חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הכל על שעועית או פסוליה ומתכונים

שעועית או פסוליה בכל רחבי העולם ||| מה מקור השעועית ומי אוכל הכי הרבה שעועית בעולם ||| ששה מתכוני שעועית מפתיעים בקצוות העולם ||| אילו סוגי שעועית הכי פופולאריים ואלו הכי בריאים ||| פייז'ואדה, יחניאה, אבס קון ארוז ועוד ||| שמעתם על שעועית נייבי, בוליטה, הוטריט או אזוקי ||| כל הפרטים ומתכונים בהמשך…

שלל סוגי שעועית טריה ויבשה (צילום ממקור לא ידוע שימוש לפי סעיף 27א')

שעועית מצויה Fisole – איך הכל התחיל

שעועית הייתה חלק מהתזונה של בני האדם במשך כ-10,000 שנים אבל לא כל מה שאז קראו שעועית, נחשב בימינו לשעועית. הפול נקרא שעועית פווה Pava Bean וידוע על גידול של פול בשטחי א"י של ימינו כבר לפני 10 אלפי שנים אבל מקור השעועית בשמות הרבים שלה נקראת פסוליה فاصولياء Fasulye, Frejol או Frijol ויש הקוראים לה Grüne Bohne וגם Fagiolo הוא אחר ולא במחוזותינו.

כמו מאכלים רבים אחרים גם השעועית הגיע אלינו מדרום אמריקה. כמו הקקאו, תפוחי האדמה, אבוקדו, עגבניות, דלעת, תירס ועוד, גם השעועית היבשה היתה מזון נפוץ ובסיסי באזור שבין דרום מקסיקו-גואטמלה ועד פרו. במקסיקו פיתחו האינדאנים שעועית שחורה, שעועית לבנה ושעועית בצבעים אחרים. בלב הרי האנדים, פרו של ימנו, התפתחו ) היה גם מגוון רחב של צבעים, אך צבעם בהיר ובוהק יותר. הבדל נוסף בין שעועית משני מרכזי הגידול הללו היה כי האינדאנים של האנדים פיתחו זני שעועית גדולה, ואילו השבטים של אזור מקסיקו טיפחו סוגים קטנים של שעועית. במהלך ההיסטוריה הזנים השונים התערבבו והתפשטו בכל רחבי דרום ומרכז אמריקה ומשם עם גילוי אמריקה, הגיעו זרעי השעועית לעולם הישן והשאר הוא היסטוריה. במקסיקו אפשר למצוא גם היום צמחי שעועית ש גדלים פרא בחלקים שונים של המדינה. הגידול העתיק ביותר של השעועית המצויה מתוארך לפני כ- 8,000 שנים ונמצא בפרו. שלושה סוגים אחרים של שעועית בסוג זה אומתו:

  • שעועית טפרית Tepary – גודלה לפני כ -5,000 שנה במדבר סונורן Sonoran Desert שבצפון מערב מקסיקו ובארצות הברית
  • שעועית ראנר Runner – מעובדת במקסיקו לפני כ -2,200 שנה
  • שעועית לימה Lima – מעובדת ליד לימה, פרו, לפני כ -5,500 שנה.

בתחילת המאה ה -18 הפכו שעועית לגידול פופולרי מאוד באירופה, באסיה וגם באפריקה.

יתר על כן, כשהגיעו מגלי עולם מאירופה לעולם החדש, הילידים הציגו בפניהם בגאווה שלושה גידולים שהם קראו להם 3 אחיות: שעועית, דלעת ותירס. האינדאנים של אמריקה מצאו כי שילוב גידול שעועית, דלעת ותירס יחד, הם פרודוקטיביים כשנטועים יחד. עד לנקודה זו, האירופאים הכירו רק את פולי הפול.

שעועית במקורות

בתלמוד הירושלמי כתוב: אמר רבי יונה, למה נקרא שמה שעועית? משום שהיא משעשעת את הלב, ומהלכת את בני מיעים. יש הגורסים שהכוונה לפול כי שעועית המוכרת לנו כלל לא היתה ידוע בארץ ישראל לפני 2000 שנה. השעועית נכללת במנהג איסור קטניות בפסח והנוהגים במנהג זה נמנעים מאכילת שעועית בימי הפסח.

זני שעועית פופולאריים

  • שעועית מרק הוטריט Hutterite Soup beans הגיעה לארצות הברית מרוסיה דרך אוסטריה בסוף המאה ה -19 עם קבוצת מהגרים נוצרית ופציפיסטית בשם האחווה ההוטרית Hutterian Brethren שנמלטו מרדיפות דתיות באירופה והתיישבו בצפון-מערב ארה"ב ומערב קנדה.
  • שעועית מייפלאואר Mayflower beans של היום שהפכה למצרך מרכזי בצפון ודרום קרוליינה לאחר שבאה על אניית המייפלאואר בשנת 1620.
  • שעועית בוליטה Bolita beans, לא ברור אם הספרדים אספו אותם רק בזמן שנסעו צפונה דרך מקסיקו או הביאו אותם מספרד.
  • שעועית פלג'ולה Flageolet beans מגיעה מצרפת, שעועית חיל הים Navy beans מאיטליה וכן הלאה. מהגרים שהביאו זרעים מאירופה נהגו לגדל אותם ולבחור צמחים המותאמים לאקלים המקומי באמריקה.
  • שעועית נייבי Navy beans מוכרת כשעועית לבנה והיא אחת מבין מינים רבים של שעועית לבנה יבשה ומקורה בארצות הברית, שם קיבלה את שמה משום שהייתה מרכיב מרכזי בארוחות של חיילים בחיל הים האמריקאי. שעועית זו מכילה כמות גבוהה של נוגדי חמצון החיוניים לגוף וסיבים תזונתיים המסייעים לפעילות מערכת העיכול ומקנים תחושת שובע, כאשר כוס שעועית אחת מכילה יותר מ-60% מכמות הסיבים התזונתיים המומלצת ליום. בדומה למינים אחרים, שעועית הנייבי מכילה כמות גבוהה של חלבון ויש לה ערך גליקמי נמוך, כלומר היא מתפרקת באיטיות במערכת העיכול ובשל כך מעלה את רמת הסוכר בדם באופן מתון, דבר העשוי לסייע בתהליך הרזייה. שעועית זו מכילה גם כמות גבוהה של המינרל מוליבדן, הדרוש לייצור והפעלה של אנזימים נוגדי רעלים, וגם של המינרל מגנזיום, המסייע לגוף בהתמודדות עם מצבי לחץ. שעועית הנייבי (כמו גם סוגי שעועית אחרים) מכילה כמות גדולה של חומצה פולית
  • שעועית שחורה Black turtle bean אוכלים בדרום אמריקה כבר מעל ל-7,000 שנה, וכיום היא מהווה בסיס למנות פופולאריות במטבח המקסיקני והארגנטינאי. לשעועית זאת מרקם דחוס ובשרני (בדומה לפטרייה) ובשל כך היא משמשת כתחליף נהדר לבשר במנות צמחוניות רבות. בדומה לזנים נוספים של הקטנייה, מכילה השעועית השחורה כמויות גבוהות של חלבון, סיבים תזונתיים, ויטמין 1B, ויטמין K ופיטוכימיקלים ועוד.
  • שעועית לימה Lima beans או בובעס וגם שעועית בובס, צבעה לרוב קרמי או ירוק, אך קיימים לה גם זנים לבנים, אדומים, סגולים ושחורים. לשעועית הלימה יש טעם מיוחד והיא עשירה במינרלים רבים, ביניהם נחושת, ברזל והיא בעלת ערך גליקמי נמוך והיא מהווה גם מקור חלבון מעולה. מומלץ לקנות שעועית לימה טרייה, כי בניגוד לסוגי שעועית אחרים, היא שומרת על מרבית הערכים התזונתיים שלה גם כשהיא קפואה ואפילו בקופסת שימורים.
  • שעועית אזוקי Adzuki bean アズキ או Red mung bean היא זן קטן ואקזוטי של שעועית הנפוץ בעיקר במדינות מזרח אסיה ובאזור ההימלאיה. פולי האזוקי לרוב יהיו בגוון אדמדם, אך ניתן למצוא אותם גם בצבעי לבן, שחור-כתום, ירוק ואף בגוון מנומר. ערכה הקלורי של שעועית האזוקי נמוך ביחס למיני שעועית אחרים והיא עשירה בנוטריאנטים, שהם יסודות ותרכובות כימיים החיוניים לבניית הגוף. האזוקי מהווה מקור טוב לאשלגן, זרחן, מגנזיום, אבץ וחומצה פולית
  • שעועית ירוקה (מצויה) French bean הוא אחד הזנים הפופולאריים ביותר של השעועית הוא השעועית הירוקה, הנקראת גם שעועית מצויה, שגדלה בעיקר בארצות הברית ובסין. מרבית הישראלים מכירים אותה בגרסתה הרגילה או העדינה, אך למעשה קיימים יותר מ-130 מינים של שעועית ירוקה וכמעט מכולם ניתן להכין מאכלים נפלאים. על אף שקשה להאמין לכך כשמסתכלים על צבעה הירוק העז, שעועית ירוקה מכילה כמות גדולה של קרוטנואידים, שהם קבוצת פיגמנטים שמצויים בצמחים בעלי גוון אדום או צהוב ותורמים רבות לבריאות. השעועית הירוקה עשירה במינרל הסיליקון והיא דלת קלוריות יחסית לשאר סוגי השעועית. נקראת גםBush beans  או Pole beans וגם מוכרים בשם Dwarf beans או שעועית מטפסת Climbing beans.

כאמור, פול וסויה הם גם סוגים של שעועית אבל עליהם הרחבה בנפרד.

שעועית שחור-לבן (צילום ממקור לא ידוע שימוש לפי סעיף 27א')

הכנת השעועית

מכיוון שמדובר במרכיב מזין, זול ובסיסי, השעועית מככבת בסוגים רבים של מאכלים שנפוצים ברחבי העולם: סלטים, ממרחים, תבשילים ומרקים. רוב מיני השעועית היבשה דורשים אופן הכנה דומה. תחילה יש לשפוך את השעועית על משטח כהה ולסלק אבנים או פולים רקובים, ולאחר מכן יש לשטוף אותה היטב במים. על מנת לקצר את זמן ההכנה ולהקל על תהליך העיכול, מומלץ להשרות את השעועית במים פושרים למשך זמן של 1-8 שעות, בהתאם לדחיפות, כאשר במהלכן רצוי להחליף את המים מספר פעמים. דרך ההכנה הרצויה לשעועית זו היא בישול במים רותחים, תוך הוצאת הקצף הצף במהלך הבישול. אפשרות נוספת, למבקשים תוצאות מהירות יותר, היא לבשל את השעועית בסיר לחץ במשך חצי שעה.

טיפים לשימוש בשעועית

  • אמנם השעועית נמכרת כשהיא מיובשת אבל חשוב לדעת שהיא טרייה יחסית, לכן מומלץ לרכוש אותה כשהיא ארוזה. שעועית ישנה תהיה בעלת צבע חיוור ונטול ברק, הטעם שלה ייפגע ומשך הבישול שלה יהיה ממושך בהרבה.
  • מומלץ לאחסן שעועית יבשה בכלי אטום, במקום קריר ויבש. אחרי השרייה, הנבטה או בישול מאחסנים אותה במקרר או במקפיא. אם מקפיאים שעועית מבושלת במנות מדודות, היא תחכה לכם תמיד מוכנה לשימוש.
  • שעועית קל מאד להנביט וזאת על ידי השרייה ממושכת של 24 שעות (מחליפים את המים כל כמה שעות) ולאחריה סינון ושמירה על לחות, עד שמבצבצים ממנה נבטים קטנים. ההנבטה משפרת את הערכים התזונתיים, מקלה על העיכול ומקצרת את משך הבישול.
  • לבישול השעועית משתמשים בשפע מי ברז (לא ממחזרים את מי ההשריה) ללא מלח, שעלול לעכב את הריכוך. מרתיחים, מסירים את הקצף שמצטבר על פני המים ומבשלים מעל להבה נמוכה עד שהשעועית רכה. משך הבישול משתנה משעועית לשעועית. חשוב לא לבשל יותר מדי, על מנת שהשעועית לא תתפרק.

מאכלי שעועית קלסיים

המטבח המקסיקני מתבסס על תירס ושעועית כשמחית שעועית מטוגנת Frijoles refritos היא תוספת המלווה מנות מזון רבות במקסיקו.

פֵייז'וֹאדה  Feijoadaהיא המאכל הלאומי הנפוץ בברזיל. זהו תבשיל קדרה המורכב בעיקרו משעועית שחורה, בשר חזיר ושורשי קסאווה טחונים. הפייז'ואדה נפוצה מאוד בפורטוגל, ברזיל, ומושבות לשעבר של פורטוגל שמו אנגולה. מקור שם המנה מגיע מהמילה פייז'או Feijão שמשמעותה שעועית בפורטוגזית.

יאחנייה  Iahnie de fasole הוא מאכל רומני הדומה במרקם לחומוס אבל עשוי שעועית ונקרא גם פסולה בטוטה Fasole bătută שברומנית זו שעועית חבוטה. המאכל הגיע לרומניה מטורקיה שם הוא נקרא yahni או ביוונית γιαχνί ומשמעות השם הוא נזיד. ביוון מאכל דומה נקרא פסולאקיה יאחניFasoulakia yahni . המאכל נקרא גם איחְנָיה .Ihnea.

אבס קון ארוז הוא מאכל מהיישוב הספרדי הישן של ירושלים, דוברת הלדינו, כשמשמעות השם בלדינו הוא אורז עם שעועית. המאכל הוא פשוט וקל להכנה, מורכב מאורז לבן ושעועית שהושרתה במים ובושלה ברוטב עגבניות. זהו מאכל שהתפתח בקרב פשוטי עם בתקופות מחסור שכן מחד אינו מצריך שימוש בחומרים יקרים ומאידך הוא מכיל חלבון עם פחמימות.

בעבר נהגו לאכול אותו כמנה עיקרית בשישי (כי בערב אכלו את ארוחת ערב שבת החגיגית. בני עדות אחרות בירושלים למדו מן הספרדים והכינו אבס קון ארוז גם הם וקראו לו אורז שעועית.

נזיד שעועית (צילום ממקור לא ידוע שימוש לפי סעיף 27א')

10 עובדות על צריכת שעועית בעולם

  • צרכנית השעועית הגדולה בעולם לנפש הן רוונדה עם 35 ק"ג שעועית לנפש לשנה (כל יום כ-100 גרם שעועית)
  • במדינות מרכז אמריקה וברזיל צורכים 15 ק"ג שעועית לנפש בשנה
  • בהודו ואירן צורכים כ-3 ק"ג שעועית בשנה
  • בישראל צורכים כ-750 גרם שעועית לנפש בשנה
  • בהודו מגדלים הכי הרבה שעועית יבשה עם יותר מ- 6.2 מיליון טוב בשנה
  • בורמה מגדלת 4.8 מיליון טון שעועית בשנה
  • ברזיל מגדלת רק 2.9 מיליון טון שעועית בשנה
  • ארה"ב גם היא מגדלת 1.7 מיליון טון שעועית בשנה
  • סין, מקסיקו וטנזניה מגדלות כ- 1.3 מיליון טון שעועית בשנה, כל אחת
  • סין היא היצרנית והצרכנית הגדולה בעולם של שעועית ירוקה עם 18.7 מיליון טון בשנה, כשהשנייה אחריה היא אינדונזיה שמגדלת רק 1 מיליון טון שעועית ירוקה בשנה

מתכון: סלט שעועית כפרי

מצרכים (6 מנות)

להגשה

  • 3 עגבניות מגורדות ומתובלות בשמן זית ומלח
  • חופן עלים חרדליים

אופן הכנה

  1. מחממים מחבת רחב על להבה בינונית
  2. מוסיפים לתוכה את שמן הזית, שום, שאטה וזרעי השומר ומטגנים כ־2 דקות
  3. מוסיפים את הבצל, גזר וסלרי ומטגנים 3-4 דקות נוספות
  4. מוסיפים את השעועית המבושלת ומערבבים
  5. מתבלים בחומץ השרי, מלח ואבקת הדאשי, מערבבים ומבשלים 2 דקות נוספות
  6. מורידים מהכיריים ומוסיפים את הפטרוזיליה ועלי הסלרי
  7. מערבבים ומניחים בצד למנוחה של שעה
  8. מוסיפים את קליפת הלימון המגורדת
  9. מגישים לצד רסק העגבניות ועלי החרדל
מרק שעועית מוקרם (צילום ממקור לא ידוע שימוש לפי סעיף 27א')

מתכון: מרק שעועית מקסיקני Sopa de frijoles

מצרכים (6 מנות)

  • 2 כוסות שעועית חומה שהושרו לילה במים
  • 1/4 כוס שמן זית
  • 1 בצל לבן קלוף וקצוץ
  • 1 גזר קלוף וקצוץ
  • 2 גבעולי סלרי קצוצים
  • 3 שיני שום
  • 1 כפית זרעי כמון
  • 1 כף רסק עגבניות
  • 1 כוס עגבניות טריות מגוררות או שמורי עגבניות מרוסקות
  • 5 פלפלי צ'יפוטלה מיובשים
  • 4 כוסות ציר ירקות או מים
  • 1 צרור כוסברה קטן
  • 1 כף מלח
  • 2 כפות דבש
  • 3 כפות חומץ שרי
  • 1 כוס שמנת מתוקה

לסלסה

  • 10 יחידות צ'ילי אדום חריף קלוי, קלוף וקצוץ דק
  • 1  שן שום קצוצה
  • 1 בצל שאלוט קצוץ דק
  • 1 כפית סוכר
  • 1 כפית מלח
  • 2 ליים המיץ בלבד
  • 1 עגבנייה מגורדת

להגשה

אופן הכנה

  1. מחממים סיר כבד ורחב על להבה בינונית
  2. מוסיפים לתוכו את השמן הזית, בצל, גזר, סלרי ושום ומטגנים כ־10 דקות, עד להזהבה עמוקה
  3. מוסיפים את זרעי הכמון ורסק העגבניות ומטגנים כדקה נוספת
  4. מוסיפים את העגבניות והצ'יפוטלה ומקרצפים היטב את תחתית הסיר בעזרת כף
  5. מוסיפים את ציר הירקות (או מים), כוסברה ושעועית
  6. מביאים לרתיחה
  7. מכסים את הסיר ומבשלים כ- 1.5 שעות
  8. מורידים את המכסה, מוסיפים את המלח, דבש וחומץ, מבשלים 10 דקות נוספות
  9. מסירים מהכיריים
  10. מעבירים את התבשיל לבלנדר, וטוחנים למרקם חלק
  11. מעבירים את הנוזל דרך מסננת דקה לסיר אחר
  12. מחזירים לכיריים ומביאים לרתיחה עדינה
  13. מוסיפים את השמנת המתוקה, מערבבים, מתקנים תיבול
  14. הכנת הסלסה: מערבים את כל המצרכים בקערה

הגשה

מוזגים המרק לצלחות עמוקות. מניחים נתח אבוקדו וחתיכות עגבנייה צלויה בצלחת שטוחה בינונית לצד המרק. מגישים לצד הסלסה, הכוסברה והשמנת החמוצה.

מרק שעועית ועגבניות (צילום ממקור לא ידוע שימוש לפי סעיף 27א')

מתכון: שעועית גדולה אפויה ומייפל Baked northern beans

מצרכים (6 מנות)

  • 1 בצל בינוני
  • 4 ניצני ציפורן שלמות
  • 2.5 כוסות שעועית כהה יבשה, ספוגה במים למשך לילה
  • 6 כפות סירופ מייפל
  • 1 כוס סירופ מולסה
  • 2 כפיות חרדל (עדיף אבקת חרדל יבשה)
  • 1 שן שום כתוש
  • 2 כפות רסק עגבניות
  • 2 כפית רוטב ווסטרשייר
  • 1 כפית סודה לשתייה
  • 4 כוסות מים רותחים
  • 1 כף חומץ תפוחים
  • מלח ופלפל לפי הטעם

אופן הכנה

  1. מחממים תנור ל- 120 מעלות
  2. מקלפים את הבצל, גוזמים את קצותיו ומשחילים בו את הציפורן
  3. מכניסים לסיר 4 ליטר יצוק עבה Dutch oven את הבצל, שעועית, מייפל, מולסה, חרדל, שום, רסק עגבניות, רוטב ווסטרשייר, סודה לשתייה ומים
  4. מכסים את הסיר ומכניסים לתנור
  5. מבשלים בתנור במשך 6-7 שעות כאשר מידי פעם מרימים את המכסה ומערבבים עד שהשעועית רכה והנוזל הצטמצם לזיגוג סמיך
  6. אפשר להשתמש בסיר לבישול אִיטי שמכונה גם סלואו-קוקר או קרוקפוט: לבישול בסיר איטי יש להרתיח שעועית בסיר בינוני למשך 10-12 דקות. מסננים ומוסיפים לסיר האיטי יחד עם כל שאר המצרכים למעט חומץ, מלח ופלפל. מבשלים 6 שעות עד שהשעועית רכה והנוזל הצטמצם לזיגוג סמיך
  7. מוסיפים חומץ ומתבלים לפי הטעם במלח ופלפל
  8. מוציאים את הבצל ומגישים

הצעת הגשה

אפשר לאכול את הנזיד ללא תוספת אם עם פולנטה ושמנת או אפשר כארוחת בוקר- מנת נזיד על טוסט ומעל ביצת עין.

מתכון: ויניגרט שעועית עדין

מצרכים

  • 1 ק"ג שעועית ירוקה טרייה
  • 2 כפות שמן זית
  • 1 כף חומץ בלסמי
  • 1 כפית חרדל דיז'ון
  • מלח
  • פלפל שחור
  • עשבי תיבול אהובים כמו כוסברה או לימונית
  • 1 כוס תערובת שבבי אגוזים קלויים ו/או גרעינים שחורים ו/או שומשום
  • 100 גרם גבינת פרמז'ן או גבינת פטה

אופן הכנה

  1. חתכו את גבעולי השעועית לגלילים של 2-3 ס"מ
  2. הרתיחו כ- 4 דקות
  3. סננו המים וערבבו השעועית עם כל המצרכים

הגשה

מעדן לצד כל ארוחה עיקרית בשרית או טבעונית

נזיד שעועית (צילום ממקור לא ידוע שימוש לפי סעיף 27א')

מתכון: שעועית לבנה ביין White Beans au Vin

מצרכים (4 מנות)

  • 3 כפות שמן זית (או חמאה לא מלוחה)
  • 3 גזרים בינוניים, חתוכים לקוביות 3 ס"מ
  • 5 בצלצלי שאלוט בינוניים קצוצים (כוס אחת)
  • מלח
  • פלפל שחור
  • 250 גרם פטריות שמפניון או פורטובלו חתוכות לריבועים
  • 5 ענפי טימין
  • 3 שיני שום כתושות
  • 1/2 כוס יין אדום יבש, כמו Côtes du Rhône
  • 2 כפיות רסק עגבניות
  • 850 גרם שעועית משימורים, שטופים וללא הנוזלים
  • 2 כוסות מרק ירקות דל נתרן
  • 1 כף קוניאק או ברנדי
  • 2 כפות פטרוזיליה טרייה או כוסברה קצוצה ועוד לפי הטעם
  • 1 כפית חומץ בלסמי

אופן הכנה

  1. מחממים את השמן זית בסיר 4 ליטר יצוק עבה Dutch oven
  2. מוסיפים את הגזר ובצלצלי השאלוט, מתבלים לפי הטעם במלח ופלפל, ומבשלים 5 דקות תוך ערבוב מדי פעם
  3. מוסיפים את הפטריות ומבשלים 5-7 דקות תוך כדי ערבוב מדי פעם עד שכל הירקות רכים
  4. מוסיפים את זרדי התימין והשום, ומבשלים 30 שניות עד שהם מדיפים ריח
  5. מוסיפים את היין ורסק העגבניות ומבשלים 2-3 דקות תוך כדי ערבוב מדי פעם עד שהיין מתאדה כמעט לחלוטין
  6. מוסיפים את השעועית, מרק, ברנדי, 1 כפית מלח ו- 1/2 כפית פלפל, ומביאים לרתיחה על להבה בינונית-גבוהה
  7. מנמיכים את הלהבה לנמוכה, מכסים את הסיר ומבשלים 25-30 דקות תוך כדי ערבוב מדי פעם, עד שהרוטב מצטמצם ומסמיך
  8. מוציאים מהסיר ומשליכים את ענפי הטימין
  9. מערבבים פנימה את הפטרוזיליה או כוסברה והחומץ בלסמי; מתבלים לפי הטעם במלח ופלפל
  10. מחלקים לצלחות שקועות רדודות ומפזרים עוד פטרוזיליה ו/או כוסברה אם רוצים.

טיפים ושדרוגים: אפשר להשתמש בנוזלי שמורי השעועית במקום מרק ירקות. אפשר להחליף הברנדי בשרי שהוא מתוק יותר.

מתכון: אורז אפוי עם שעועית לבנה, כרישה ולימון

מצרכים (4 מנות)

  • 4 כרישה (כ-1 ק"ג), קצוצים לגודל 1/2 ס"מ
  • 1 לימון
  • 1/4 כוס שקדים גולמיים
  • 1/2 כפית פתיתי פלפל אדום
  • 5 כפות שמן זית
  • מלח
  • פלפל שחור
  • 1.5 כוסות אורז בסמטי לא מבושל
  • 450 גרם שעועית לבנה משימורים, שטופה
  • 2.5 כוסות מים רותחים
  • 1/2 כוס פרמז'ן מגורד, ועוד להגשה
  • 1/4 כוס בזיליקום קצוץ, עירית, נענע או קצח, ועוד להגשה

אופן הכנה

  1. מחממים התנור ל- 200 מעלות
  2. שוטפים את הכרישה עד שהם נקיים, ואז מנערים או מייבשים אותה
  3. בעזרת קולפן ירקות מקלפים רצועות קליפת לימון בעובי 2-3 ס"מ ואז חוצים את הלימון לשניים
  4. חותכים חצי לימון ל-4 פלחים ושומרים את החצי השני
  5. בתבנית אפייה 24X30 ס"מ (בערך) מערבבים את הכרישה, רצועות גרידת הלימון, שקדים, פתיתי הפלפל האדום ושמן הזית
  6. מתבלים בנדיבות במלח ופלפל, ומסדרים בשכבה אחידה
  7. צולים כ- 20 דקות עד שהכרישה מתחילה להתקרמל
  8. קוצצים דק את רצועות גרידת הלימון, ומערבבים אותם חזרה לתערובת הכרישה ומסדרים בשכבה אחידה
  9. מפזרים את האורז באופן אחיד מעל הכרישה
  10. מפזרים מעל האורז את השעועית וכפית אחת של מלח
  11. מוסיפים את המים הרותחים
  12. אוטמים את התבנית היטב בנייר אלומיניום
  13. אופים 20-22 דקות עד שהאורז רך
  14. מוציאים מהתנור, ומניחים מכוסה, למשך 5 דקות
  15. מסירים נייר האלומיניום ודוקרים התבשיל בעזרת מזלג
  16. סוחטים את חצי הלימון מעל האורז
  17. מערבבים פנימה פרמז'ן ועשבי תיבול
  18. מתבלים לפי הטעם במלח ופלפל
  19. מגישים עם פלח לימון, עוד פרמז'ן ועשבי תיבול, לפי הטעם

בתיאבון

עלו החודש

נושאים פופולריים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *