדוכס דה מדינצ'לי Ducado de Medinaceli במאה ה-17 ונטע שורש באנדלוסיה וקטלוניה תחילה. הפרי כדורי וסימטרי, פרי קטן עם קצה מעוגל. נפוץ מאוד גם באוסטרליה, קליפורניה, ארגנטינה וצ'ילה. תכולת שמן טובה. שמן ארומאטי מאוד ופירותיות בולטת. רמת חריפות ומרירות קלה מאוד. השמן נוטה לאבד מהאופי הארומאטי שלו בתוך כמה חודשים, ואחרי כשנה השמן שטוח ותפל.

פיקוּאַל Picual

זן ספרדי הכי נפוץ בספרד בכלל ובאנדלוסיה בפרט ושמו מגיע מצורת הפרי הייחודית המזכירה כיפה של הר (פיקו Pico בספרדית זה הר). הפרי מאורך במקצת, מעוגל וסימטרי, בינוני בגודלו וטוב הן להפקת שמן והן לכבישה ומצוין גם לטיגון. הפיקואל נוטה לסירוגיות גבוהה ביבולים בין שנה לשנה ויש לדעת שהארומות משתנות מאזור גידול אחד למשנהו. רמת חריפות ומרירות בינונית.

מנזנילו Manzanillo

זן ספרדי שמקורו באנדלוסיה ספרד ומשמש בעיקר למאכל, אך ניתן למצוא ממנו גם שמני זית. בעל הפרי בינוני-גדול שצורתו כדורית כאשר הצד של העוקץ ושל הפיטם מעוגלים. מצטיין בקלות הוצאת הגלעין ובאיכות המעולה של הציפה. בארץ נפוץ לכבושים ובעיקר לזיתים בלא חרצנים ויותר מ-80% מזיתי המאכל בישראל הם מזן המנזנילו.

ארבוסנה Arbosana

זן ספרדי שמקורו במערב קטלוניה. הפרי בעל צורה מעט אובלית. חדש יחסית במחוזותינו עם נטיעות רבות בשנים האחרונות, תודות להסתגלות המצוינת שלו לעיבוד ממוכן ולכן נפוץ מאד בכרמים בארה"ב.

מוריסקה Morisca

זן שמקורו בדרום ספרד ופורטוגל, ונקרא על שם הכובשים המורים – מוסלמים שפלשו מצפון אפריקה לחצי האי האיברי. הזית מתאים גם למאכל וגם לשמן.

תו איכות שמן זית ישראלי. כתית (חום, מימין ) וכתית מעולה (זית,משמאל)

ארבעה זני זיתים מאיטליה שנפוצים בישראל

לצ'ינו Leccino

הזן האציל של אומבריה וטוסקנה, אבל נפוץ בכל איטליה. הפרי משמש לשמן וגם לכבישה כפרי שחור במסיק מאוחר. שמן מזיתי לצ'ינו הוא בעל ארומה פרחונית עדינה מאוד. לעיתים טעמים של אגוזים ועגבניות ירוקות. רמת חריפות ומרירות נמוכה ביותר. מאופיין באחוז גבוהה של חומצה אולאית ועשיר בוויטמין E. מצוין לאפיה של עוגות ודברי מאפה אחרים.

קורטינה Coratina

זן שמגיע מדרום איטליה, מפוליה ובמיוחד אזור בארי. פרי גדול, מאורך, דמוי ביצה ואסימטרי. השמן בעל טעם וארומה דומיננטית עם רמת מרירות וחריפות גבוהה (יש האומרים שהוא החריף ביותר במחוזותינו). משמש לבלנד שמן זית עם זנים עדינים יותר. שמן יציב מאוד, מכיל אחוז גבוה מאוד של נוגדי חמצון ואחוז גבוה של חומצה אולאית.

סנטה קטרינה Santa Caterina

מגיע מטוסקנה וצפון איטליה. פרי גדול- 7-9 גרם, אלפסי ולא סימטרי עם קצה מעוגל ובסיס חרוטי. נמסק ירוק לכבושים ושמנו מתקתק.

פרנטויו Frantoio

זית שמגיע מטוסקנה, איטליה. עשיר בשמן ובעל ארומה פירותית עשבונית ואיכות שמן גבוהה. כאשר נמסק פרי ירוק ומוקדם, רמת החריפות גבוהה. גידולו התמעט באופן ניכר בשנים האחרונות.

שלושה זני זיתים ים תיכוניים שנפוצים בישראל

קורנייקי Koroneiki

מקור זן הזית הזה בכרתים ונפוץ גם בדרום הפלופונס Peloponnese ובסמוס, יוון. זית קטן מאוד ומאורך בעל תכולת שמן גבוהה ואיכות שמן גבוהה כמו גם אחוז חומצה אוליאית גבוה ויציבות גבוהה. מאופיין בארומה עשבוניות ירוקה, דשא קצוץ, עלים ירוקים. רמת חריפות ומרירות בינונית.

קלמטה Kalamata

גם הוא, מקורו בקלמטה Kalamata שבדרום הפֶּלוֹפּוֹנֶסוֹס Peloponnese שביוון. זית מוכר ואהוב למאכל, שמתאים מאוד לכיבוש ממסיק מאוחר כשהזית שחור וכובשים אותו בעיקר בשיטה היוונית. איכות שמן טובה מאוד.

פישולין Picholine Languedoc

מגיע מדרום צרפת בכלל ופרובנס בפרט. הפרי מאורך אליפטי ובגודל בינוני עד גדול. כשנמסק ירוק הוא מצוין למאכל ואם מוסקים אותו מאוחר יותר, הזית מקבל גוון שחור, היעוד שלו יהיה לשמן. תכולת שמן גבוהה ואיכותית. שמן בעל פירותיות גבוהה. ארומה אופיינית של עשבי תיבול, זית ירוק. רמת מרירות וחריפות בינונית עד גבוהה. עשיר מאוד בכמות נוגדי החמצון. מומלץ עם קרפצ'יו דגים, דגים בתנור, חזה עוף מושרה במרינדה, תפוחי אדמה אפויים, סלט פרסה, ויניגרט. מתאים מאד גם לטיגון.

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *