כל מה שרציתם לדעת על איטליה ואוכל

בכל ביקור באיטליה חשוב לדעת מונחים בסיסיים על מנת לאכול ||| איפה אוכלים ומתי אוכלים ||| מה המנות והמאכלים המקובלים במהלך היום והערב ||| מדריך למטייל באיטליה ||| כל הפרטים והמידע בהמשך…

איפה אוכלים

פיצריה על יד נפולי (צילום דני בר)

כשמגיע שעת הצהרים נשאלת השאלה איפה אוכלים פיצה ואיפה אוכלים פסטה? איך נדע שזו מסעדה עממית ושווה לכל כיס ומתי נדע שזו מסעדה שצריך משכנתא לשלם החשבון? מילון מושגים קל ושימושי.

טרטוריה Trattoria – הגרסה האיטלקית למסעדת פועלים. מסעדה עממית שבעיקר מגישה ארוחות צהרים במחיר שווה לכל נפש. אין תפריט ויש אוכל טרי כל יום עפ"י מה שיש בשוק.

אוסטריה Osteria – זו טרטוריה משודרגת עם בר משקאות ותפריט אוכל בסיסי ומצומצם

ריסטורנטה Ristorante – מסעדה שעיקר פעילותה אחרי השעה 5 או 6 בערב. לרוב מקום מכובד ביחס לסביבה (מרכז העיר יקר ויוקרתי לעומת פרבר מעמד הביניים) ובהתאם גם המחיר. יהיה תמיד גם יין מכמה סוגים ותפריט מגוון מאד.

לאלה שאין להם זמן לשבת במסעדה או אין חניה ואולי התקציב מצומצם, יש מספר אפשרויות נוספות להשביע את הרעב.

טאבולה קאלדה Tavola Calda – הפירוש המילולי שולחן חם. מעדנייה שבה מגישים גם אוכל חם לקחת לדרך. המחיר הוא עפ"י משקל.

פיצרייה Pizzeria – רק פיצות

רוסטיצ'ריה La Rosticceria – מעדנייה שבה גם מכינים בשר וגם מנות לקחת הביתה

אלימנטרי Alimentary – חנות מכולת שכונתית שמוכרת גם סנדוויצ'ים ואפשר להרכיב במקום ארוחה לקחת לדרך

סאלומריה  Salumeria – מעדניה שעיקר המוצרים הם נקניקים ואפשר לקנות בה מצרכים ולהכין סנדוויץ' עשיר או שיכינו לכם כזה

מה אוכלים

כשאומרים אוכל איטלקי מיד עולה המילה פיצה Pizza או פסטה Pasta ואליהם יתווספו גם פומודורו Pomodoro ג'לטי Gelati ועוד.

אבל, שלא כמו בשאר תחומי החיים באיטליה, בארוחה יש סדר קבועה שנשמר בקפידה. ארוחה באיטליה כוללת 4 מנות מוגדרות ובסדר קבוע, מסורתי שיש עמו גם היגיון ובריאות.

אנטיפסטיAntipasti  – מנת הפתיחה. סלטים של ירקות טריים או מקופסא, מוגשים טריים או אפויים בתנור. לעיתים בתוספת של נקניקים, בשר קר וחמוצים.

פרימי פיאטי  Primi Piatti – המנה הראשונה שהיא בדר"כ ריזוטו מסוג זה או אחר או מנת פסטה כזו או אחרת.

סקונדי פיאטי Secondi Piatti – מנה שנייה שהיא למעשה המנה העיקרית וכוללת בשר עוף Pollo, סטייק Bistecca, דג Pesce ותוספת קונטורנו Contorno– בדר"כ סלט ירקות

מנה אחרונה פרי Frutta  או גלידה Gelato וכאקורד אחרון פורמאג'יו Formaggio– פלטת גבינות כמו פקורינו Pecorino, גורגונזולה Gorgonzola ועוד.

קינוחים ומתוקים

קנולי סיציליאני Cannoli (צילום דני בר)

באיטליה מתוק וקינוח הם דת – לה דולצ'ה ויטה.

ג'לטו Gelato – גלידה מכל סוג ובכל מקום. סורבה  Sorbettoעל בסיס מים. אם לא מצוין, הגלידה על בסיס חלב.

סטרצ'יאטלה  Stracciatella- גלידה עשירה במיוחד שמקורה בברגמו.

גרניטה Granita – קינוח סיציליאני במקור, העשוי פירות העונה, קפה ולעיתים גם יין שמעורבבים עם קרח עד לקבלת מרקם של "ברד".

זאביונה  Zabaglione – קינוח מתוק עשוי חלמונים ויין מרסלה

טירמיסו Tiramisù (הרם אותי) – קינוח חצי קפוא בטעם קפה עם בסקוויטים

קנולי Cannoli  – מאפה מסיציליה שמורכב מצינור בצק עם מילוי מתוק שעשוי מגבינת ריקוטה מתוקה, וניל, שוקולד ועוד. קנולי היא צורת הרבים של קנולו – צינור באיטלקית.

גלידות באיטליה בכל צורה וסוג (צילום דני בר)

היכל הקפה

הקפה הוא קודש הקודשים של האיטלקים. הם לא המציאו את הקפה וגם לא מגדלים קפה באיטליה, אבל אמנות הכנת קפה אספרסו איכותי היא אמנות איטלקית ידועה.

קפה Caffè – אספרסו חזק ושחור שנעשה במכונת אספרסו בלחץ מים מאד מדויק, טמפרטורה מדוייקת וכמות קפה טחון מדודה ומדויקת. אספרסו קצר הוא מנת הקפה עם מעט מים – מרוכז מר וחזק. לונגו Caffè lungo– אותה מנת קפה עם כמות כפולה של מים.

קפה לטה Caffè latte – קפה עם חלב

קפוצ'ינו Cappuccino – קפה עם חלב מוקצף

לטה מקיאטו Macchiato Latte – מנת קפה חזק עם קצף חלב וחלב

קפה קורטו  Coretto – קפה עם ליקר אלכוהולי. בדר"כ גרפה.

יין Vino

רוקה דלה מאצ'יה קיאנטי קלאסיקו (צילום אסף לוי)

איטליה המדינה הראשונה בעולם בגידול ענבי יין והכנת יין (אחריה צרפת וספרד). בכל ארוחה איטלקית שותים יין או משקה אלכוהולי שהוא תוצר של ענבים. מתחילים באפריטיף Aperitivo כמו קאמפרי על מנת לפתוח את התיאבון. בארוחה שותים יין ולכל אזור יש זני ענבים וסגנון ייצור יין שהתפתח אלפי שנים. אזורי היין הידועים יותר הם ונטו, פיימונטה וטוסקנה בצפון, וכמובן קמפניה בדרום. אבל בכל חבל ארץ יש יין מקומי עם מאפיינים יחודיים וכללי גידול ועשיית היין המקומי.

מסיימים את הארוחה עם דז'סטיבו Digestive כמו ליקר אמרטו או גראפה Grappa. בנוסף תמיד יהיו מים מינרליים על השולחן.

מונחים שימושיים במסעדה

כל ארוחה תהיה מלווה בלחם Pane או לחמניה Panini ותמיד יהיו מקלות גריסיני Grissini. המלצר או המלצרית קמרירה Cameriera.

תפריט Menu ותימנעו מתפריט התיירים Menu turistico. תשר או דמי שירות Commissione di servizio או בקיצור Servizio.

לחיים Salute ובתיאבון Buon Appetite.

כתיבת תגובה