נסיעת מבחן עם הרכב הנמכר בעולם, במחוזות השפלה ||| רמלה של שוק, היסטוריה ופאר של כל הדתות ||| טויוטה קורולה היברידית גם יפה, גם חסכונית וירוקה וגם במחיר סביר ||| ביקור ביקב ברבדו פוסט קורונה עם אירועים של יום חמישי וגם אירוח באמצע השבוע ||| ביקור באנדרטת חיל הנדסה ובית הרצל ||| כל הפרטים בהמשך…
טויוטה קורולה היברידית לימיטד 2021
הפעם יצאנו עם הרכב הנמכר ביותר בעולם – טויוטה קורולה. הקורולה הושקה לראשונה בשנת 1966 ומאז שושלת משפחת קורולה עברה 12 גלגולים ושיאים. כבר בשנת 1997 הפכה הקורולה להיות הדגם הנמכר ביותר בעולם, כשעקפה את החיפושית האייקונית של טויוטה. השנה נמכרה המכונית ה-50 מיליון של טויוטה קורולה ולא רואים איזשהו מתחרה לשיא זה, באופק.
הדגם שלנו הפעם הוא מהדור האחרון של הקורולה שהושק בשנת 2018 עם שינויים משמעותיים ביחס לקודמו. הדגם החדש מתבסס על רצפת TNGA העדכנית של טויוטה, שמגיע עם אופציה ליחידת כוח היברידית, ומעוצב באופן מקורי ובולט, הן בחוץ, שיווקה של קורולה החדשה החל בישראל בשנת 2019, ולא רק שהדגם התקבל היטב בישראל אלא הוא הפך לדגם הסדאן הנמכר ביותר כאן. התחלנו את הטיול שלנו בשפלת גזר ברמלה. התחלנו בשוק רמלה גם כי אלה השעות הטובות בשוק והן כי צריך קצת לאכול בבוקר.
רמלה עיר עולם
בחוה"מ סוכות נערך פסטיבל בעיר החול רמלה (רמל זה חול בערבית) – פסטיבל שבה להחזיר לחיים את העיר שחטפה מכה קטנה בכנף באירועי שומר חומות למרות שלדברי הרמלאים הכול קרה בלוד השכנה ולא ברמלה. הפסטיבל היה הזדמנות מצוינת לבקר באתרי רמלה היחודיים לעיר המעורבת בעלת ההיסטוריה של 3 הדתות. לכבוד הפסטיבל הותקן מופע אורקולי חדש בבריכת הקשתות, בחלק מהשדרוג והשיפוץ שהמתחם עובר.
השוק של רמלה
אחד השווקים הגדולים בישראל, והפחות מתויירים הוא שוק רמלה. בשוק מצאנו מגוון עשיר של תבלינים חובקי עולם, חמוצים, דגים, דברי מתיקה, ירקות ופירות, מאפים ושלל מאכלי רחוב בהם: הסנדוויץ' הטוניסאי המפורסם של רמלה, פריקסה, בורקס טורקי, לימונדה טרייה, מנות מהמטבח ההודי כמו סמוסה, בטטה ואדה וצ'אטני, תבשילים ומאפים עירקיים כמו עוגיות חָגִ'יבָּדַה, מנות מהמטבח הערבי פיתות זעאתר, כנאפה וקדאיף, מלבי, פטאייר ועוד.
פינה היסטורית חבויה: סמוך לפינת הרחובות ז'בוטינסקי (הרחוב של השוק) ורחוב אמיל זולא, בצידו הימני (צפוני) של הרחוב נמצא שריד מנדטורי – תיבת דואר אדומה של תקופת המנדט הממלכתי הבריטי. על התיבה כתוב GR כלומר George Rex בלטינית משמעו המלך ג'ורג', סבא של המלכה הנוכחית אליזבט (שירשה את מקומו לאחר מותו).
בשנים האחרונות התפתחו סיורים קולינריים בשוק כולל טעימות של מיטב סגנונות האוכל שנמכר בשוק רמלה. פרטים באתר… או דף הפייסבוק של תיירות רמלה…
מוזיאון רמלה ויד לבנים
סמוך לשוק נמצא המוזיאון העירוני של רמלה. המוזיאון שוכן בבניין היסטורי שנבנה בשנת 1922 והיה מקום משכנה של עיריית רמלה תחת המנדט הבריטי. המוזיאון מציג את תולדות רמלה מהמאה השמינית ועד ימינו. תצוגת הקבע כוללת שישה חדרי תצוגה, ובהם ממצאים המציגים את חיי היומיום, מסחר, אומנות, ואת המרקם האתני הרב-תרבותי של אוכלוסיית העיר: יהודים, מוסלמים, נוצרים קראים ועוד. אוספי המוזיאון כוללים מוצגים ארכיאולוגיים בהשאלה מרשות העתיקות, תמונות ומסמכים מתולדות העיר, אוסף סבונים מסורתיים ותוצרת מסבנות עבריות מראשית המאה העשרים, אוסף "שנות טובות" וכן אוסף של חפצים ביתיים וכלים למלאכות הבית בתקופת המעברות. בקומה השנייה של המוזיאון, אגף חדש לתערוכות מתחלפות, הכולל שני חדרי תצוגה בשטח כולל של כ-90 מ"ר. במקום מוצגות תערוכות מתחלפות מאוספי המוזיאון, אמני העיר ותערוכות נושאיות שונות.
מטמון הזהב: תצוגה מיוחדת מוקדשת למטבעות העיר רמלה ולמטמונים שהתגלו בעיר ובסביבתה. מטמון הזהב כולל 376 מטבעות דינר זהב ושישה מטילי זהב, שהתגלה באקראי בשנת 1964 סמוך למתחם המגדל הלבן. המטמון כולל מטבעות שהוטבעו ברחבי העולם האסלאמי דאז, למין העיר מֻחמדיה (כיום מסילאח שבאלג'יריה) במערב ועד סמרקנד שבאסיה המרכזית (כיום בתחומי אוזבקיסטן). המטבע הקדום ביותר במטמון הוטבע בשנת 769 לספירה (143 להיג'רה), והמטבע המאוחר ביותר הוטבע בבגדד באמצע המאה ה-10 לספירה. מרבית המטבעות זהים בגודל ובמשקל (כ-4.2 גרם), ולכן ערכם היה כמעט זהה.
המטמון התגלה ללא הקשר ארכיאולוגי ברור, ולכן קשה להעריך למי היה שייך ומהן נסיבות הטמנתו. ניתן להניח כי המטבעות השתייכו לבנקאי או חלפן או אולי לסוחר עשיר. מעריכים שבימי הביניים מטמון זה היה שקול לדמי מחייתה של משפחה עירונית ממוצעת במשך למעלה מ…..שלושים שנים.
חדר ההנצחה – יד לבנים: בחדר ההנצחה מוצבים אלבומים המוקדשים לכל אחד מהחללים, בני העיר רמלה שנפלו במערכות ישראל. אלבומים אלו מכילים תמונות, מסמכים כתבי עיתונות ותדפיסים רשמיים מאתר יזכו" של משרד הביטחון, וכן חומר נוסף שנאסף מהמשפחות והמכרים של החללים. באולם עמדת מולטימדיה, שבה ניתן לאתר מידע נוסף על החללים ועל מלחמות ישראל. בחצר המוזיאון נמצאת רחבת האנדרטה לחללי העיר רמלה, המהווה חלק מגן הנשיא הסמוך. כתובת: הרצל 112 רמלה. פרטים ותיאום ביקור בטל': 08-9292650
המסגד הגדול מסגד אל-עומרי المسجد العمري
מקום נוסף בולט סמוך לשוק הוא המסגד הגדול. זהו מבנה צלבני בין הבודדים בארץ ששרדו כמעט בשלמותם. המבנה הוקם ושימש כנסייה נוצרית באמצע המאה ה-12 והמבקרים במסגד יכולים להבחין באבני הכותרת האופייניות למאה ה- 12.
שמו של המסגד אל-עומרי מעיד שהוא נבנה כמשהו אחר ועבר הסבה לשמש כמסגד, בעת או סמוך לכיבוש הממלוכי בשנת 1266, ואז נוספו לו צריח למואזין וגומחת תפילה. בכניסה למסגד ישנה כתובת שבה פסוק מהקוראן, סורה 9 איה 18. כן מצוין בה שבַּיְבַּרְס بيبرس בנה את המסגד בשנת 1268.
רצפת המסגד מכוסה בשטיח מיוחד ובו סימני מרחב העמידה לכל מתפלל. אין מקום קבוע למתפלל, כי הדבר מנוגד להלכה, שנפסקה כך על מנת שהעשירים והחזקים לא ישתלטו על המקומות ורק השורה הראשונה היא החשובה. בחצר המסגד נמצא קבר המיוחס לשיהאב א-דין شهاب الدين, אחיינו של צלח א-דין שנהרג בקרב קרני חיטין.
קורולה – עיצוב מתוחכם
לקורולה עיצוב מרשים למדי ובהחלט לא שגרתי. השילוב של מבנה מוארך עם חרטום נמוך וקווים אופקיים בגריל, יוצר מראה דינמי ונראות יותר רחבה מאשר הרוחב האמיתי של הקורולה. תא הנוסעים אלגנטי ומזמין כאשר רוב החלקים העליונים עשויים מפלסטיק רך (אבל לא כולם). צג המולטימדיה של "9 מקורי והנתונים המוצגים ברורים וחדים לטובת הנוהג. מאחור, מרווח הרגליים טוב אך מרווח הראש לא לגבוהים. נפח תא המטען גדול ומרווח לנסיעה משפחתית יום יומית או טיול יומי. נסיעה קצרה מהמרכז הביאה אותנו לאתרים נוספים בעיר רמלה.
בריכת הקשתות Bīr al-Anezīya
מאגר המים המפורסם של רמלה הוא אחד האתרים המיוחדים בארץ שלא רבים מכירים. המאגר הוקם בשנת 789, בימי החליף העבאסי הארון אל ראשיד هارون الرشيد Hārūn ar-Raschīd, ונשמר עד היום. במאגר ניתן לשוט בסירות עץ ולהתרשם מהאדריכלות העתיקה במקום. למקום יש עוד שמות כמו בריכת העיזים ביר אל-עזיזה וגם בריכת הבת של הכופרת: וסיפור המעשה הוא על אישה עשירה ונדיבה שמימנה את חפירת הבריכה עבור תושבי העיר על מנת שיהיה להם מים כל ימות השנה. עם השלמת המלאכה פנתה האישה בהתרסה לאללה וטענה שהוא, אללה הגדול לא דאג למים לתושבי רמלה ואילו היא כן דאגה להם. מיד לאחר דבריה עלו מי הבריכה וגעשו והטביעו את ביתה הקטנה של הגברת, וכך זכתה הבריכה לכינוי בריכת בת הכופרת – ברכת אל-בינת אל-כפר.
בביקור בבריכה התת קרקעית שגודלה כ-500 מ"ר בלבד ועומק המים פחות מ-1 מטר, מומלץ לשכור סירה לשיט קצרצר חביב. במקום צולמה סצנה בסרט המיתולוגי "חסמב"ה ונערי ההפקר". בימים אלה מועלה מופע אורקולי חדש במקום. לתיאום ביקור בבריכת הקשתות, טל': 08-9216873
כנסיית סן ניקודמוס וסן חוסה דה ארימאטה או כנסיית טרה סנטה
St. Nicodemus and Joseph the worker Church הוא השם הרשמי של המנזר הפראנציסקני על שם יוסף ונקדימון. ראשיתו של המנזר בשטח שנקנה בידי משמורת ארץ הקודשCustodia di Terra Santa כבר בשנת 1396 ושימש כנקודת אירוח ורענון לצליינים שהיו מדרכם מיפו לירושלים. במהלך המאה ה-15 הוקמה על שטח זה אכסניה שהייתה נטושה כאשר לא פקדו אותה צליינים. במאה ה-16 זוהה האתר עם ביתו של יוסף הרמתי, הוקמה בו כנסייה והוא נתקדש. בסמוך לבית יוסף זיהו הנזירים את ביתו של ניקודמוס הקדוש, שעליו נאמר שהיה איש הסנהדרין ושהביא מור ואהלות לרחצת גופו של ישו לאחר הורדתו מהצלב.
ב-1 במרץ 1799, לן באכסנייה נפוליאון כאשר היה ברמלה ולפי האגדה, כשהתעורר נפוליאון בבוקר לקול קריאת המואזין במסגד הסמוך, ירה בו ירה בו והרג את המואזין. במאה ה-19 נבנה המנזר מחדש ורוב חלקי האכסניה הישנה נעלמו, אם כי חלק ממנה שרד בצידו הדרומי של המתחם. בשנת 1902 נחנכה במקום כנסייה חדשה המוקדשת להורדת ישוע מהצלב, ובפינתה הדרום-מזרחית ניצב מגדל פעמונים בעל צריח מחודד בולט, המתנשא לגובה של 40 מטרים. הכנסייה ידועה בזכות ציור מקורי של טיציאן Titian, המתאר את הורדת ישו מהצלב – הציור נתרם בשנת 1846 מהעיר מדריד שלקחה את המנזר תחת חסותה באותה תקופה. הציור מוצב באפסיס כאשר משמאל ניצב פסלו של יוסף הרמתי, ומימין פסלו של ניקודמוס האוחז בידיו בתכריכים ובתיבת בשמים. גם פסלים אלה הם מתנת העיר מדריד.
הכניסה לכנסייה היא מסמטת המסדר הפרנציסקני (סמוך לרח' ביאליק 3). זוג דלתות עץ מובילות לחצר פנימית – במידה והדלתות סגורות אל תהססו לצלצל בפעמון.
אפשר לבקר בכנסייה בתיאום מראש במזכירות בית הספר הסמוך ובתשלום סמלי. לתיאום טל': 08-9127200
מרכז היהדות הקראית העולמית
בעקבות חורבן הבית השני, הוגלה העם והושפע מהעמים שבסביבתם חי, וכך נוצרו שני פלגים: הרבניים והקראים. הקראים גורסים כי עם ישראל קיבל רק את התורה שבכתב, וטוענים שספרות התורה שבעל פה אינה תורת האל אלא דברי חכמים. ההלכה הקראית מבוססת על שלושה יסודות: הכתוב, ההיקש וסבל הירושה. הכתוב הוא המקרא (התנ"ך). ההיקש זה הסקת מידע לוגי מתוך הכתוב. סבל הירושה הם המסורות והמנהגים שעוברים מאב לבן, שיש להם רמזים בתורה אבל לא כתוב איך לעשותם. לדוגמה, נכתב בתורה שיש לקיים ברית מילה, אבל לא נכתב איך לקיים מצווה זו. כך גם בנוגע לשחיטה – לא נכתב בתורה איך לשחוט. פרטי מצוות אלו נלמדים מסבל הירושה. סֵבֶל=סַבָּל – העברה מאב לבן. בבית הכנסת הקראי אין כיסאות ושולחנות והמתפללים חולצים את הנעליים, כמו שנאמר למשה בסנה וליהושע ביריחו. הקראים מתפללים רק שתי תפילות ביום, כנגד קורבנות התמיד. התפילה מחליפה את הקורבן, כמו שנאמר: "וּנְשַׁלְּמָה פָרִים שְׂפָתֵינוּ" (הושע יד, 39). יש לתפילה כמה כללים, ובהם עמידה, השתחוויה, כריעה, בריכה, קידה, נפילת אפיים, נשיאת כפיים ונשיאת עיניים. לכל אחד מהם יש סימוכין בתנ"ך. נוסח התפילה מורכב מפסוקים ומפיוטים שכתבו חכמי הקראים לאורך הדורות. כיסוי ראש חובה הן לנשים והן לגברים ובכל גיל, אולם רק בבית הכנסת. בישראל חיים כ- 40,000 יהודים קָרָאִים (ויש עוד כ-10,000 קראים בתפוצות) והריכוז הגדול ביותר חיים ברמלה ובו המרכז התרבותי העולמי ובית הכנסת של הקראים ברח' יוסף קלאוזנר, רמלה. פרטים על תיאום ביקור בדף הפייסבוק… ובטל': 08-9249104
הארי פוטר קבור ברמלה
בית העלמין הבריטי הגדול בישראל נמצא ברמלה והוא אחד משישה בתי עלמין בריטיים שהוקמו בישראל לאחר מלחמת העולם הראשונה. בית הקברות נמצא בחלקה הצפוני של העיר רמלה, ומדי שנה נערך בו טקס ממלכתי. מועד הטקס הוא תמיד יום ראשון הקרוב למועד סיום מלחמת העולם הראשונה.
בבית הקברות נטמנו חיילים שנפלו בשדות הקרב במלחמת העולם הראשונה 1917-1918, בקרבות על הכיבוש הבריטי את הארץ מידי התורכים. קבורים בו גם חיילים בריטים, צרפתים, פולנים וצ'כים שנפלו במלחמת העולם השנייה 1939-1945 וכן חיילים איטלקים וגרמנים שמתו במחנות השבויים בפלסטינה המנדטורית. רוב הקבורים הם נוצרים אולם בשורה הראשונה של הקברים מימין לכניסה, יש כ- 30 מצבות שעליהן חקוק מגן-דוד וכתוב ת.נ.צ.ב.ה. – אלה קברי יהודים שחלקם לחמו בגדודים עבריים. בחלקה אחרת בנויה מצבת זיכרון לחללים הודים, מוסלמים ואחרים ששרתו בצבא הבריטי ונפלו בשדה הקרב באזור. בבית הקברות קבורים 5,731 חללים מ-57 לאומים שונים. בסיור בשבילי המצבות ניתן לזהות את קברו של הנכד של הברון אדמונד דה-רוטשילד, וכן קבר של חייל בעל השם המפתיע הארי פוטר Harry Potter – חייל בריטי ששהה במחנה סרפנד הסמוך לרמלה (צריפין) ושירת בעיקר באזור חברון שם נהרג בפיגוע. בית הקברות פתוח ימים שני-שישי עד 14:00. כתובת: רחוב דוכיפת פינת התקווה רמלה.
המסגד הלבן الجامع الأبيض אלג'אמע אלאביד או המגדל הלבן
המגדל הלבן הוא השריד שנותר מהמסגד הראשון של רמלה שנבנה בהוראת הסולטאן הממלוכי אל-מלכ אל-כאמל נאצר א-דין מֻחמד الناصر ناصر الدين ابو المعالي محمد بن قلاوون והקמתו הושלמה בשנת 1318. ככל הנראה שימש כמגדל תצפית, שכן מראשו ניתן להשקיף על גזרה רחבה, מחוף הים במערב ועד למרגלות הרי יהודה ושומרון ממזרח. עם זאת, לדעת חלק מהחוקרים, במבנהו הארכיטקטוני (מינרט) נועד המגדל להיות המקום ממנו משמיע המואזין את הקריאה לתפילות המוסלמים חמש פעמים ביום. בתצפית ממרומי המגדל ניתן לראות את העיר רמלה וסביבתה. המגדל הלבן מתנשא לגובה 30 מטרים, ועולים אליו במעלה 111 מדרגות מאתגרות. בסמוך למגדל נמצא מבנה קבר המשויך עפ"י המסורת המוסלמית, לנבי סלאח המוזכר 7 פעמים בקוראן כמי שקרא לעובדי אלילים להאמין באללה.
במרכזה של שרידי חצר המסגר, חבויים שלושה מאגרי מים תת-קרקעיים בעלי קיבולת דומה לנפח בריכת הקשתות הידוע יותר למטיילים ברמלה. מאגרי המים האלה מתחברים לאמת המים שהקים סלימאן עם ייסוד העיר.
מוזיאון המשאיות – תעבורה
בשנת 2009 הוקם ברמלה מוזיאון מיוחד למשאיות, שהוקם ע"י קבוצת תעבורה של משפחת לבנת, לכבוד יום הולדתו של בונדי, מיסד הקבוצה (ידיד אישי של אבי גדליה בר ז"ל, מימי ראשית חיל ההנדסה). להקמת המוזיאון אותרו ונאספו ממוסכים של קבוצת תעבורה, ברמלה ובחיפה והסביבה, משאיות מימי קום המדינה ועד שנות ה- 80 של המאה שעברה.
קבוצת תעבורה שהוקמה בשנת 1955, עוסקת בתחום הובלה יבשתית על סוגיהָ באמצעות משאיות וסמיטריילרים מסוגים רבים. המוזיאון נמצא במתחם החברה ברמלה. בין המוצגים ישנן משאיות שהיו חלק ממערך התובלה בארץ מדגמים של שנות ה- 30 ה- 40 וה- 50 של המאה העשרים. משאיות שיוצרו בישראל במפעלי ההרכבה באשדוד, משאיות ענק לעבודות במחצבות עפר וכמובן טנדרים שנסעו בכבישי ארצנו בשנות ה-60 ה-70 וה-80. בעזרתם הנדיבה של עובדי קבוצת תעבורה, אותרו ונאספו למוזיאון משאיות ששופצו במסגריות ובמוסכים של החברה באזור רמלה וכן בחיפה והובאו אל מתחם הפתוח שבאתר. פתוח בכל ימי השבוע
לכל משאית יש סיפור והסבר. הכניסה למתחם המוזיאון הפתוח היא ללא תשלום. אטרקציה לילדים (וגם למבוגרים) היא הרשות החופשית לשבת מאחורי ההגה של רוב המשאיות המוצגות במקום. פרטים בדף הפייסבוק… או בטל': 03-7563020
עם הקורולה לאזור גזר
אחרי סיור מקיף ומהנה ברמלה, שהתחיל בשוק ובהמשך האתרים הנוספים שבעיר, נסענו למרחבי הכרמים והטבע שבליבם ממוקם אחד היקבים האהובים עלי – יקב ברבדו. הטויוטה קורולה ההיברידית מצוידת במנוע האטמוספרי 1.8 ליטר, המפיק 121 כ"ס, ואליו משודכת תיבת הילוכים רציפה. בנסיעה רגוע לא מורגש כלל שמשהו עובד מתחת למכסה המנוע אבל בכמה האצות של עקיפה מרגישים גם מרגישים את הצילינדרים הנעים שם מלפנים. האצה 0-100 קמ"ש עפ"י היצרן 11 שניות, שמספקות לנהג סטנדרטי ברכב משפחתי מפנק. צריכת הדלק 20 ק"מ לליטר.
יקב ברבדו
בכניסה למרכז המבקרים של יקב ברבדו, פגשה אותנו במאור פנים (שמכוסה במסיכת פנים), הדר אלרוי שהושיבה אותנו בשולחן המשקיף מצד אחד על מרחב הכרמים העמוסים באשכולות ענבים ומצד שני חדר החביות המבוקר טמפרטורה, שם נמים ומתבגרים להם היינות העתידים לצאת לבקבוק, בשנה או שנתיים הבאות.
מיד הוגשו לשולחן פלטת גבינות, מתבלים, לחם חם ולאורך זמן האכילה לוו אותנו יינות יקב ברבדו המוכר והמוערך. טעמנו:
שרדונה 2020: יין לבן צונן עם ארומה עוצמתית של פרי, בלגימה מרגישים את הטעם האפייני לזן עם טעמי וניל וחמאה שתרמו החביות בהן שהה היין כ-3 חודשים. לווי הולם לצהרי יום ולארוחה קלה. סיומת ארוכה ונעימה היין הבא היה סוביניון בלאן 2020: ארומה של פירות טרופיים עם סיומת של ליים וכבר בלגימה הראשונה מורגשת החמיצות המעוררת המצופה מיין זה. עברנו ליינות אדומים והראשון הנבחר הוא בלנד קופאז' 2018: מורכב מקברנה פרנק, קברנה סוביניון ושיראז ולדברי הדר הוא ממשיך להיות אחד מהיינות המובילים של ברבדו. ארומה של פירות יער אדומים בשלים עם לווי של פלפל מעורר הם שילוב מאוזן של זנים. בפה מתעגל עם טעמי פרי יער אדום בשל. כמובן שלא הסתפקנו בכוס טעימות יחידה ליין זה. היין האחרון שטעמנו לסיום המפגש היה פטי ורדו 2018: יין עוצמתי עם ארומה של פרי אדום עם נגיעה קלה של פלפל ירוק. בפה מאוזן עם טעמי פרי, וניל ואדמה עם חמיצות קלה שמעוררת ומלווה את הסיומת הארוכה ונעימה.
בין לגימה לביס סיפרה לנו הדר על פעילויות האירוח יום חמישי שמתקיימת בחצר היקב ועל סלסלות הפיקניק שהפכו לדבר החם ביקבי ישראל בעידן הקורונה וככל הנראה גם פוסט קורונה.
נפרדנו שבעים וטובי לב לדרכנו עם הקורולה של טויוטה, בינות לכרמים חזרה לדרך המלך. לתיאום ביקור ביקב או לסלסלת פיקניק באתר היקב… בטל': 050-2207022 או בפייסבוק…
טויוטה קורולה בטוחה ומאובזרת
כדרכה בקודש, טויוטה מציעה לנוהג בקורולה היבריד לימיטד סדאן, מעטפת בטיחות עם מיטב האמצעים שיעשו את הנסיעה לנוהג ולנוסעים, בביטחה ולא פחות חשוב, בהרגשה בטוחה. אמצעי הבטיחות כוללים: זיהוי רכב בשטח מת | זיהוי רכב מאחור | מערכת שמירת נתיב | בורר מצבי נהיגה | מערכת זיהוי תמרורים | אור גבוה אוטומטי | מערכת בקרת שיוט אדפטיבית דינמית | אימובילייזר מקורי | התרעת בלימת חירום EBS(מפעילה הבהוב של אורות הבלימה על מנת להתריע למכוניות שמאחוריך על בלימה חריפה) | מגביל מהירות (ASL) | מערכת HAC עזר לזינוק בעלייה | בקרת לחץ אוויר צמיגים | בקרת יציבות (VSC)| פנסי איתות במראות צד | מערכת בלמים ABS|התראה על עייפות נהג | לחצן מצוקה eCall| מערכת שמירת נתיב | 7 כריות אוויר SRS| נקודות עיגון ISOFIXועוד.
עם שלל האבזור העוטף ומגן המשכנו לנקודת הביקור הבאה בסיור שלנו הפעם.
אנדרטה חולדה
נקראת גם אנדרטת דרך הגבורה לחללי חיל ההנדסה במערכות ישראל. בשנת 1950 הוקמה בשולי יער חולדה, נקודת המוצא של הכביש במוליך לירושלים של אחרי מלחמת השחרור, אנדרטה לזכר מי שסללו אותו. סוללי הכביש היו ראשוני חיל ההנדסה, שהוקם בשנת 1947 על בסיס כוחות ההנדסה, הבנייה והחבלה של ההגנה ואנשי הבריגדה היהודית ששירתו בחיל המהנדסים המלכותיים של בריטניה. בבוגר חיל ההנדסה הקרבית טכס ההשבעה שלי בחורף 1974 נערך כאן לאחר מסע מפרך של לילה ויום בעמק איילון. על קירות האנדרטה קבועים לוחות שעליהם חרוטים כל שמות הנופלים של חיל ההנדסה כולל 2 בני מחזור שלי שנהרגו בנסיבות שלא כאן המקום לפרטם.
בימים אלה מוקמת שדירה בה מצויינות כל יחידות חיל ההנדסה. לצערי נוכחתי לראות שרידים מאגד הצליחה שבו עשיתי את שרותי הצבאי, עם תצוגה של תמסח ודוברה בשטח האמפיתיאטרון שמאחורי האנדרטה ומצד שני בשדרה אין כל זכר לגדוד 634 שהיה אחראי על צליחת תעלת סואץ לפני 48 שנים.
למבקרים במקום מומלץ גם כוס קפה או נישנוש בפוד-טראק המקומי ובעונה- אל תוותרו על החרובים הנהדרים שגדלים מסביב.
סגירת מעגל
את הקטע האחרון של היום עשינו בנסיעה לבית הרצל. הקורולה מציגה נוחות נסיעה נעימה, אך בידוד הרעשים בסל"ד גבוה טעון שיפור. ההיברידית מציגה גם יכולת דינמית טובה, המקנה ביטחון לנהג הודות להתנהלות צפויה בפניות שמקנה ביטחון גם בעיקולים או כביש פחות צפוי. נסיעה בדרך משובשת כמו ביער כלל לא הורגשה והנוחות שולטת ונוחה לכל יושבי הרכב.
הנקודה האחרונה שלנו היא בית הרצל. ב- 28 לאוקטובר 1898, נסע הרצל מיפו לירושלים לאחר פגישתו עם הקיסר וילהלם במקווה ישראל. מסלול נסיעתו עבר בתחנת הרכבת של רמלה כמו גם בתחנת הרכבת סג'ד سجد שהיתה קרובה לחולדה והיוותה נדבך חשוב שעזר להקים את החווה ואת בית הרצל שביער חולדה.
בית הרצל ויער חולדה
הנקודה האחרונה בסיורנו הפעם היא יער חולדה שנקרא גם יער הרצל נמצא מזרחית לקיבוץ חולדה ויקב ברקן. היער הוקם לאחר מותו של בנימין זאב הרצל בשנת 1904, שבעקבותיו החליטה קק"ל להקים מפעל תרומת עצי זית שיאסוף כספים לטובת רכישת נחלות ונטיעת עצי זיתים. לרשות הקרן הועמדו אדמות חולדה, שהוקדשו לנטיעת כרמי זיתים לזכרו של חוזה המדינה המנוח, הרצל.
בשנת 1909 הוקמה במקום חווה לנטיעת עצי זית, ונבנה הבית המפואר שנקרא על שם הרצל. החווה נוהלה על ידי האגרונום לואי בריש, שהתגורר בגפו בקומה השנייה של הבית, בקומת הקרקע היו משרדי הפרויקט ולפועלים התיר את קומת המרתף הצפופה. חוסר ניסיון ומיעוט ידע על תנאי האזור הקשו על התקדמות הנטיעות ומתוך 12,000 שתילי הזית שנרכשו, נקלטו רק 3000, האווירה היתה עכורה, והיחסים בין המנהל לפועלים לא הבטיחו טובות. בתום שנה פיטר ארתור רופין את בריש ושכר את שירותיו של האגרונום יצחק וילקנסקי (שלימים ייסד את מכון וולקני). וילקנסקי שינה את פניה של חוות חולדה והפך אותה לחוות לימוד. הוא הוסיף לצד כרמי הזיתים עצי בוסתן, חורש ויער, ביניהם עצי שקד, אורנים, שיטים, ברושים וחרובים. הוא זרע שדות פלחה והקים רפת ולול. במלחמת העולם הראשונה עזבו או הועזבו מרבית הפועלים והחווה ננטשה. בשנת 1931 הפך המקום למושבו של גרעין קיבוץ חולדה שבהמשך עבר למקום בו ממוקם הקיבוץ כיום.
כיום היער משתרע על פני למעלה מ- 200 דונם וכולל בתוכו חניונים ובהם שולחנות פיקניק, ברזי מים. בין אתרי היער סובב מסלול משולט להנאת המבקרים. היער הוא גן לאומי, שמנוהל על-ידי קק"ל, והמבקרים בו מוזמנים ליהנות במקום.
מאזור החווה יוצאת שדרת דקלים מרשימה בין כרמי הענבים של יקב ברקן, ובסוף השדרה מתחם ירוק של מצפה טל על שם סגן טל צמח, יליד חולדה, שנהרג בפעילות מבצעית.
ממערב ליער חולדה נמצאת ברכת בטון גדולה שממנה יצא קו השילוח שהזרים מים אל העיר ירושלים הנצורה במלחמת העצמאות ושלאורך הנתיב הייתה רובה של דרך בורמה עליה סיפרנו כאן…
סיכומו של יום
לאחר יום גדוש מקומות היסטוריים וחוויתיים, סיפורי מורשת, אוכל ויין, חשוב לציין שהכל נעשה קל נעים ונוח עם קורולה ושלל הפינוקים ברכב כמו גג נפתח חשמלית | חישוקי סגסוגת קלה "17 | מערכת מולטימדיה עם מסך מגע "9 | פתחי מיזוג אחוריים | מראה פנימית מונעת סינוור | לוח שעונים דיגיטלי | הגה מצופה עור (שלוש צלעות) | כפתור התנעה | בלם חניה חשמלי | משענת יד אחורית | הפעלת בקרת שיוט מההגה | שליטה מההגה על צג הנתונים | צג נתונים TFT צבעוני | הגבלת מהירות מההגה | נטרול אור גבוה אוטומטי מההגה | כניסה והתנעה חכמה | מראות צד מתכווננות חשמלית | מראות צד עם הפשרת אדים | גג נפתח חשמלית | פתיחת תא מטען מהשלט | מראות צד מתקפלות אוטומטית | חיישן גשם | חיישן תאורה | כיבוי תאורה מושהה | מיזוג אוויר דו אזורי אוטומטי | שורה שניה מתקפלת 60:40 | ערכת מולטימדיה Toyota Touch® 2| דיבורית Bluetooth| מסך מולטימדיה | זיהוי קולי באנגלית | 6 רמקולים | כניסת USB| ממשק Apple Play| מחזיקי בקבוקים מלפנים ומאחור | מחזיקי כוסות אחוריים תא כפפות מואר ועוד.
מחיר טויוטה קורולה סדאן היברידי, לימיטד הוא 144,000 שקלים, שביחס לדגמי רכבים היברידיים היא בהחלט VFM.
שאלות והערות על המסלול ובכלל, בתגובות מטה.
2 Responses
בהמשך לשיחתנו אני שולחת לך את תגובתי לכתבה של דני בר על חולדה (טיול 1 בשבוע), שבה נאמר שעד 1933 לא היה בה כלום, הדברים הנאמרים בכתבה הם עיוות היסטורי חמור.
להלן העובדות: משנת 1910 עד 1929 (השנה בה חולדה הותקפה ונשרפה) חיו בחולדה 7 קבוצות. הקבוצות הודרכו על ידי יצחק וילקנסקי (וולקני) שגיבש ועיצב בתורתו את עקרונות מושב העובדים. (אליעזר יפה הסתמך על עקרונות אלה בחוברת שלו).
חשוב לציין ש-'קבוצת הנוטעים' הייתה הקבוצה הגדולה (24 חברים), הייתה ממקימי נהלל ואחר כך כפר יחזקאל, על פי עקרונות וילקנסקי שאותם הפנימו. להלן שמות הקבוצות שהתחלפו לפי הסדר הכרונולוגי:
1 קבוצת הפלחה (1910-1913).
2. קבוצת הנוטעים (1915-1921 עד ההתיישבות בנהלל).
3. קבוצת העבודה (1917-1918).
4. קבוצת רחובות (1921-1924).
5. קבוצת בריסק (1921-1923 ביחד עם קבוצת רחובות).
6. קבוצת פרוסקורוב (1925-1928).
7. קבוצת השומרון (1928-1919 עד התנפלת הערבים והחורבן).
חשוב לציין את שמות הקבוצות ולהשאיר להם זיכרון בהיסטוריה.
ברכות חמות
תודה על המידע החשוב שפורסם רק במחקר שלך.