עוגת בוקר או לחם בוקר מתוק שמכונה גם לחם קופים, היא מאפה נימוח ועשיר שמלא ניחוח של קינמון ||| למה קופים? מה המקור ואיך נפוץ לרחבי תבל ||| מה הקשר של עוגת לחם קופים למאפה הונגרי ארניגאלושקה Aranygaluska שפופולארי בהוליווד ||| מתכון לחם קופים שווה שכולם יתענגו עליו ||| כל הפרטים והמתכון בהמשך…

מהו לחם קופים
לחם קופים הוא עוגה שעשויה מחתיכות בצק בגודל נגיסה מצופות בסוכר ותבלינים. העוגה מצופה ואופים אותה בזיגוג סוכר חום חמאתי ובתבניות מוארכות או עגולות. להגשת לחם קופים, הופכים אותו על צלחת הגשה גדולה ותנו לכולם לפרק אותו לחתיכות אישיות באצבעותיו או במזלגות.
ארניגאלושקה הונגרית Aranygaluska
הגלוסקה הזהובה היא קינוח ממוצא הונגרי. למרות שמו, אין לו שום קשר לכופתאות, הוא עשוי מבצק מחמצת. את הכיסונים מניחים לא קרוב מדי זה לזה בקערה חסינת אש, מורחים בחמאה, מפזרים אגוזי מלך מסוכרים ואז אופים בתנור בשיטת אמבט מרים. אפשר גם בשכבות, לרוב מכינים אותו עם ריבת משמש או צימוקים, או עם קינמון במקום אגוזי מלך. ההונגרים בדרך כלל יוצקים מעל רוטב וניל או רוטב פלפלים.
המילון ההונגרי Czuczor-Fogarasi, שיצא לאור בין השנים 1862 ל-1874, הכיל כבר את הגלוסקה המוזהבת, אך למילון המילים ההונגרי טרנסילבני, המכסה את התקופה מאמצע המאה ה-15 ועד סוף המאה ה-19, אין זכר למאפה זה. Marton Kakas, שידוע בשם Mór Jókai, כתב מאמר על אוכל לאומי שפורסם במהדורת Vasarnapi Újság ב-6 ביולי 1862, כולל את כופתאות הזהב באראניגאלוסקה Aranygaluska ברשימת המנות שלדבריו: "בשבילם הונגרים שיצאו לחו"ל כמהים לחזור הביתה".
לפי האנציקלופדיה לאוכל יהודי, כופתאות זהב הוזכרו כבר בשנות השמונים של המאה ה-19.
המסע של לחם קופים מהונגריה להוליווד ולכל בית בחג המולד
באמצע המאה ה-20, הוא הפך פופולרי גם בארצות הברית של אמריקה הודות למאפיות הונגריות והונגריות יהודיות. מרטה פז'קס, חוקרת ההיסטוריה של הפונקלור במרכז אירופה, סוזנה סלני Zsuzsanna Cselenyi, רכזת התוכנית של הונגריה בפסטיבל חיי העם של סמיתסוניאן 2013 מצביעות על המקור של לחם הקופים, בעוגה ההונגרית Aranygaluska, שפירוש שמה – כופתאות זהב. יש הרואים באראניגאלוסקה Aranygaluska עמוד התווך בקפיטריות של בתי הספר בהונגריה כמו גם סלובקיה.
פאז'קס עקבה אחר הקינוח בשנות ה-80 של המאה ה-19, ולטענתה מהגרים הונגרים הם שהכניסו את המאפה לארצות הברית. לדעת פז'קס גיבורי הסיפור הם אופים יהודים שהיגרו מהונגריה, באמצע המאה העשרים, והם היו אלה שהפכו את ארניגאלוסקה לפופולרית בחברה האמריקאית.
שחקניות כמו ZaSu Pitts הפכו את המנה למרכזית במסיבות המפוארות שלהן כבר החל משנות ה-40 של המאה ה-20 ואפילו עד שנות ה-60 העליזות. זסו פיטס הביאה לקליפורניה את המתכון מנאשוויל לאחר ביקור אצל חברים. בשנת 1972, בספר המתכונים Betty Crocker Cookbook של מותג העוגות בטי קרוקר Betty Crocker , כלול מתכון שנקרא בספר האפייה עוגת קפה הונגרית Hungarian coffee cake והוא שם לא נפוץ של אותה עוגת לחם קופים.
הייתה זו חברתה של פיטס ועמיתתה השחקנית ננסי רייגן, שהתאהבה במאפה והכניסה אותו לבית המושל בקליפורניה ובהמשך בשנות ה-80 כאשתו של נשיא ארצות הברית הארבעים רונלד רייגן Ronald Reagan והמארחת הראשית, הביאה את המנה לבית הלבן לחג המולד, ומכאן הכול היסטוריה.
כיום, ארניגלוסקה נותרה פופולרית בארצות הברית, במיוחד בקליפורניה, שם קונדיטוריות אתניות בהוליווד ובוורלי הילס מציגות את העוגה בחזית חלונות הראווה שלהן. את הקינוח הדביק תמצאו במסיבות לאחר טכסי הזכייה של פרס האמי וכמובן במטבחים ברחבי הארץ במהלך החגים.
https://www.youtube.com/shorts/BAItabVn2Dc
למה לחם קופים
יש כמה גרסאות למקור השם. החביבה עלינו במיוחד קשורה לאופן האכילה והמשיכה של הכדורים הנימוחים, שמזכירים התקהלות של קופים סביב האוכל ומשיכות הידיים עם פיסת מזון – ממש כמו קופים כך אוכלי העוגה.
המאפה מכונה גם כיכר בועות Bubbleloaf או עוגת צבוט-אותי Pinch-me cake או לחם דביק Sticky bread וגם כתר זהב Golden crown .
מתכון: לחם קופים Monkey Bread
מצרכים
- 360 מ"ל חלב, מחומם ל- 40 מעלות
- 2.5 כפיות שמרים
- 50 גרם סוכר
- 2 ביצים XL
- 70 גרם חמאה ללא מלח, מומסת
- 1 כפית מלח
- 625 גרם קמח
לציפוי
- 170 גרם חמאה ללא מלח, מחולקת
- 250 גרם סוכר
- 1 כף קִנָּמוֹן טחון
- 130 גרם סוכר חום בהיר או כהה
- 1 כפית תמצית וניל
לזיגוג וניל
אופן הכנה
- הכנת הבצק: בקערת מְעַרְבֵּל (מיקסר) מקציפים את החלב החם, שמרים וסוכר עד איחוד ומניחים כ-5 דקות
- מוסיפים את הביצים, חמאה, מלח וכוס קמח תוך כדי ערבוב במהירות נמוכה במשך 30 שניות
- מגרדים את דפנות הקערה בעזרת מרית גומי, ואז מוסיפים את יתרת הקמח
- מקציפים כ-2 דקות במהירות בינונית עד שהבצק מתאחד ומתרחק מדפנות הקערה
- ממשיכים לערבב את הבצק במיקסר במשך 2 דקות נוספות
- מניחים את הבצק בקערה משומנת והופכים אותו כך שיצפה את כל הצדדים בשמן
- מכסים את הקערה ניילון נצמד או מגבת מטבח נקייה ומניחים לבצק לתפוח בסביבה חמה יחסית למשך 1-2 שעות או עד להכפלת נפחו
- הכנת הציפוי: בקערה בינונית ממיסים 100 גרם חמאה
- בקערה נפרדת מערבבים את הסוכר וקינמון יחד לקבלת תערובת אחידה
- משמנים בנדיבות תבנית בונדט
- עיצוב הבצק: כשהבצק סיים לתפוח, לוחצים עליו קלות ומשחררים כיסי אוויר
- לוקחים חתיכות קטנות של בצק ומגלגלים לכדורים 3-4 ס"מ. שימו לב שתצטרכו 40-45 כדורים בסך הכל, אז היו צנועים בגודל
- טובלים כל פעם כדור אחד בקערת החמאה המומסת ולאחר מכן מגלגלים בנדיבות בתערובת הקינמון-סוכר לציפוי. הערה: ייתכן שתזדקקו לכמות גדולה יותר של תערובת קינמון-סוכר, תלוי במידת הציפוי של כל כדור
- מסדרים את הכדורים בתבנית בונדט תוך כדי המשך טבילת כדורי הבצק בחמאה וסוכר-קינמון
- לאחר שסיימתם לעצב העוגה בתבנית, מכסים את התבנית בניילון נצמד או מגבת מטבח נקייה ומניחים ללחם הקופים המעוצב לנוח 20 דקות. הכדורים יעלו מעט במהלך הזמן הזה
- מחממים תנור ל- 180 מעלות. טיפ: עדיף לאפות את לחם הקופים בשליש התחתון של התנור, כדי שהחלק העליון לא יישרף באפייה
- הכנת הציפוי: ממיסים את שאר החמאה ואז שופכים פנימה את הסוכר החום ותמצית הווניל ומערבבים לקבלת בלילה אחידה
- יוצקים באופן שווה את בלילת הסוכר-חמאה על כל לחם הקופים המעוצב
- אופים במשך 35-45 דקות או עד להזהבה מלמעלה. הערה: אם החלק העליון משחים מהר מדי, מכסים ברפיון ברדיד אלומיניום
- מצננים את העוגה כ- 10 דקות והופכים את העוגה על צלחת הגשה גדולה
- הכנת הזיגוג: בקערה מקציפים את כל מצרכי הציפוי יחד לאיחוד
- מטפטפים את בלילת הסוכר ע"י טפטוף על פני לחם הקופים שלנו
הגשה
חותכים את העוגה לפרוסות נדיבות או תנו לכל אחד להוריד בעצמו את החתיכות הדביקות. זה הכיף בפינוק הזה!
טיפ: הכי טעים להגיש לחם קופים ביום האפייה. אם נשאר לכם מהעוגה, מכסים היטב את השאריות ומאחסנים בטמפרטורת החדר למשך יום אחד או במקרר עד 4 ימים.
אהבתם? ספרו לנו בתגובות למטה. בתיאבון Good Appetite
רוצים להגדיל או להקטין הכמות? אוהבים ורגילים למידות אחרות? כנסו לקישור שיעזור לכם…