חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

כל מה שרציתם לדעת על יוגורט Yoğurt

מי אכל יוגורט לראשונה ||| איפה אוכלים הכי הרבה יוגורט ||| במה תרמו היהודים לתפוצת היוגורט ברחבי תבל ||| איך מכינים יוגורט ביתי  ||| מתכון למרק יוגורט קר, משביע ומרענן ||| כל הפרטים ומתכון בהמשך…

קינוח יוגורט (צילום: ענת לוי)

איך הכל התחיל

היוגורט הוא תוצר של תסיסת חלב בעזרת בקטריות טבעיות. מקור היוגורט עתיק יומין, וידוע על יצורו כבר מעל 4500 שנה, כנראה שהתסיסה הראשונה היתה מקרית. שבטים תורכיים נודדים למדו לחקות תופעה זו והתחילו ליצר יוגורט ומאוחר יותר גבינות. כתוצאה מנדודיהם התפשט היוגורט לכל אזור אליהם הגיעו: הבלקן, תורכיה, קווקז ועד להודו. השם יוגורט כנראה מגיע מהמילה הטורקית yoğurmak שמשמעותה לערבב (כי יש לערבב את החלב בעת הכנת היוגורט).

אירופה נחשפה ליוגורט רק במאה ה-16. מספרים שהמלך הצרפתי פרנסואה הראשון François I er בתחילת המאה ה-16 (1494-1547) סבל מבעיות קיבה כרוניות, שמיטב רופאיו לא הצליחו לרפא. ידידו הסולטן סולימן המפואר Sultan Süleyman שלח לו את רופאו האישי, שטיפל בו בין השאר בעזרת יוגורט, והעניין הצליח מאוד. וכך במשך מאות שנים ייחסו ליוגורט בכל אירופה תכונות פלא, אך היוגורט נשאר בגדר מוצר חקלאי, שייצרו אותו איכרים בצורה ביתית, בעיקר בארצות החמות.

יוגורט במאה ה-20

רק בשנת 1917, היזם יהודי סלוניקאי, יצחק קרסו Isaac Carasso, שהכיר את היוגורט מעיר הולדתו סלוניקי, הקים מפעל קטן ליצור יוגורט בברצלונה וקרא לו דנונה Danone, כינויו של בנו דניאל, בשפת הלדינו. היוגורט בטעמים נוצר לראשונה בשנת 1933 דווקא בפראג, במחלבות מלקרנה Radlická Mlékárna שיצרו את היוגורט הראשון עם תוספת ריבה. לארה"ב היוגורט הגיע יחסית מאוחר, רק בשנת 1947 מהגרים ארמנים התחילו למכור אותו בעגלה רתומה לסוסים.

המיקרוביולוג היהודי רוסי איליה מצ'ניקוב Мечников Илья Ильич זוכה פרס נובל לרפואה בשנת 1908 על מחקרו בתחום החיסונים, טען שבזכות צריכת היוגורט הגבוהה של בני האומה הבולגרית, תוחלת החיים שלהם גדולה משל תושבי מדינות אחרות באירופה באותה עת.

יוגורט ברחבי תבל

המוצר הפשוט הזה מככב היום בכל העולם, בכל חנות ובאין ספור גרסאות, אבל נזכיר כמה מקומות שהיוגורט מוכר היטב כבר דורות:

  • בארצות הבלקן והמזרח התיכון, יוגורט הוא בסיס הצזיקי היווני τζατζίκi או טַרַטוֹר הטורקי  taratorë
  • בולגריה ידועה באיכות היוגורט שלה. באזור וליקו טירנובו Veliko Tirnovo תמצאו יוגורט אפילו מחלב תאו Buffalo עשיר וטעים מאוד
  • בטורקיה יושבים מסביב לשולחנות קטנים בבתי קפה, שמוכרים רק יוגורט טבעי, או יוגורט בתוספת סוכר
  • ומה מתאים יותר ליום קיץ מאשר כוס איירן Ayran קר? האיירן הוא בעצם יוגורט מדולל במים עם מעט מלח. בין לבנון לאפגניסטן שותים איירן מעורבב עם נענע יבשה, או קצוצה דק, פלפל לפי הטעם וסודה לשתיה
  • בקווקז מעדיפים את הקֵפִיר Kefir בגרסתו הטבעית, או מוסיפים לו פירות העונה וכך מקבלים את פני האורחים
  • בהודו מככב הלאסי Lassi שהוא משקה עשוי יוגורט מדולל במי ורדים ומיץ פירות, עדיף מנגו, ומקושט בשקדים וחתיכות קטנות של פירות. אך יש גם את הלאסי הפיקנטי המתובל בפלפל שאטה, כמון, הל ומעט מלח
  • להודים יש גם קינוח משגע שנקרא סריקאנד Srikand שהו יוגורט מסונן, מעורבב עם זעפרן, הל או אגוז מוסקט, סוכר וזהו. מעדן! מי שרוצה להשקיע יכול להוסיף קוביות קטנות של מנגו או אננס
  • באי האינדונזי סומטרה, מכינים יוגורט מחלב תאו בתוך גבעולי במבוק מכוסים בעלי בננה. אחרי יומיים זוהי ארוחת הבוקר
  • במצרים היוגורט מוערך כמונע צימאון בצום הרמאדן
  • מלבנון קיבלנו את הלבנה, שבעצם זהו יוגורט מחלב צאן מסונן היטב
  • אנחנו המצאנו את הלבן, שאגב קצת יצא מהאופנה, אבל לא תמצאו בשום מקום אחר בעולם
ציזיקי של שף גיא פרץ (צילום גיא פרץ)

איפה צורכים הכי הרבה יוגורט

  1. בצרפת צורכים כ-21 ק"ג יוגורט בשנה. כלומר גביע יוגורט ליום (יש לדעת שבמטבח הצרפתי משתמשים בהרבה יוגורט לבישול ואפייה וזה חלק מהצריכה)
  2. אירלנד צורכת 13 ק"ג יוגורט לנפש לשנה
  3. קנדה עם 12 ק"ג יוגורט לנפש לשנה
  4. בריטניה צורכת 10 ק"ג יוגורט לנפש בשנה
  5. אוסטרליה עם 9.5 ק"ג יוגורט לנפש בשנה
  6. ברזיל 7 ק"ג יוגורט לנפש לשנה
  7. ארה"ב 6.5 ק"ג יוגורט לנפש לשנה
  8. רוסיה 4.5 ק"ג יוגורט לנפש לשנה
  9. סין 3.5 ק"ג יוגורט לנפש בשנה
  10. הודו עם צריכה לנפש לשנה של 400 גרם

יוגורט ובריאות

היוגורט, פרט לכל היתרונות של החלב, מתאים גם לאנשים שלא יכולים לשתות או לאכול מוצרי חלב (בכמויות קטנות ומדודות). הלקטוז שבחלב הופך בתסיסה לחומצה לקטית בעלת תכונות פרוביוטיות. בנוסף יש לו מרכיבים אנטיביוטיים שעוזרים למערכת העיקול. היוגורט עשיר במרכיבים חיוניים לנו:

  • ויטמין B6, החשוב בחילוף החומרים של פחמימות, חלבונים ושומנים, עוזר לספיגת האבץ והמגנזיום , ליצרית כדוריות אדומות ומגביר את המערכת החיסונית
  • ויטמין 12B החשוב ביצירת תאים חדשים ובחיזוק מערכת העצבים, חוסר בוויטמין זה גורם לעייפות, שכחה ומחלות כלי הדם
  • סידן המחזק את העצמות והשיניים שלנו
  • חלבונים – אחראים להחלפת תאים מתים ובנית חדשים, חיזוק המערכת החיסונית. החלבונים מסיתים את המים, החומצות והבסיסים בגוף ועוזרים להובלת המזון והחמצן בדם והפיכתם לאנרגיה
יוגורט ופרי (צילום Pixabay)

יוגורט ביתי

מי היה מאמין שמוצר שניתן להכין אפילו בבית כל כך חשוב לנו? הכנת יוגורט בבית היא קלה, אבל דורשת מדחום. מחממים חלב לטמפרטורה של 85 מעלות, מקררים ל-43 מעלות, מוסיפים כמות קטנה של יוגורט שנשאר מאתמול, משאירים בחוץ למשך 7 שעות ואז מקררים ללילה. היום גם מוכרים מכונות ביתיות להכנת יוגורט.

4 מעדנים טבעיים עם יוגורט

  1. לפני שקופצים לגלידריות החדשות על טהרת היוגורט, תזכרו שתמיד ניתן להכין מילקשייק מרענן בקלי קלות. וכך עושים: יוצקים לבלנדר גביע יוגורט לכל מנה, פרי לפי הטעם, סוכר או ממתיק מלאכותי, טיפה תמצית וניל / רום / מי זוהר /  תרכיז מיץ שאוהבים, מפעילים לכמה פולסים טובים, קרח, ערבוב ו…הרבה הנאה
  2. מי שלא אוהב מתוק, ויש כאלה, מחליפים את הפרי בירק, למשל עגבניות או מלפפונים, מוסיפים שמן זית, מלח, פלפל לבן או שחור, עשבי תיבול לפי הטעם, שום / בצל ירוק, שוב קרח וזהו
  3. בתחתית כוס יפה מסדרים פירורי בסקוטים עד גובה של 1 ס"מ, מוסיפים כפית גדושה של ריבה מועדפת, ממלאים ביוגורט, יוצקים  מעט מיץ (עדיף בצבע של הריבה), מקשטים ב-3 עלי נענע טרייה ומקררים היטב
  4. לכוס עם רגל מוסיפים חצי גביע יוגורט, מעל כף גדושה של דבש, ממלאים במיץ תפוזים קר, מוסיפים קורט הל טחון / אגוז מוסקט טחון, מקשטים בכמה תלתלי קליפת תפוז ומגישים

מתכון: מרק יוגורט כרישה ותפוחי אדמה קר

מצרכים

לקישוט

  • הרבה עירית קצוצה

אופן הכנה

  1. חותכים את הכרישה לאורך, מנקים במים זורמים וחותכים לטבעות (משתמשים בחלק הירוק הפנימי ובכל החלק הלבן)
  2. ממסים חמאה בסיר
  3. משחימים בסיר את הבצל והכרישה
  4. חותכים את תפוחי האדמה לקוביות (או לפרוסות במעבד מזון)
  5. מוסיפים את התפוחי האדמה לסיר ומאדים ללא נוזלים במשך 10 דקות
  6. ממליחים ומפלפלים
  7. מרתיחים את המים ומוסיפים אותם לסיר עם הירקות המאודים
  8. מבשלים 40 דקות
  9. מרסקים את תכולת הסיר בבלנדר יד או במעבד מזון
  10. טועמים ומתקנים תיבול
  11. לפני ההגשה מוסיפים את היוגורט ומצננים במקרר לפחות 2-3 שעות
  12. מגישים עם עירית קצוצה

שדרוג:  אפשר להוסיף כף יוגורט לכל צלחת

לבריאות ותיאבון

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *