הכול על משמש Apricot

מה סודו של הפרי שנעלם מהשווקים חיש מהר בקיץ ||| מאיפה ואיך הגיע הפרי לרחבי העולם ||| מה עושים עם לדר משמש ||| גם מתכונים ללינצר טורטה עם משמש ||| מה עושים עם הגוגואים – שמן גלעיני משמש Aprikosenkernöl ||| כל הפרטים ומתכונים בהמשך…

משמש טרי (צילום Pixabay)

מִשמֵש Apricot, Albicocca, Morela, Albaricoque וגם مشمش

פרי קייצי שמופיע במהלך מאי וכבר בסוף יוני תחילת יולי ואופס נעלם! אבל לשמחתנו בזכות זה שהמשמש פרי שכולם אוהבים, וכדי שלא נתגעגע, מכינים ממנו ריבות או מיבשים אותו או משמרים אותו כדי שיהיה לנו מטעמו בכל ימות השנה.

מקור המשמש

מולדתו של המשמש היא סין על גבול רוסיה. זהו עץ נשיר שמגיע לגובה של עד 12 מטר. גזע העץ מגיע לקוטר של 40 ס"מ. הפרחים של המשמש יפים ריחניים וצבעם נע בין לבן לורדרד ומזכיר את לבלוב השקדיות באביב. צורת עליו מזכיר לב הם קטיפתיים למגע וצבעם ירוק כהה. הפרי בעל צורה אופיינית של 2 פלחים מחוברים וצבעו זהוב כתום, עורו קטיפתי בשרו מוצק אך עם זאת עסיסי. הפרי גלעיני בכל אחד מהפירות זרע אחד בלבד שמכונה במחוזותינו גוגו (או גוגואים ברבים). צורת העלים של המשמש מזכיר לב והם קטיפתיים למגע וצבעם ירוק כהה.

העץ הגיע לאיזור ארמניה עם סוחרים בדרך המשי העתיקה, ומשם אלכסנדר הגדול הביא את הפרי ליוון וקרא לו ארמניאקה על שם ארמניה שחשב שהיא מוצאו של העץ (וזה הפך לשם הלטיני של המשמש). לוקולוס Lucullus הרומי הידוע בחיבתו לבישול וכתיבת ספרי בישול מאד אהב את המשמש, והוא הכיר לרומאים את המשמש (יחד עם הדובדבן). מרומא הדרך היתה קצרה ומהירה, להפיץ את המשמש ברחבי האימפריה.

ריבת משמש ביתית (צילום Pixabay)

המשמש העת החדשה

לארה"ב היגיע המשמש עם המתיישבים הראשונים האנגלים בתחילת המאה ה- 18. במחוזותינו גידלו מישמש במשך כל הדורות וללא הפסק. הערבית הפרי נקרא מושאמש مشمش ובכפרים הערביים היו נפוצים עצים רבים מזנים מקומיים כמו: לוזי, חמאוי, או בלדי. רובם הבשילו מוקדם. הפרי של זנים אלו מאד קטן ואפשר לאכול גם את הגלעין. מאז שנות החמישים של המאה ה-20 ניטעו בארץ אלפי דונמים של משמש מזן המצטיין בפריו הנקרא רעננה שהוא אח של הזן הספרדי קאנינו, אבל הוא לא זכה להצלחה רבה בשל החמיצות שלו

לֶדֶר Fruit leather או Cuir de fruit

זהו ממתק שמכינים ממשמש מיובש בשמש, שמהודק ונלחץ עד קבלת יריעת פרי שאפשר להשתמש בו לבישול, לאכילה כסוכריה או כל שימוש אחר. בגאורגיה עושים ממתק דומה בפירות יער שנקרא טק'לאפּי  ტყლაპი

המשמש ברחבי תבל

הסינים רואים בפרי המשמש סמל לפחדנות.

במצרים מכינים מהמשמש משקה Amar El Deen או Qamar al-Din قمر الدين‎

טורקיה היא מגדלת ויצואנית גדולה של משמש מיובש. טורקיה היא היצרנית הגדולה בעולם ויחד עם אירן ואוזבקיסטן, אחראיות לכ-55% מצריכת המשמש העולמית.

הילידים האוברג'ינים של אוסטרליה השתמשו בפרי המשמש כמעורר מיני ותרופה לאימפוטנציה.

באנגליה של המאה ה-17 המשמש היה התרופה נפוצה ביותר נגד כיס קיבה – אולקוס.

 
- פרסומת -

 

אמונה (טפלה) יש המאמינים שחלום על משמש הוא סגולה למזל טוב.

סלט עלים עם משמש ומילוי גבינת עיזים (צילום וסטיילינג: יולה זובריצקי)

בישול עם משמש

פרי המשמש משתלב בכל מטבח ומאכל. אפשר לאכול משמש טרי או מיובש As Is אבל הוא משתלב נהדר בתבשילי בשר בעיקר כבש. אפשר למלא אותו בגבינות ותבלינים או בבשר. עוגות עם משמש הן מעדן קייצי בכל רחבי תבל.
אפשר להכין ממנו ריבות, ליפתן ובמרכז אירופה אפילו עושים ממנו ברנדי או ליקר Shnaps (בעיקר באוסטריה).
שמן גלעיני משמש Aprikosenkernöl

מומלץ להשתמש בשמן גלעיני משמש לעיסוי קל על הגוף לפני השינה. הריח הנעים מרגיע את מערכת העצבים ועוזר לשינה טובה, אבל קודם כל מרגיע את העור. בכלל כמה טיפות של שמן מישמשים על קיר המקלחת הופכים את הרחצה לתענוג. השמן מעולה לעיסוי לבעלי עור יבש או שכבר העור ממש מקומט. השמן נספג היטב בעומק התאים ולא משאיר את העור החיצוני שומני ומבריק, כך הוא מזין ומחייה אותו.

הסינים משתמשים במשמשים כבר משחר ההיסטוריה, הפרחים עיטרו את ראשיהם והפירות והגלעינים שימשו למטרות רפואיות. הם גם מאמינים שאכילת כמה פירות במהלך היום עוזרת לשינה טובה ומאריכה חיים.

עוגת לינצר משמש (צילום דני בר)

מתכון: לינצר טורט משמש Apricot Linzertorte

עוגה אוסטרית קלאסית מובהקת, הקרויה על שם העיר לינץ שבאוסטריה. נקראת לינזר או לינצר טורטה. עוד על העוגה תמצאו כאן…

מצרכים (תבנית 20X20)

  • 100 גרם שמן זית עדין* (או 150 גרם חמאה בטמפרטורת חדר)
  • 125 גרם סוכר
  • 2 ביצים  L
  • גרידה מ-1/2 לימון
  • 1 כפית תמצית וניל איכותית
  • 150 גרם אגוזי לוז קלויים, מקולפים וטחונים (או שקדים קלויים)
  • 125 גרם קמח לבן
  • 1 כפית קינמון
  • 4 כפות גדושות של קונפיטורת משמש (אפשר גם דובדבנים או אוכמניות)
  • 1 חלבון למריחת אגווש
  • 1 כפית ריבת משמש מדוללת עם 1 כף מים רותחים
  • חופן שקדים מדופדפים וקלויים

אופן הכנה

  1. מחממים תנור ל-180 מעלות
  2. קולים את אגוזי הלוז בתנור כ-10-15 דקות עד שהם מקבלים צבע קרמל
  3. מוציאים את אגוזי הלוז הקלויים, עוטפים במגבת, מקלפים ומקררים
  4. במיקסר עם וו גיטרה מקציפים את הסוכר ושמן הזית (או החמאה) עד להתפחה והלבנה של הבלילה
  5. מוסיפים את הביצים אחת אחת עד להטעמתה המלאה בבלילה
  6. מוסיפים את גרידת הלימון ותמצית הווניל ומערבבים עד שהם נבלעים בבלילה
  7. במעבד מזון טוחנים את הקמח, אגוזי הלוז והקינמון עד לאבקה דקה
  8. מוסיפים האבקה לבלילה ומערבבים 7-10 סיבובי מיקסר, עד לקבלת מסה אחידה (הערה: חשוב שלא לעבד יתר על המידה והתערובת נשארת יחסית נוזלית)
  9. מעבירים את תערובת הבצק לתבנית מלבנית בגובה של 2 ס"מ. מתחילים מהשוליים ואז ממשיכים פנימה בצורת ספירלה עד המרכז. כשמסיימים את הסיבוב הראשון, ממשיכים לסיבוב נוסף מהשוליים כדי ליצור מעין גדר. מטרת הגדר היא לעצור את התפשטות הריבה לשוליים בזמן האפייה
  10. מעבירים את התבנית למקפיא ל- 30-60 דקות על מנת שמסת הבצק תתייצב ותתקשה
  11. מוציאים את התבנית מהמקפיא ומורחים את הריבה עד לגדר. כמות וגובה שכבת הריבה היא לפי הטעם, אבל לא להגזים
  12. לאחר מריחת הריבה מזליפים עם שק זילוף קווים שתי וערב לא צפופים, מכיוון שהבצק מתפשט באפייה
  13. מורחים את הקווים ואת הגדר בחלבון הביצה
  14. מחממים תנור ל-170 מעלות
  15. אופים  בתנור למשך כ-50 דקות
  16. מצננים את העוגה
  17. עיטור העוגה: סביב השוליים, בעזרת מברשת, מברישים את ריבת המשמש המדוללת (ומשמשת לדבק)
  18. מדביקים על השוליים את השקדים הפרוסים

הגשה

חותכים לקוביות או משולשים ומגישים עם כדור גלידה וניל בצד

משמשים (צילום דני בר)

מתכון: לינצר טורט ביתית Linzer Torte

מצריכים (תבנית אפייה סטנדרטית)

  • 160 גרם שמן זית עדין* (או250  גרם חמאה מומסת)
  • 300 גרם קמח
  • 1 כפית אבקת אפייה
  • 125 גרם סוכר
  • 125 גרם אגוזי מלך טחונים או שקדים קלויים טחונים
  • 1 כפית קינמון
  • 1/2 כפית אגוז מוסקט מגורד
  • 1 כפית זנגוויל
  • 1 חלמון ביצה
  • 1/3 כוס חלב
  • 3/4 כוס ריבת משמש (או פובידל)
  • 1 חלמון למריחת אגווש

אופן הכנה

  1. במעבד מזון, טוחנים דק את אגוזי המלך
  2. בקערה נפרדת מערבבים יחד את כל המצרכים למעט הריבה בעזרת כף עץ, לקבלת בלילה אחידה נוזלית
  3. מעבירים לתבנית 3/4 מכמות הבצק ומשטחים בעזרת היד באופן שווה
  4. יתרת הבצק מעבירים לשק זילוף או לשקית
  5. מכניסים את התבנית למקפיא לשעה על מנת לייצב ולקרר את הבצק
  6. השקית עם 1/4 הבצק הנותר נכנסת במקרר למשך 30 דקות
  7. מוציאים את התבנית מהמקפיא ומורחים את הריבה בגובה שנראה לכם (לא להגזים)
  8. מזליפים קווים שתי וערב לא צפופים
  9. טיפ: במידה ואין שק זילוף, מגלגלים את הבצק שנותר למספר נקניקים דקים ומסדרים את הבצק בצורת שתי וערב לא צפופים
  10. מורחים את הקווים בחלמון
  11. מחממים תנור ל- 180 מעלות
  12. אופים בתנור למשך כ-30 דקות

הגשה

מקררים ומגישים, לצד כף גלידה וניל.

בתיאבון

כתיבת תגובה

אולי יעניין אותך: