המגדל הנוטה הידוע בעולם הוא כמובן בפיזה שבאיטליה אבל הוא לא היחיד באיטליה ||| מגדלים נוטים ששרדו למרות טעות תכנון ובגלל הקרקע הלא מספיק יציבה הפכו לאטרקציה ||| מגדלים נוטים מסין במזרח ועד אירלנד במערב ||| מגדלים נוטים בני אלפי שנים ועד כאלה צעירים הרבה יותר ||| כל הפרטים בהמשך…
מגדל פיזה Torre di Pisa, איטליה
מגדל הפעמונים העומד בפני עצמו, של קתדרלת פיזה. המגדל הוא אחד משלושה מבנים בכיכר הקתדרלה של פיזה Piazza del Duomo. גובה המגדל הוא 55.86 מטרים מהקרקע בצד הנמוך ו-56.67 מטרים בצד הגבוה. למגדל 296 מדרגות אבל בקומה השביעית יש שתי מדרגות פחות בגרם המדרגות הפונה לכיוון צפון.
המגדל החל לנטות כבר במהלך הבנייה במאה ה-12, בשל קרקע רכה שלא יכלה לתמוך כראוי במשקל המבנה. נטיית המבנה החמירה עם השלמת הבנייה במאה ה-14. בשנת 1990, ההטיה הגיעה ל-5.5 מעלות. בשנים 1993-2001 המבנה יוצב בעבודות תיקון שהפחיתו את ההטיה ל-3.97 מעלות, עם מרחק של 3.9 מטרים מהאנך.
שני המגדלים Le due torri, בולוניה Bologna, איטליה
הבולטים במגדלי בולוניה, ממוקמים בצומת הדרכים המובילות לחמשת השערים של חומת הטבעת הישנה mura dei torresotti. הגבוה יותר נקרא אסינלי Asinelli בעוד המגדל הקטן אך הנטוי יותר נקרא Garisenda. שמותיהם נובעים מהמשפחות אשר באופן מסורתי מיוחסות להקמת המגדלים בין השנים 1109 ל-1119. יש הסוברים שהבנייה שלהם הייתה תחרות בין שתי המשפחות כדי להראות מי הייתה המשפחה החזקה יותר אבל אין לכך תיעוד בכתובים. שמה של משפחת אסינלי, למשל, מתועד לראשונה למעשה רק בשנת 1185, כמעט 70 שנה לאחר בנייתו המשוערת של המגדל שמיוחסת להם. מאמינים כי מגדל אסינלי נבנה תחילה לגובה של כ- 70 מטרים ורק מאוחר יותר נוספו לו עוד כ-27 מטרים כך שהיום הוא מתנוסס לגובה של 97.2 מטרים. במאה ה-14 העיר הפכה לבעלים של המגדל והפכה אותו לכלא קטן. מגדל אסינלי שימש את ג'ובאני בטיסטה ריצ'ולי Giovanni Battista Grazioli לניסויים בנושא תנועת גופים כבדים וסיבוב כדור הארץ. במלחמת העולם השנייה, בשנים 1943-1945, מגדל אסינלי שימש כנקודת ציון במהלך הפצצות של בנות הברית על העיר, ארבעה מתנדבים התמקמו בראש המגדל עם מראה, כדי לכוון את המחלצים למקומות שנפגעו בהפצצות. המגדל הנמוך יותר הוא מגדל גאריסנדה Garisenda מתנושש לגובה 48 מטרים למרות שעם הקמתו הוא גם הגיע לגובה 60 מטרים. פרנסי העיר קיצצו את גובהו של המגדל עקב שקיעתו כבר במאה ה-14.
מגדל המסתורין במנזר קילמקדואג Kilmacduagh Monastery, אירלנד
במתחם המנזר ההרוס ליד העיירה גורט Gort בין גאלווי Galway לבין לימריק Limerick, שבמערב אירלנד, ככל הנראה מהמאה ה-7 לספירה. להבדיל משלל המבנים ההרוסים במתחם, ממשיך להתנוסס המגדל העגול שהוקם במאה ה-10 ודלת הכניסה אליו נמצאת….7 מטרים מעל פני הקרקע. גובה המגדל 32.5 מטרים והוא נוטה בראשו כ-50 ס"מ לכיוון מזרח.
שעון אלברט Albert Clock, בלפסט Belfast, צפון אירלנד UK
שעון הזיכרון של אלברטThe Albert Memorial Clock הוא מגדל שעון הממוקם בכיכר המלכה בבלפסט, צפון אירלנד. האנדרטה נבנתה בשנים 1865-1869 ומתנשאת לגובה 34.4 מטרים ובראשו פעמון של שני טון. כתוצאה מהבנייה על כלונסאות עץ על אדמה ביצתית ובקרבת נהר פארסט, ראש המגדל נוטה ארבעה מטרים מהניצב. בשל הנטיה הזו, חלק מעבודות הקישוט על מגדל הפעמונים הוסרו בשנת 1924 יחד עם חופה מאבן מעל פסל הנסיך.
בהיותו ממוקם קרוב לרציפים, המגדל היה ידוע לשמצה בעבר על כך שפוקדים אותו זונות שעסקו במסחר שלהם עם מלחים מבקרים. עם זאת, בשנים האחרונות הפכה ההתחדשות את כיכר המלכה וכיכר בית המכס שמסביב למרחבים ציבוריים אטרקטיביים ומודרניים עם עצים, מזרקות ופסלים.
המגדל הנטוי של סורהוסן Schiefer Turm von Suurhusen, גרמניה
צריח מימי הביניים המאוחרים בכפר Suurhusen, סמוך לים הצפוני ולגבול ההולנדי. על פי ספר השיאים של גינס, זה המגדל הנוטה ביותר בעולם (מגדלים שלא בכוונה נוטים), אפילו יותר ממגדל פיזה המפורסם יותר ממנו.
הכנסייה הגותית של Suurhusen מזכירה מבני כנסיה של תקופתה באיזור כאשר המבנה המרכזי היה באורך 32 מטרים ורוחב 9.35 מטרים. בשנת 1450 הכנסייה קוצרה והמגדל בגובה 27 מטרים נבנה בחלל שנוצר. מגדל זה נוטה כרגע בזווית של 5.19 מעלות (בעוד מגדל פיזה נוטה רק 3.97 מעלות לאחר ייצובו).
אודה קרק היא הכנסייה הישנה או Oude Jan, דלפט Delft, הולנד
מגדל כנסייה בגובה 75 מטרים, הנוטה כשני מטרים מהאנך. Ode Kerk נוסדה ככנסיית ברתולומיאו הקדוש בשנת 1246, במתווה בו היו כנסיות קודמות אבל הפעם נוסף מגדל עם צריח מרכזי וארבעה צריחים פינתיים נלווים. במהלך הבנייה נתגלה שהיסודות לא היו חזקים מספיק כדי לתמוך בבניין, והכנסייה החלה להישען. ככל שהעבודה נמשכה, ניסו הבנאים לפצות על ההישענות שלו על כל שכבה של המגדל, אבל עד היום רק ארבעת הצריחים בראשם הם באמת אנכיים. ייתכן שהתעלה הסמוכה היא הגורם לשקיעה. הכנסייה הישנה עברה מספר פעמים שיפוצים ובמהלך אחד השיפוצים, צריחי המגדל נבנו מחדש בכיוון אנכי יותר מהגוף הנוטה, מה שמקנה למגדל בכללותו מראה מעט מעוקל. למרות הנטיה של המגדל, תלויים בו 2 פעמונים: Trinitasklok הגדול ששוקל 9 טון מצלצל כל שעה רק בארועים מיוחדים ו-Laudate הקטן שמצלצל כל חצי שעה. פעמון לאודטה נלקח ע"י הכובש הנאצי בשנת 1943, יחד עם הפעמונים של הכנסייה החדשה Nieuwe Kerk בדלפט, על מנת להשתמש במתכת ליצירת תחמושת למכונת המלחמה הנאצית. למרבה המזל הפעמונים נותרו שלמים ובשנת 1946 הוחזר פעמון לאודטה למקומו הישן. בכנסייה קבור הצייר יוהנס ורמיר Johannes Vermeer (נקבר 1675)
מרטיניטורן Martinitoren מגדל מרטין הקדוש, חרונינגן Groningen, הולנד
מגדל הפעמונים ממוקם בפינה הצפון-מזרחית של כיכר השוק Grote Markt. תושבי חרונינגן מכנים את המגדל שלהם d'Olle Grieze, כלומר המגדל האפור הישן בניב המקומי. המגדל נוטה 60 ס"מ מהאנך בראשו. המגדל נבנה ברובו בשנים 1469-1482 מגושים של אבן חול. הצריח לא הושלם עד אמצע המאה ה-16. מגדל זה היה בתחילה בגובה מוערך של 102 מטרים. במאה ה-17 תוקן המגדל עד לגובה הנוכחי של 97 מטר. באחד הפעמונים שבראש המגדל יש חור כתוצאה של פגיעת כדור בקרבות הקשים שהיו בין הכוחות הקנדיים ששחררו את חרונינגן מהכיבוש הנאצי, בסוף מלחמת העולם השנייה.
מגדל הפעמונים של ברוז' Belfort van Brugge, בלגיה
מגדל פעמונים מהמאה ה-13 שניצב בכיכר השוק שבמרכז ברוז' Brugge, בלגיה. אחד הסמלים הבולטים של העיר, מגדל הפעמונים שימש בעבר אוצר והארכיון העירוני, ושימש עמדת תצפית לאיתור שריפות וסכנות נוספות. גרם מדרגות צר ותלול בן 366 מדרגות, הנגיש לציבור (תמורת דמי כניסה), מוביל לראש המגדל בגובה 83 מטרים שנוטה 87 ס"מ מזרחה. מגדל הפעמונים נכלל ברשימת אתרי מורשת עולמית של אונסק"ו.
מגדל השעון בכיכר Námestie SNP, בנסקה ביסטריצה Banská Bystrica, סלובקיה
אחד המאפיינים של המרכז ההיסטורי של העיר הוא כיכר SNP שהיא כיכר המרד הלאומי הסלובקי Námestie Slovenského národného povstania. המגדל הוקם במאה ה- 16 תחילה כמגדל שמירה וקשר עם מגדלים אחרים בהרי הטטרה Tatra של סלובקיה, לאיתות באמצעות דגלים למקרה של שריפה כך הפעילו אזעקה. מגדל השעון מכונה בעבר גם מגדל משרדי השקילה, מכיוון שהוא ניצב ליד בניין המשרדים של העיר. מתחת למגדל השעון היו תא העינויים והכלא של העיר. מאז בנייתו נשרף המגדל מספר פעמים ועבר מספר שינויים ושינויים. מאז תחילת המאה ה-20 המגדל נוטה מקו המרכז, ב- 68 ס"מ. אגדה עתיקה מסרת שהמגדל נוטה בגלל שמלאכים התרסקו על ראש המגדל ותפסו את ראשו בזמן שעפו מעל הגג בלילה.
מגדל השעון של אטקה Torre del reloj de Ateca, אטקה, ספרד
מגדל השעון נבנה בשנת 1560 כדי להציב שעון שעתיד להסדיר את חיי העיירה מאותם זמנים, כנראה בעקבות מגדל השעון טורה נואבה Torre Nueva של סרגוסה Zaragoza. המגדל מורכב משני גופים מוכתרים בראש מתומן. פלג הגוף התחתון נבנה על מגדל של טירת אטקה והוא מחולק לשתי קומות, התחתונה מכילה את השעון באחד מצידיו, ובשלוש האחרות יש חלונות חצי עגולים כפולים. לחלק העליון המתומן פתחים בכל צדדיו, ומשם מתבצע המעבר לצריח המכסה את המבנה. הוכרז כ-Bien Catalogado של המורשת התרבותית האראגונית, ספרד.
פגודת אווז הבר הגדולה 大雁塔 דא יֶן טא Big Goose Pagoda, סין
פגודה בודהיסטית מונומנטלית הממוקמת בדרום העיר שיאן Xian, סין. הוא נבנה באמצע המאה ה-7 לספירה בתקופת שושלת טאנג ובמקור היו לו חמש קומות. הוא נבנה מחדש בשנת 704 בתקופת שלטונה של הקיסרית וו זטיאן וחזית הלבנים החיצונית שלו שופצה במהלך שושלת מינג. אחד מתפקידיה הרבים של הפגודה היה להחזיק סוטרות וצלמיות של גאוטמה בודהה שהובאו לסין מהודו על ידי הנזיר הבודהיסטי בן המאה השביעית, המלומד, הנוסע והמתרגם שואנזאנג Xuanzang. כיום, הקירות הפנימיים של הפגודה כוללים פסלים חרוטים של בודהה על ידי האמן הנודע מהמאה ה-7 יאן ליבן. הפגודה היא אתר מורשת עולמית של אונסק"ו והיא חלק מאתרי דרך המשי שהתחילה בשיאן.
הפגודה המקורית נבנתה לגובה של 60 מטרים אבל אחרי קריסת חלק מהחזית שופצה הפגודה וכיום היא מתנשאת לגובה 64 מטרים. רוחב הבסיס המרובע של המגדל הוא 25.5 מטר. המגדל נוטה לכיוון צפון מערב כל שנה כ-1 מ"מ ועד כה הפגודה בראשה נוטה יותר ממטר מהמקום לו היתה זקופה.
המקדש הנטוי של ורנאסי Matri-rin Mahadev, הודו
אחד המקדשים המצולמים ביותר בעיר הקדושה ורנאסי Varanasi, הודו. המקדש שנבנה במאה בתחילת המאה ה-19, השתמר היטב והוא נוטה במידה ניכרת לכיוון צד צפון-מערב עם נטייה של תשע מעלות. ראוי לציין שחלק ניכר מהמקדש נמצא מתחת למים במהלך רוב ימות השנה. גובה המקדש 25 מטרים.
מכירים עוד מגדלים נוטים מטעות תכנון? ציינו פרטים בהערות מטה
תגובה אחת
על פי מדידה חדשה מ-15 ביולי 2022, המגדל הנטוי של הכפר גאו-וינהיים Gau-Weinheim שנמצא דרום מערבית למיינץ Mainz בעל נטייה של 5.4277°. מדידה זו שברה את השיא שהחזיק עד כה מגדל Suurhusen עם נטייה של 5.19° בלבד.
המגדל שלGau-Weinheim הממוקם במרכז Rheinhessen ממוקם בנקודה הגבוהה ביותר בעיירה, ממש ליד הכנסייה הקתולית, נמצא מגדל ההגנה שהוקם עוד בימי הביניים. זהו מגדל פינתי של ביצורי העיירה ההיסטורית, כנראה מהמאה ה-16, הוסב בשנת 1749 למגדל פעמונים עם ראש מגדל בסגנון בארוק. בשנת 1991 שופץ המגדל כולל מעמוני המגדל שהוכנסו מחדש ומאז מצלצלים פעמוני מגדל הקהילה בימי חול בשעות 11:00, 13:00 ו-18:00. ביום ראשון, 11 בספטמבר 2022, נקבע לוח המציין את היות המגדל שיא עולמי של מגדל בעל הנטייה הטבעית הגדולה ביותר בעולם.