Whisky Live Tel-Aviv 2015

תערוכת הוויסקי מבית Whisky Magazine נערכה בשבוע שעבר זו הפעם השנייה בישראל. זו תערוכת הוויסקי שמתקיימות מדי שנה בשורה ארוכה של מדינות בעולם ביניהן: אוסטרליה, אירלנד, אנגליה, ארה"ב, בלגיה, הודו, הולנד, יפן, צרפת, קנדה, ספרד, סין ועוד.

IMG_9649 copyוויסקי לייב 2015 בתל-אביב

התערוכה התקיימה בגלריה מאירהוף בתל-אביב ועקב הביקוש הרב לכרטיסים פתחו המארגנים את התערוכה ל-3 ימי תצוגה, מתוכם היום הראשון היה פתוח לתקשורת ולקהל המקצועי ויומיים נוספים לרוכשי כרטיסים ( בעלות של 119 שקלים הכוללת 3 טעימות וויסקי וכוס ). בוויסקי לייב הציגו מותגי הוויסקי המובילים בעולם לצד מותגים חדשים ומהדורות מיוחדות. במהלך התערוכה נערכו גם סדנאות והרצאות על ידי מומחים מהארץ ומהעולם ואף הוצעו טעימות מבקבוקים נדירים.

וויסקי בבוקר

הוזמנתי לסדנת בוקר של מזקקת JURA עם Willie Tait, שגריר המותג והמזקק הראשי של המזקקה היחידה באי ג'ורה. התייצבנו במועד שנקבע רק 3 אמיצים כי מי מתחיל בבוקר עם וויסקי ? אט אט הצטרפו עוד כמה כתבי אלכוהול, על מנת לשמוע ולטעום.

מספר ווילי טייט: "ג'ורה (JURA) הוא אי מבודד הנמצא ליד החוף המערבי של סקוטלנד שהתפתחה בו תרבות עשירה במיסטיקה, מיתולוגיות וסיפורי אגדות. באי יש רק כביש אחד, פאב אחד, בנק שמגיע פעם בחודש ובלב האי….המזקקה. הקהילה הקטנה והנחושה של האי מונה רק 185 אנשים, המכונים הג'יורקס ((“The Diurachs” שם שפירושו בגאלית האנשים מג'ורה. באי גם למעלה מ-5000 איילים". שמו העתיק של סוג האיילים החיים באי הוא Jura, שמו של האי.

10:30 בבוקר עם ווילי טייט ו-3 בקבוקי בוויסקי של ג'ורה (צילום דני בר)

10:30 בבוקר עם ווילי טייט ו-3 בקבוקי בוויסקי של ג'ורה (צילום דני בר)

וויסקי ג'ורה

המזקקה של האי ג'ורה הוקמה בשנת 1810 ושווקה חיים במלחמת העולם השנייה כאשר האי גם שימש לצרכים צבאיים. בתחילת שנות ה-60 של המאה שעברה, רכשו את אתר המזקקה שני אנשי עסקים מקומיים ששיפצו אותה וחידשו את יצור הוויסקי באי. המזקקה היחידה הקיימת באי ג'ורה, מצליחה להפיק מגוון רחב של סוגי וויסקי המתאימים לכל חך.

המיוחדים של ג'ורה

אתחלנו את חגיגת הוויסקי שלנו עם 3 סוגי וויסקי כאשר הדריך את הטעימה המארח ווילי טייט.

ג'ורה 21 שנים

זהו הסינגל מאלט החדש שמגיע ממזקקת הוויסקי-מאלט ג'ורה (JURA) שיוצר לכבוד יומולדת 200 שנים למזקקה, מיוצר באוויר הצלול והנקי של האי, ממי מעיין טהורים ועל פי מסורת ייצור וויסקי סינגל מאלט שעברה מדור לדור. חביות וינטאג' שרי אולורוסו מעניקות לוויסקי סיומת מושלמת של מרציפן נימוח, אגוזי מלך מרוסקים ושוקולד מריר. בחך ניתן להבחין גם ברמזים של דובדבני מרשינו עסיסיים, פרי הדר ושוש מעודן, המשלימים את החוויה הבלתי נשכחת של יצירת הפאר הזו.

רשמי טעימה: צבע ענברי טיפוסי לוויסקי שהיה 21 שנים לפחות, בחבית. ארומה עדינה ולא תוקפנית ובפה מעקצץ בלשון וסיומת ארוכה. טעימה לאחר תוספת שליש מים, הטעם נפתח לכל חלל הפה, סיומת מלוחה מעט כמו שמצפים ממזקקה השוכנת על שפת הים המלוח. מחיר 670 שקלים.

במיוחדים של JURA (צילום דני בר)

במיוחדים של JURA (צילום דני בר)

ג'ורה 30 שנה camas an staca

Camas an Staca היא האבן הגדולה ביותר הניצבת באי. תפארתה וגדולתה הם השראה, למאלט המיוחד הזה. 27 שנים בחביות אלון אמריקאי לבן ו-3 שנים בחביות שרי ספרדיות, עיצבו את הוויסקי שקיבל טעמי דובדבנים ושזיפים, המועצמים ע"י טעמי הפלפל האנגלי.

לבקבוק camas an staca יש קופסא מהודרת בה טמון גם הסיפור של הוויסקי ושל האבן על שמה הוא קרוי.

רשמי טעימה: צבע ענברי כהה, ארומה עוטפת של טופי ווניל עם מעט מתיקות. לאחר הלגימה עולים מהלוע עקצוצים וליטוף ורק אחר כך עולה האלכוהול. עם תוספת מט מים מתעדן והטעמים מתעגלים.  44% אלכוהול. מחיר 3500 שקלים.

ג'ורה וינטג' 1984

ויסקי שנולד כמחווה לסופר ג'ורג' אורוול ויצירת המופת שלו 1984, אותה כתב בעת ששהה באי ג'ורה. המאלט הנדיר והארומטי הזה יוצר בכמות קטנה של….. 1984 בקבוקים ממוספרים. והינו בעל טעם מרוכז ועשיר ששמור כפריווילגיה למעטים . אחרי 30 שנה של התהוות, המהדורה המשובחת של הסינגל מאלט הזה, היא כל כולה במהות "של לקחת את הדברים לאט". התיישן בחביות עץ אלון אמריקאי לבן, חביות אמרוסו ושרי אולורוסו, עם רמזים של דבש ווניל, שוקולד מריר ואננס בשל.

רשמי טעימה: צבע זהוב נוטה לכתום עם שמנוניות יוצאת דופן. ארומה מתקתקה שאחר עולה האלכוהול מאחרו ומעקצץ. מעט נגיעות הדרים. עם מעט מים מתעדן ומתעגל ומאפשר להתענג לאורך זמן על כוסית 1984 כזו. 44% אלכוהול. מחיר 5000 שקלים.

פטסי חושפת את האוצר החבוי בספר (צילום דן בר-דוב)

פטסי חושפת את האוצר החבוי בספר (צילום דן בר-דוב)

מקאלן וענקי הצילום

מזקקת הוויסקי הנודעת, Macallan כיבדה בנוכחות הנציגה האזורית של המזקקה, פטסי קריסטי (Patsy Christie) שמציע כמה טעימות של וויסקי מיושנים במיוחד אולם גולת הכותרת של מקאלן השנה היה בקבוק מסדרת “Masters of Photography”  שנמצא בתוך ספר ענק הכולל 158 תצלומים של הצלם אליוט ארוויט Elliott Erwitt’s Great Scottish Adventur. זהו הפרויקט הרביעי של צילום וויסקי מבית מקאלן (קדמו לו הצלמים Rankin, Watson ואנני לוביץ'). הספר מודפס ב-2030 עותקים ממוספרים ובתוך כל ספר בק' זכוכית שנעשה בעבודת יד ובו ויסקי המיוחד למהדורה זו. בארה"ב מחיר עותק מהמהדורה המיוחדת הזו עולה לפחות 6,000 שקלים. בישראל ? רק ביבוא אישי.

צילום דן בר-דוב

צילום דן בר-דוב

וויסקי מעניין נוסף שטעמתי

לא אפרוש כאן את כל הרשמים מכל הטעימות הרבות שערכתי ( כי לא בטוח שאני יכול להיות אחראי על מה שכתבתי J ) אבל יש כמה טעימות שראוי לציין.

SCAPA 16 הוא ויסקי עדין ומתעגל. מלחות קלילה בסיומת ונמהלת במרירות שנעלמת. 320 שקלים.

גלנליווט 16 Nadurra הוא ויסקי במהדורות יחודיות שבהן רמת האלכוהול שונה בין האחת לשניה. זו שעמתי היה וויסקי עם 55.3% אלכוהול, אחד החזקים שזכורים לי ובכל זאת נעים ומחליק בגרון

 Craigellachie וויסקי מיושן 13 שנים, 46% אלכוהול. תוקף בעוצה ולא מרפה. למצ'ואים שביננו. 500 שקלים בסקוטלנד ( לא מיובא לארץ ).

Talisker Storm עם 45.8% אלכוהול. ארומה עדינה אבל עם הלגימה תוקף בעוצמה ועם סיומת ארוכה ואיטית.

בטליסקר היו עוד כמה בקבוקים מעניינים כמו 18 שנים שהיה עדין ומענג. 10 שנים היה מעושן מאד ועוצמתי.

ישראלים בתערוכה

ראוי לציין את מזקקת "מילק אנד האני" שתציג לנו וויסקי בשל ומיושן בעוד שנים אחדות. יכולתי לטעום בוויסקי לייב 2015, את הזיקוק הראשוני לפני כניסת התזקיק ליישון בחביות. הטעם בהחלט מבטיח שיש למה לצפות.

מטבעון הגיעו מזקקת Cyclamen (רקפת) המייצרים ליקרים בכמות קטנה ואיכותית. בעלי מתיקות עדינה שלא כמו רבים מהליקרים המיוצרים במחוזותינו. (מחיר 140 שקלים לבקבוק).

Dom Roskrow

ישבתי לשיחה קצרה עם עתונאי הוויסקי האנגלי שהגיע במיוחד לתערוכה, דום רוסקרואו. לדבריו עולם הויסקי עובר שינויים ויש תנועה עולמית של פתיחת מזקקות ויסקי בוטיק עם שלל טעמים חדשים ובכל רחבי העולם. הדבר מזכיר לי את מה שקרה החל משנות השמונים של המאה שעברה, בעולם היקבים, משנות ה-2000 בעולם הבירה והמבשלות בישראל וכעת גל המזקקות כאשר הסנונית הראשונה היא Milk & Honey. לדברי דום, המייעץ גם למזקקה הראשונה בארץ הקודש, הוא צופה למיזם הצלחה וביקוש לא רק לצרכנים המקומיים.

אני ושגרירת ג'ימסון בישראל- Aislinn O'Keeffe עם החדשים של ג'ימסון (צילום דן בר-דוב)

אני ושגרירת ג'ימסון בישראל- Aislinn O'Keeffe עם החדשים של ג'ימסון (צילום דן בר-דוב)

וויסקי ראוי לציון

כמו שהבטחתי, לא אפרט את כל רשמי הטעימה מכל מה שטעמתי ( אפילו שרובם היו נהדרים ) אבל בלי לציין את שמם ונוכחותם בוויסקי לייב 2015 אי אפשר. ואילו כמה מהרשומים ברשימותי : שיבס ריגל אקסטרה ( טרם הושק רשמית בישראל ), ג'יימסון סלקט רזרב, טומטין, מייקרס מרק, Four Roses Small Batch, Basil Hayden, Ardberg, אוון וויליאמס, דלמור קינג-אלכסנדר ועוד. סיפרו לי שגם טולמור-דיו פינקס היה, אבל פיספסתי אותו. להתראות בוויסקי לייב 2016.

הוספת תגובה