תרבות יפנית נחשבת לעולם אחר עבור התייר המערבי בכלל והישראלי בפרט ||| ביפן נשמרים מנהגים וכללי התנהגות בקנאות רבה, בשונה מעיגול הפינות ותרבות החפיף במחוזותינו ||| להלן כללי נימוס והתנהגות בסיסיים וחשובים למבקרים ביפן, שחשוב ורצוי מאוד להכירם מבעוד מועד ולפני הטיסה לטוקיו ||| כל הפרטים והטיפים בהמשך…
כללי כבוד
קידה Ojigi お辞儀
קידה היא צורה נפוצה של ברכה והפגנת כבוד ביפן. קידה היא ברכת השלום של היפנים, המקבילה האסייתית ללחיצת היד המערבית. כחלק מתשומת הלב היפנית לפרטים ושפת גוף הקידה מהווה מעין רושם ראשוני חשוב בפגישה ראשונית. כולם קדים כל הזמן, קודו
בחזרה זה מכובד ומכבד. עומק הקשת תלוי במצב ובאדם אליו אתה פונה. כמבקר, קידה קלה מספיקה בדרך כלל ברוב המצבים.
שפה מנומסת
יפנים ידועים בנימוס שלהם. השתמש בשפה מנומסת היא הקייגו Keigo ובתארי כבוד כגון סאן San, כאשר אתם פונים לאחר, במיוחד לאלה שזה עתה פגשתם או לבעלי עמדת סמכות או סנסאי Sensei למורה שמכבדים אותו או אותה. שמות התואר הם גם לזכר וגם לנקבה.
כבוד למרחב האישי
התרבות היפנית מעריכה מרחב אישי, אז נסו להימנע ממגע פיזי, במיוחד עם זרים. שימו לב לקרבה שלכם לאחרים במקומות צפופים כמו רכבות או אוטובוסים.
דייקנות
ביפן מקפידים מאוד על עמידה בזמנים ודייקנות איחור לא מתקבל ונחשב כאחת הטעויות הקריטיות שמפחיתות מאוד את המוניטין שלכם הן ביחסי עבודה והן גם לתלמידים. כאמור, עמידה בזמנים מוערכת מאוד בתרבות היפנית. יש להגיע תמיד בשעה הנקובה לפגישות עבודה, פגישות חברתיות או גם סיורי טיול. אם אתם מחמיצים פגישה אפילו בשנייה אחת, זה נחשב איחור. אם איחרתם 15-20 דקות, יהיה קשה מאוד להחזיר את האמון בכם.
והדרת פני זקן
יש להראות כבוד לאנשים מבוגרים על ידי שימוש בשפה מנומסת. כמו כן, יש לאפשר לקשישים ללכת לראש תור או לקבל מושב מועדף.
שקט בציבור
צמצמו את הרעש למינימום, במיוחד בתחבורה ציבורית, מסעדות או מקומות קדושים. דיבור קולני או שיחות טלפון סלולארי נחשבות לגסות רוח, ולא מקובלת. תקשורת מקובלת היא הודעות ווטסאפ או SMS כתובות בלבד.
נתינה וקבלה בשתי ידיים
היפנים מגישים כל דבר בעיקר שטרות כסף בשתי ידיים. הדבר מעיד על כבוד כלפי נותני השירות, מן הראוי שגם אתם תקבלו את זה בשתי ידיים. לעיתים ניתן לשים כסף או כל דבר אחר על מגשית מיוחדת, ובמקרה הזה זה מה שתעשו.
בעת מתן מתנה יש להשתמש בשתי ידיים ואין לפתוח את המתנה לעיני הנותן. מתנות מוחלפות לרוב כאות הוקרה או באירועים מיוחדים. אסור לסרב לקבל כרטיס ביקור, קחו אותו גם אם תזרקו את הכרטיס כאשר לא יראו אתכם.
הורדת נעליים
בבתים יפניים וגם בפונדקים מסורתיים הם הריוקאן Ryokan, במקדשים וגם במסעדות מסורתיות, נהוג להסיר את הנעליים לפני הכניסה למקום. חפשו אזור ייעודי או מדף לנעליים. לרוב יבקשו מכם להסיר את הנעלים במסעדה, בתי מלון או מקומות אירוח אחרים, לכן הקפידו על גרביים בלי חורים ונעליים שנוח להסיר ולנעול בקלות. להזמנת לילה בריוקאן איכותי בקישור…
שמירת נגיעה
חיבוק, טפיחה על הכתף ואפילו נגיעה בטעות עשויה להיתפס ביפן כדבר לא מנומס וחריג. למדו לנהוג בלי לגעת כמו בשכונת מאה שערים בירושלים. אפילו במצב שאתם רוצים להעיר את תשומת ליבו של מישהו על כך שנפל לו כסף או חפץ, אל תגעו באחר כי זה נתפס כלא מכבד.
מעיינות חמים – אונסן Onsen
אם אתם מבקרים במעיין חם מסורתי שנקרא אונסן, שטפו עצמכם היטב לפני הכניסה למרחצאות ומתחם המים המשותפים. קעקועים על הגוף מזוהים לעתים קרובות עם המאפיה היפנית – יאקוזה, ועשויים להיות מזוהים גם עם מקומות עבודה או מפעלים גדולים מסוימים.
תחבורה ומרחב ציבורי
מוניות
אל תגעו בדלתות!, דלתות המוניות ביפן נפתחות ונסגרות אוטומטית ואם רק תנסו לפתוח או לסגור אותן בעצמכם, תתקלו בפרצוף זועף במיוחד מצד הנהג, כי פתיחת הדלת על ידיכם פוגעת במנגנון הפתיחה ויותר מכך, מעליבה את הנהג, שכביכול לא מבצע את תפקידו. מחיר הנסיעה נקבע על ידי שימוש במונה והנהגים מאוד אמינים. אל תנסו לפתוח בשיחה עם הנהג כי הנהג צריך להיות ממוקד בנהיגה ולא בשיחה. הקפידו לשלם בדיוק את הסכום הרשום במונה ולא לעגל או להוסיף טיפ (ראו סעיף טיפ).
להזמנת מונית משדה התעופה בטוקיו, יפן בקישור…
מטרו ורכבת
לפני הכניסה לרכבת או המטרו, הקפידו להסיר את תיק הגב שלכם ולהניח אותו מלפנים כדי חלילה לא לפגוע במישהו מבלי לשים לב. כאשר אתם ישובים בקרון, פנו מקום למבוגרים מכם, לנשים בהריון או נכים. בכניסה למטרו עמדו בתור לפני הכניסה לקרון וחכו שהנוסעים בתוך הקרון יצאו ורק אז נכנסים לקרון ומתיישבים (אם יש מקום). העבירו את הטלפון למצב שקט כי לא מדברים במטרו או רכבת קלה – אפשר לקרוא ולכתוב הודעות טקסט.
מדרגות נעות
במדרגות נעות היצמדו לשמאל ואל תחסמו את הנתיב הימני שמיועד לאנשים שממהרים ורוצים לעלות מהר ברגל. שימו לב, יפנים לא יבקשו מכם לזוז גם אם תעמדו בדרכם והם פשוט יחכו בסבלנות אין קץ.
הצבעה ונפנוף ידיים
לא נהוג להצביע עם יד מונפת ואצבע מורה על מישהו או על משהו. יש לשמור את הידיים קרוב לגוף. אם אתם בכל זאת חייבים להצביע על כיוון או מקום, עשו זאת עם כף יד פרושה כשהאצבעות צמודות.
אשפה
אין פחי אשפה ברחובות או במקומות ציבוריים ביפן, כי כל אחד אחראי לאשפה שהוא מביא או עושה. הקפידו לקחת עימכם את האשפה, בשקית אשפה אישית עד שתגיעו לפח הקרוב. ביפן ישנם כללים מאוד מוקפדים ומחמירים בנוגע להפרדת אשפה (אורגני, נייר, זכוכית, מתכת, פלסטיק ועוד) ועל כן חייבים למיין כראוי את סוגי האשפה שלכם.
מצוננים
ביפן רבים הולכים עם מסיכת פנים גם לשמור על בריאותם וגם לא להדביק את סביבתם. אם יש לכם נזלת קלה, לא מקנחים את האף בפומבי, כי זה נחשב גסות רוח ולא מנומס בתרבות היפנית. עשו זאת בצנעה או בתא שירותים.
עישון
עישון ביפן אסור גם ברחוב ויש למעשנים אזורים ומקומות שנועדו לעישון. ברחוב מרכזיים תראו בקרנות הרחוב מעיין חדרון שרק בו מותר העישון. לעיתים יש בנייני דירות שלמים שאוסר לעשן בהם, גם בתוך הדירה הפרטית שלכם. על כן, אם אתם מעשנים ורוצים לשכור דירה באתר Airbnb – קחו זאת בחשבון. ברוב המסעדות מותר לעשן בחלל המסעדה באופן חופשי או שיש אזור המוגדר למעשנים.
תשלום וכסף מזומן
כרטיסי חיוב ואפליקציות
כרטיסים חכמים נטענים או כרטיסי IC עם שבב מזהה הם הדרך הנוחה ביותר לשלם דמי נסיעה ברכבת, אוטובוס ומונורייל ביפן. מכונות אוטומטיות, חנויות נוחות ומסעדות רשת מקבלים גם כרטיסי IC. שני סוגים עיקריים של כרטיסי IC הם כרטיס של Suica ו-PASMO להם יש אפליקציות אפל ארנק שעובדות על האייפון או גם Apple Watch וניתן לטעון אותן דרך Apple Pay או Apple Wallet ללא תשלום מינימום. כרטיס Suica עולה 500 ין (כ-$5) ואח"כ מטעינים אותו בערך הרצוי לכם. למרות שכרטיס PASMO אינו מונפק על ידי חברת הרכבות Japan Rail, ניתן להשתמש בו בתחנות הרכבת. כרטיסי IC זמינים באזורים ושימושים רבים אחרים. בנוסף, בשנים האחרונות הולך וגדל השימוש באפליקציות תשלום על מכשיר הטלפון הנייד שלכם באמצעות מסוף תשלום התומך NFC או על ידי סריקת קוד QR באפליקציות Apple Pay וארנק Google בתשלום מהנייד ובשימוש נרחב ביפן המופעלות על ידי טכנולוגיית NFC. התשלומים הניידים הפופולריים ביותר המשתמשים בקוד QR הם Alipay ו-WeChat Pay הסיניים.
כסף מזומן
ביפן לא נפוץ לשלם בכרטיס אשראי למעט חנויות גדולות ובתי מלון שמקבלים כרטיסי אשראי, אולם בתי אירוח קטנים ומסעדות לרוב יקבלו תשלום במזומן בלבד. לכן הקפידו להחזיק כסף מזומן בארנק בכל רגע נתון.
כספומט והמרת כסף
צ'אנג'ים וחלפני כספים אינם נפוצים ביפן רצוי להמיר בשדה התעופה. כספומטים ATM תוכלו למצוא במקומות רבים ברחבי יפן כגון חנויות נוחות כמו סבן אילבן 7-Eleven. שערי ההמרה טובים, אבל תצטרכו לשלם גם עמלת משיכה די גבוהה. קחו בחשבון שכספומטים רבים מפסיקים לפעול בלילה ובסופי שבוע. יש לדעת ששיעור הפשיעה ביפן נמוך מאוד, ולכן אין מניעה להסתובב עם סכומי מזומן גדולים עליכם, וזה דווקא יכול להפוך את הטיול שלכם להרבה יותר פשוט ונגיש.
אוכל
כללי אכילה
בעת אכילה, אין להעביר מזון ישירות מזוג מקלות אכילה אחד לאחר, כי זה מזכיר מנהג הלוויה ביפן. כמו כן, זה מנומס לומר Itadakimasu לפני האכילה שפירושו אני מקבל בענווה (את האוכל) ולסיום הארוחה להגיד Gochisousama deshita כלומר תודה על הארוחה.
מאוד לא מקובל לאכול תוך כדי הליכה או בנסיעה במטרו ובאוטובוס עירוני. אולם, בנסיעות רכבת בין עירוניות אפשרי בהחלט לאכול, ואף תוכלו לרכוש מדיילת ארוחת בֶּנְטוֹ 弁当 שהיא קופסה קטנה שמכילה סושי ומאכלים יפנים ארוזים בקפידה.
מקלות אכילה האשי Hashi 箸
מקלות אכילה – צ'ופסטיק Chopsticks משמשים לאחיזת המזון בלבד. אין להשתמש במקלות למשחקי דו-קרב או כל צורך אחר בזמן הארוחה. כמו כן אין לנעוץ את המקלות ולהשאירם עומדים לדוגמא בקערת אורז – זהו סימן לאבלות. במקום זאת, הניחו אותם במקביל לקצה השולחן או על משענת צ'ופסטיקס אם יש כזו על השולחן.
סוּשִי 鮨
בשונה מהנהוג בעולם המערבי, ביפן נהוג לטבול סושי ברוטב סויה כשהצד של הדג הוא זה שפוגש ברוטב הסויה ולא הצד של האורז. וגם אז, חשוב לא להטביע את הדג בסויה כדי לא להעליב את השף.
בקשות מיוחדות
אנחנו נוהגים לבקש עוד חסה ועוד בצל, ביפן זה לא מקובל ולא מנומס לבקש כל שינוי אפילו הקטן ביותר במנה. גם במלונות אנחנו נוהגים לבקש זמן נוסף בחדר, ביפן זה לא מובן ולא מקובל, פנו את החדר בשעה 11:00 בדיוק (או ליפני כן)
ראמֶן
מרק אטריות יפני – ראמן, תפגשו בכל מקום. מקובל לשאוב את אטריות הראמן בקול רם, כי זה מעיד על הנאה ושביעות רצון מהמנה. אם תאכלו בשקט ולא ישמעו אותכם שואבים את האטריות, השף עלול להיעלב. את קערת המרק נהוג להרים ולשתות את תוכנה.
טיפ
ביפן לא נהוג לתת טיפים ונותני השירות עלולים לראות במתן טיפ, סוג של עלבון. הכלל נכון למלצרים במסעדה, נהג מונית, שוער בכניסה למלון, מדריך טיולים יפני ולכל נותני שירות.