כתבנו בעבר בהרחבה על מָרִינָדָה או מִשְׁרָה או תַּחְמִיץ Marinade ||| הפעם על מרינדות מכל העולם שיעשירו את הטעמים במטבח שלכם ||| מרינדות לתיבול כל חלבון במטבח שלכם שישדרג את הצלי או הבישול ||| עוף, בשר, טופו, דגים ופירות ים הם הסביבה הטבעית לכל מרינדה אבל אפשר גם על תפוחי אדמה או בטטה ועוד ||| כל הפרטים והמתכונים בהמשך…
מה יש במרינדה Marinade
מרינדה טיפוסית מורכבת מארבעה מרכיבים חיוניים: חומצה (כגון מיץ לימון, חומץ בן יין, חומץ הדרים), שמן (כגון שמן זית, שמן שומשום), חומר טעם (כגון עשבי תיבול, שום ותבלינים) וטעם מלוח (כגון מלח, רוטב סויה) או מתוק להעצמת הטעם.
מה עושות המרינדות?
תלוי מה יש במרינדה שלכם ואופן השימוש בה, היא יכולה לרכך את האוכל וגם להוסיף לו טעם. אם המרינדה כוללת סוכר או מלח, תהיה לה אפקט ריכוך עדין, אבל אם המרינדה מורכבת גם מחומצה כמו מיץ לימון, חומץ, חמאה או יוגורט, עם הזמן המרינדה תשנה את מרקם פני השטח של כל בשר שמשרים בה.
כמה זמן יש להשרות במרינדה?
אם תשאירו בשר כלשהו במרינדה חומצית זמן רב מדי, מרקם פני השטח יהפוך בסופו של דבר לחוטי ויבש. ככלל, אסור להשאיר בשר למרינדה בחומצה יותר מאשר למשך הלילה והזמן המיטבי הוא 5-6 שעות, או אז תעניק המרינדה את הטעם והמרקם הטובים ביותר, אבל אפילו 10 דקות של כבישה יוסיפו טעם. אפשר להשאיר מרינדות לא חומציות יותר זמן, אבל זה לא יגרום להן לעבוד טוב יותר. היצמדו לכלל של למקסימום 24 שעות.
איך עובדות המרינדות?
מרינדות אף פעם לא נכנסות עמוק לתוך נתחים גדולים של בשר או עוף – הן תמיד יהיו טעמי שטח. שמן ושומן לא יחדרו לבשר בכלל, אבל מלח יכנס מעט פנימה אם משתמשים שבו בכמויות גדולות (חצי כף מלח לכל 250 מ"ל נוזל) וזה משחרר את סיבי השריר.
להפיק את המרב ממרינדה
חותכים את נתח העוף עם סכין חדה לפני הכבישה, מכיוון שזה יוצר שטח פנים גדול יותר עבור המרינדה לעבודה. זה גם עוזר לעוף להתבשל מהר יותר – כמובן שככל שזמן הבישול ארוך יותר הוא הופך יבש יותר. לבשר מלבד עופות בחרו סטייקים דקים יותר או קוביות שניתן לשפד. חום גבוה עוזר לקרמל את כל הסוכרים, כך שברביקיו, צלייה, טיגון במחבת או צלייה הופכים את המרינדה לקרום טעים.
5 המרינדות המובילות
המרינדות הפופולאריות ביותר במטבח המערבי, מגיעות מכל קצוות תבל.
- מרינדה ים תיכונית: שילוב של שמן זית, שום, גרידת לימון ומיץ לימון, אורגנו מיובש, פלפל שחור ופתיתי פלפל צ'ילי
- טנדורי מסלה Tandoori masala: מהמטבח ההודי – מערבבים יוגורט, ג'ינג'ר, שום, פלפל צ'ילי קצוץ דק, כורכום וגראם מסאלה
- ג'רק ג'מייקה Jerk Jamaica: מרינדה מהמטבח בג'מייקה – מערבבים שום, פלפל צ'ילי, ג'ינג'ר, טימין, סוכר חום, רוטב סויה ופלפל אנגלי
- רוטב טריאקי Teriyaki: רוטב יפני טיפוסי – מערבבים דבש או סוכר עם מירין ורוטב סויה
- ברביקיו BBQ: שום, סוכר חום, חומץ בן יין ופפריקה
מרינדת דבש וסויה Honey & Soy Marinade
מתאימה לגריל בשר, עוף או הקפצת טופו.
מצרכים
- 1/2 כוס דבש
- 1/2 כוס סויה
- 1 כף זנגוויל (ג'ינג'ר) מגורד
- 2 בצל ירוק קצוצים
- 1 שן שום כתוש
אופן הכנה
בקערה, מערבבים את כל המצרכים לקבלת בלילה אחידה. שומרים בקירור עד 24 שעות.
מרינדת ברביקיו צ'יפוטלה Chipotle BBQ Marinade
להכנת מרינדה שצריך קצת לטרוח מבעוד מועד עם צליית המצרכים במנגל.
מצרכים
- 5 עגבניות צלויות על גריל פחמים וקצוצות גס
- 1 בצל לבן צלוי על גריל פחמים וקצוץ גס
- 2 פִּלְפֵּל שושקה צלויים על גריל פחמים, קלופים וקצוצים גס
- 6 שיני שום כתוש גס
- 1 שורש זנגוויל (ג'ינג'ר) קלוף וחתוך דק
- 1/2 כוס חומץ בלסמי
- 3/4 כוס דבש
- 2 כפות סוכר חום
- 1/4 כוס רוטב וורצ'סטר
- 1/2 כוס פִּלְפֵּל צ'יפוטלה מעושן קצוץ גס
- 1 כף זרעי כוסברה
- 1/2 כפית פִּלְפֵּל אנגלי גרוס
- 1 בקבוק בירה מאלט (בירה שחורה)
- 1 כף כמון
- 1/2 כוס סויה
אופן הכנה
מניחים את כל המרכיבים בסיר, מביאים לרתיחה, מנמיכים ללהבה נמוכה ומבשלים כשעה. מצננים ומאחסנים בקופסה סגורה עד חודש.
מרינדת חמאת בוטנים Peanut Butter Marinade
מרינדה מהמטבח הכל כך אמריקאי – אין כמו חמאת בוטנים בארה"ב.
מצרכים
- 1/2 כוס חמאת בוטנים
- 1 פחית חלב קוקוס
- 3 כפות סויה
- 3 כפות מים
- 2 כפות סוכר
- 1 כף אבקת קארי
- 1 כפית זנגוויל (ג'ינג'ר) מגורד
אופן הכנה
בקערה מערבבים את כל המצרכים לקבלת מרקם חלק. אם הקרם סמיך מדי, מוסיפים עוד מים. שומרים בקירור עד 48 שעות. יש להוציא מהמקרר לפחות שעה לפני השימוש.
מרינדת חרדל ודבש Mustard & Honey Marinade
מרינדה שמקורה מהמטבח הצרפתי על עושר הטעמים שבו.
מצרכים
- 1/2 כוס חרדל דיז'ון
- 1/4 כוס דבש
- 1/4 כוס שמן זית
- 1 כפית זרעי כוסברה כתושים
- 3 כפות חומץ שרי
- 2 ענפי רוזמרין קצוצים דק
- 4 שיני שום קצוצות
אופן הכנה
בקערה מערבבים את כל המצרכים ושומרים בצד עד ההגשה.
מרינדת חלב קוקוס Coconut Milk Marinade
מרינדה מהאיים הקריביים עם כל המרכיבים האהובים במטבח הקריבי. נסו ותופתעו.
מצרכים
- 400 מ"ל קרם קוקוס
- 1/4 כוס מים
- 2 לימון ליים, המיץ בלבד
- 3 כפות רוטב דגים (או רוטב סויה)
- 1 פִּלְפֵּל צ'ילי ירוק נקי מגרעינים
- 1 כפית זנגוויל (ג'ינג'ר)
- 1 גבעול למון גראס חתוך גס
- 2 שיני שום
- 2 כפות סוכר תמרים
- 1/2 כוס שמן חמניות
- 1 צרור עלי כוסברה
אופן הכנה
טוחנים בבְּלֶנְדֶּר את כל המצרכים לקבלת מירקם חלק ואחיד. מסננים ושומרים בקירור עד 48 שעות.
צ'ימיצ'ורי Chimichurri
רוטב או מרינדה צ'ימיצ'ורי מגיע אלינו מערבות הפמפס של ארגנטינה. שם הרוטב נפוץ הן להכנת הבשר לפני הצלי אסאדו וגם אחרי הצלייה, לתיבול והרטבת הבשר והלחם.
מצרכים
- 1/2 כוס כוסברה קצוצה דק
- 1/4כוס פטרוזיליה קצוצה דק
- 2 כפות עלי אורגנו טריים קצוצים דק
- 2 גבעולי בצל ירוק קצוצים דק
- 1 בצל סגול קצוץ דק
- 4 שיני שום כתושים
- 1 פִּלְפֵּל צ'ילי אדום קצוץ דק
- 1/2 כוס חומץ בן יין אדום
- 3/4 כוס שמן זית
- 1.5 כפיות מלח אטלנטי
אופן הכנה
בקערה מערבבים את כל המצרכים. אפשר לאחסן בקירור בצנצנת אטומה עד 24 שעות.
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite