חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

52 סוגי פסטה שחייבים להכיר

באיטליה ידוע על יותר מ-350 סוגי פסטה ||| סוגי פסטה שנבדלים בצורה, עובי הבצק, גודל היחידות ועוד ||| ריכזנו כאן את 52 סוגי הפסטה המובילים ||| רובם מוכרים בשם או אף אכלתם אותם בלי לדעת את שמם ||| מה ההבדל בין ספגטי למקרוני? ומה עם בוקטיני? ||| כל הפרטים והמידע בהמשך…

גם זו פסטה – חלולה, ענקית וארוכה (צילום דני בר)

איזו פסטה כדאי להכיר

מי מכיר את כל סוגי הפסטה האיטלקית? ככל הנראה מעטים האיטלקים שמכירים את כל מאות סוגי הפסטה שנתן לאכול ברחבי ארץ המגף. לכל צורת פסטה יש תכונות מעבר לעובי או אורך הבצק. יש שטובות להכיל רוטב ויש שפחות, יש פסטה שטובה למרק ויש שעדיף בולונז ועוד. חילקנו את הסקירה לפי קטגוריות של פסטה. ארוכה, עגולה, חלולים, ממולאים וכו'. נסו כל שבוע סוג פסטה אחר.

7 סוגי פסטה ארוכה

ספגטי אל-לה אוליו (צילום גליה אבירם)

ספגטי Spaghetti

משמעות המילה ספגטי היא חוטים קטנים. ישנן מספר וריאציות של ספגטי, כולל ספגטי אלה צ'יטרה  Spaghetti alla chitarraשהוא ספגטי עם חריצים לאורכה שמזכיר מיתר של גיטרה ומכאן שמה, ספגטיני Spaghettini שהוא ספגטי דק וספגטוני Spaghettoni שהוא ספגטי עבה. המנה הנפוצה ביותר של ספגטי היא ספגטי עם רוטב עגבניות, או עם קציצות (בולונז), אבל יש הרבה מנות שתוכלו להכין עם ספגטי.

מקרוני Macaroni

ללא ספק הפסטה הפופולרית ביותר מחוץ לגבולות איטליה בכלל ובארה"ב בפרט. עוד על המקרוני כאן…

https://www.youtube.com/watch?v=aZaSrBy-Hng

מקרוני אלה מולינרה Maccheroni alla molinara

סוג נוסף של מקרוני, עבודת יד וארוך מאד. פירוש השם הוא מקרוני של אשת הטוחן. זהו אחד מסוגי הפסטה העתיקים באיטליה – כבר במאה ה-14 יש עדויות לסוג זה של פסטה באזור אברוצוAbruzzo . האטרייה יכולה להגיע לאורך של 2-3 מטר אבל נמכרת כסליל.

קפליני Capellini

משמעות השם היא שערות דקות ואכן זו פסטה דקה יותר מספגטי. יש גם גרסה דקה יותר – קפלי ד'אנג'לו כלומר שערות המלאכים Capelli d'angelo שזה פסטה עוד יותר דקה ולרוב נמכרת סצרורות מעוגלים בצורת קן של ציפור. שני הסוגים מתאימים לרוטב עשיר ודליל או למרק.

ברבינה Barbine

משמעות השם זקן קטן או זקנקן. עוד יותר דק מהקפליני או קפלי ד'אנג'לו ונמכר גם הוא בצרור בצורת קן ציפור.

בוקטיני Bucatini

משמעות השם היא קש חלול. זה ספגטי חלול או אטרייה חלולה. מנת הבוקאטיני האהובה ביותר היא בוקאטיני אל-אמטריצ'יאנה Bucatini all'amatriciana, על שם העיירה האיטלקית אמטריצ'ה Amatrice שבמרכז המגף. המרכיב העיקרי הוא גואנצ'יאלה Guanciale -לחי של חזיר, גבינת פקורינו Pecorino, עגבניות ועוד. סוג אחר של פסטה דומה מאד היא פרסיאטלי Perciatelli.

ביגולי Bigoli

סוג של ספגטי עבה יותר ורך יותר. לעיתים מכינים ביגולי עם ביצי אווז.

8 סוגי פסטה ארוכה ורחבה

פטוצ'יני אלפרדו (צילום דני בר)

פיצ'י Pici

השם מגיע מהמילה אפיצ'יארה Appiciare שמשמעותה להדבק. זה ספגטי עבה שנעשה בעבודת יד. התוצאה היא חוסר אחידות בין יחדות הפיצ'י הן באורך והן בעובי. מתאים בצרוף לכל דבר.

לינגוויני Linguine או לינגווינה

משמעות השם היא לשונות קטנים. צורת הפסטה הזו רחבה יותר ודקה יותר מספגטי. מקור הלינגוויני בחבל קמפניה  Campaniaוקיימות גם גרסאות נוספות של לינגוויני כמו לינגווטין Linguettine שהיא גרסה דקה יותר, בווטין Bavettine, בווטה פיני Bavette fini, טרנטה Trenette וגם רדיצ'יני Radichini. המנה המוכרת יותר היא לינגוויני עם צדפותLinguine alle vongole .

פטוצ'יני Fettuccine 

משמעות השם היא רצועות קטנות. צורת הפסטה הזו שטוחה יותר מהלינגוויני.  יש גרסאות נוספות לפטוצ'יני שנקראות לזנטה Lasagnette, פטוצ'ה Fettucce, רמיצ'ה Ramicce וגם סגנה Sagne. המנה המוכרת ביותר היא פטוצ'יני אלפרדו.

פטוצ'יני Fettuccine עם מַנְגוֹלְד (צילום דני בר)

טאלייטלה Tagliatelle

השם מגיע מהשורש Tagliare שמשמעותו לחתוך. זו גרסה צרה יותר של רצועות הפטוצ'יני. אחת מצורות הפסטה הוורסטילית ביותר – עם כל רוטב, בולונז Bolognese או גבינה, עגבניות, בזיליקום, אגוזים ועוד.

סיאטאלי Scialatelli וגםScivatieddi 

גרסה מודרנית בת כ-50 שנים בלבד. המצאה של השף אנריקו קוסנטינו Enrico Cosentino מחופי אמלפי Amalfi. גרסה קצרה יותר של רצועות הפטוצ'יני.

פפרדלה Pappardelle

השם של פסטה זו מהשורש Pappare והכוונה לשמחת חיים והנאה ילדותית. זו הפסטה העבה ורחבה ביותר מבין רצועות הפסטה ומקורה מטוסקנה Tuscany. יכולה לבגיע ברוחב 2-3 ס"מ. טובה עם מנות בשריות בעיקר.

פסטה פפרדלה, טריו עגבניות ושבבי פקורינו (צילום דני בר)

מפלדינה Mafaldine

פסטה ארוכה עם קצוות גליים ונקראת על שם הנסיכה מפאלדה מסבויה שמתה בידי הנאצים בבוכנוולד בגיל 41. הפסטה נקראת גם רגינטה Reginett כלומר מלכה קטנה. טובה לכל רוטב ובעיקר של פירות ים. גרסה אחרת עם גלים רק בצד אחד נקראת טריפולין Tripoline.

פסטה מפלדינה (צילום Pixabay)

ורמיצ'לי Vermicelli

משמעות השם היא תולעים קטנים. זוהי פסטה ארוכה ועבה יותר מספגטי. סוג זה של פסטה אהוב מאד במטבח הוייטנאמי כמעט כמו באיטליה.

4 סוגי פסטה ממולאת

מנת רביולי סורג'יטל (צילום אסף אמברם)

רביולי Ravioli

ללא ספק כיסון הפסטה הידוע בעולם. אפשר למלא בכל דבר ועם רוטב כמו במתכון זה…

כרמלה Caramelle

פסטה בצורת סוכריות עטופות בנייר עטיפה ומכאן שמן. מגיעה בשלל צבעים (כמו סוכריות).

כרסטה די-גלי Creste di galli

פסטה ממולאת בצורת כרבולת של תרנגול ומכאן גם שמה. גרסה מרובעת של הכרבולת נקראת קואדרפיורי Quadrefiore.

גנוצ'י Gnocci

פסטה שנקראת גם ניוקי במחוזותינו אבל לא היא. עוד על הגנוצ'י ומתכונים…

25 סוגי פסטה חלולה

טורטליני, מסעדת טיביס (צילום איתיאל ציון)

טורטליני Tortellini

משמעות השם טבור הבטן. עוד על טורטליני כאן… גרסה דומה היא הקפלטי Cappelletti שצורתו כובעון ומכאן שמו.

בוסיאטה Busiate

מקרוני מסובב שמקורו בסיציליה. בשפת הסיציליאנים בוסה Busa זה קנה סוף. המנה הפופולארית עם סוג זה של פסטה היא פסטו אלה טראפאנזה Pesto alla trapanese.

טרופי Trofie

הפסטה הכי טובה לפסטו. פסטה עבה בצורת בורג ומקורה באזור גנואה Genova.

פוזילי Fusilli

פסטה בצורת בורג שמוכרת יותר אצלנו כחטיף ביסלי. גרסאות דומות לפסטה מוברגת הם רדיאטורי Radiatori, רוטיני Rotini וגם גמלי Gemelli שאמנם נראה כאילו עשוי 2 רצועות בצק מסובבות אבל היא לא. סוגים אלה מצוינים לסלט פסטה קר.

פרפלה Farfalle

מכונה גם פרפר על שום צורתה. תמצאו גרסאות דומות כמו פיוצ'טי Fiochetti, פיוצ'וני Fiocconi, פרפלוני Farfalloni, גלה ז'נובזה galla Genovese, סטריצ'טי Strichetti וגם נוצ'טה Nocchette.

טריפוליני Tripolini

פרפר דומה לפרפלה אבל מעוגל ומשוקע יותר בקצוות. תמצאו גרסה עמוקה יותר בשם קנסטריני Canestrini.

קונצ'יגלי Conchiglie

פסטה קונכיות וכשמה כן צורתה. יכולה להגיע גם בצבע כחול (צבע המופק מדיונון) או ירוק (הצבע מגיע מתרד). יש גרסה דומה שנקראת סיצ'יונדוס Ciccioneddos.

קווטלי Cavatelli

פסטה בצורת קערה שמקובל להכין איתה מנה של שום וברוקולי.

קמפנלה Campanelle

משמעות השם הוא פעמוני פרח או פעמונים וצורת הפסטה דומה לקווטלי אבל מהודקת יותר ומצוינת להכיל כל רוטב.

https://www.youtube.com/watch?v=15JwPKgBgq0

דיטאלי Ditali

פסטה סיציליאנית שפירוש שמה הוא אצבעונים. נקראים גם טובטיני Tubettini וגם מאגיאטי Magghietti. גובה הדיאטלי כמו רוחב היחידה. מנה סיציליאנית מוכרת נקראת pasta e fagioli והיא מכילה פסטה דיאטלי ושעועית.

קווטאפי Cavatappi

סוג של צינור פסטה מסובב חצי סיבוב. פופולארי בסלט סלנטאני Cellentani. גרסה נוספת לסוג זה היא הפסטה סטרוזאפרטי Strozzapreti – חונקי הכומר. על חונקי הכומר כאן…

פנה Penne

צינורות פסטה קצרים ושמם מגיע מלשון עט Pen משום הקצוות המחודדים כמו בכסת דיו של פעם. מנה דומה בעלת קצוות משולשים נקראת טרנה Trenne. מנה מוכרת של פנה היא פנה אלה וודקה Penne alla vodka.

זיטי Ziti

צינורת פסטה ארוכים עם קצוות ישרים. לרוב חותכים אותם ומקצרים אותם לפני הגשת המנה. המונח זיטי מתייחס לחתן וכלה כי זיטו Zito (יחיד של זיטי) זה חתן או כלה. זיטי מוגש בסיציליה כמאכל בחתונות. בארה"ב מוכרת המנה זיטי אפוי Baked ziti.

ריגטוני Rigatoni

זיטי גדול יותר ושמו מהמילה Rigato שמשמעה מחורץ. מנה פופולארית היא ריגטוני אפוי Baked rigatoni.

טורטיליוני Tortiglioni

טורטיליוני דומה לריגטוני, אך החריצים מסתובבים סביב הפסטה, במקום ישר למטה. השם מגיע מהשורש הלטיני TorQuere שמשמעותו מפותל.

אורצ'טה Orecchiette

פירוש השם הוא אוזניים קטנות על שום צורתם. מנה של אורצ'טה היא Orecchiette alle cime di rapa, שהיא אורצ'טה עם ברוקולי רב או רפיני Rapini. פסטה מעוצבת בצורה דומה היא סנסיוני Cencioni, שהיא קצת יותר גדולה ושטוחה יותר עם שקע קטן.

קסרצ'ה Casarecce

אלה צינורות פסטה מגולגלים בצורת 8. משמעות השם הוא עבודת יד. מנה שמקורה מדרום לנאפולי.

פילז'ה Fileja

צורת הפסטה הזו מקובלת בחבל קלבריה Calabria והיא דומה מאד לקסרצ'ה. מסורתית פסטה זו נעשית ללא שימוש בביצים.

מלורדוס Malloreddus

משמעות השם היא עגלים קטנים ושמנים. הבצק מכיל זעפרן ונראה דומה לקארז'ה, למעט הגלים בצורתו. יש הטוענים שזו הגרסה הסיציליאנית של הגנוצ'י או ניוקי.

גרגאנלי Garganelli

נקראת גם מצ'רוני אל פטינה Maccheroni al pettine והיא למעשה רצועות פסטה כרוכות ומגולגלות. משמעות השם גרגאנלי מהמילה  Garganelשזה וושט באיטלקית, שצורתה דומה לפסטה זו.

קנלוני Cannelloni

אלה צינורות פסטה גדולים וחלקים, שנהוג למלא אותם בבשר או גבינה ולאפות עם רוטב עגבניות או אחר. יש גרסה דומה עם חריצים חיצוניים על הפסטה והיא נקראת מניקוטי Manicotti.

פסטה גארופלו (צילום אסף לוי)

פיפה ריגטה Pipe rigate

צורתה כמו קונכיית חלזון כאשר בקצה אחד פתח רחב והצד השני כמעט סגור.

רוטלה Rotelle

משמעות השם הוא גלגלים קטנים והאמריקאים מכנים פסטה זו גלגלי כרכרה Wagon wheels. פסטה זו מצויינת לרוטב דליל משום החורים הרבים שיכולים להכיל הרוטב. יש גם גרסת הפרחים שנקראת פיורי Fiori.

קלמראטה Calamarata

פסטה בצורת טבעות רחבות ודקות שנקראת כל שום הדמיון לדיונון, או קלמרי. לרוב משולבת במנות של פירות ים.

לוריגיטאס Lorighittas

פסטה בצורת טבעות כרוכות שמגיע מכפר Morgongiori בסרדיניה Sardinia ובשפת המקום משמעות השם היא טבעות הברזל המשמשות לרתום סוסים. בסרדיניה יש גם את הפסטה הנדירה בעולם סו פילינדו  Su Filindeu.

8 סוגי פסטה אחרים

אנלי Anelli

משמעות השם הוא טבעות קטנות וזו אכן צורת טבעות הבצק פופולאריות במרק ואפילו הקדישו להן יום מיוחד ב-11 בדצמבר – National Noodle Ring Day. מנה סיציליאנית ידוע היא הטימבלו Timballo על טהרת האנלי.

פולי ד'אוליבו Foglie d'ulivo

משמעות השם הוא בגלל צורת וצבע הפסטה כמו עלי עץ הזית. צבע הפסטה הירוק בשילוב רוטב אדום או לבן יעשה חגיגה על השולחן.

לזניה Lasagne

לזניה עשויה משתי שכבות של בצק פסטה וביניהם מילוי של כל טוב. המילוי הנפוץ הוא תרד, בשר, גבינה, בטטה ועוד בליווי רוטב עגבניות, בצל, גבינה. עוד על לזניה תמצאו כאן…

פצולאטי Fazzoletti

משמעות השם הוא ממחטה. זו גרסה דקה יותר של לזניה. בדרך כלל יש לפצולאטי צורה גלית בקצותיו, בניגוד ללזניה. זו פסטה שמספיק לבזוק חמאה ופרמז'ן, או טפטוף שמן זית עם מעט שום יעשו את החוויה.

פסאטלי Passatelli

שאריות פסטה בדומה לפרורי לחם.

https://www.youtube.com/watch?v=M2WV4Yqy7Cg

פסטינה Pastina

פסטה קטנה והאמת שזו הפסטה הקטנה ביותר. מגיע במגוון צורות כמו כוכבים קטנים

סוגים אחרים כוללים צורת אלמוגים Corallini, שריטות Grattini או סופות Tempestine ועוד. פסטינה היא בדרך כלל תוספת במרקים איטלקיים (במקום שקדי מרק).

אצ'יני די פפה Acini di pepe

משמעות השם היא גרגירי פלפל וזו פסטה בצורת גרגרי פתיתים. משמש בעיקר כתוספת למרק.

אורזו Orzo

אורזו ידוע גם בשם ריזוני Risoni, ומשמעות השם היא שעורה. צורת אורז ודומה לפתיתים הישראליים שבצורת אורז. משמש להכנת מילוי, לאפיה, או במרק כמו מינסטרונה, או סלט.

פסטה בצבעים שונים (צילום דני בר)

 

עלו החודש

נושאים פופולריים

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *