פורים: למה אזני המן ואיך מכינים Mohntasche

כשניכנס אדר מרבין בשמחה ובאזני המן. איך הפכו כיסוני הפרג לכיסוני המן של פורים ? איך מכינים אזני המן עם פרג, אגוזים, חלביים או פרווה.

אזני המן-משולש מסתורי עם הסטוריה (צילום דן בר-דוב)

אזני המן-משולש מסתורי עם הסטוריה (צילום דן בר-דוב)

למה אזנים משולשות ולמה פרג ?

הסיפורת היהודית גורסת שבפורים לא היה נס גדול ומשמעותי אחד כמו בחנוכה, פסח וכו' אלה רצף של 3 ניסים קטנים ונסתרים ועל כן צורת המשולש שמבחוץ הוא בצק סתמי ואילו בפנים מילוי של מתיקות וטוב טעם- פרג בדר"כ.

ולמה פרג ? בגרמנית אוזני המן נקראים מוהנטשה (Mohntasche) שפרושם כיסוני-פרג. Mohn (פרג) השתבש לשמו של המן (הרשע) וכך התחברו להם כיסוני הפרג להמן ולפורים.

 

אז איך מכינים אותם ?

רכיבים לבצק:

  • חבילת קמח אוסם קטנה.
  • 100 גרם מרגרינה ללא מלח.
  • 1/3 כוס סוכר.
  • 1/4 כוס מיץ תפוזים.
  • מיץ מחצי לימון וקליפה מגורדת.
  • 2 חלמונים.

רכיבים למילוי:

  • פרורי אגוזים.
  • פרג טחון.
  • ריבה.
  • שקדים טחונים.
  • רחת לקום

אופן ההכנה:

  • יש לבחוש את המרגרינה, הסוכר והחלמונים.
  • להוסיף את קליפת הלימון ולערבב.
  • להוסיף קמח ומיץ לסרוגין.
  • כשהבצק מוכן יש לשטח עלה בעזרת מערוך לעובי של פחות מ- 0.5 ס"מ.
  • בעזרת כוס מתאימה יש ליצור עיגולים.
  • לשים במרכז את המלית ולהדק בקצוות בצורת אוזן המן.
  • להניח בתבנית משומנת ולאפות בחום בינוני עד שיצהיב.

 

אופציה נוספת לבצק: בצק חלבי לאזני המן

רכיבים:

  • 3 כוסות קמח.
  • 1/2 חבילת מרגרינה עם מלח.
  • 1/2 כוס סוכר.
  • ביצה.
  • חלמון ביצה (נוסף).
  • גביע לבן או אשל.

אופן ההכנה:

  • לשים בצק מכל הרכיבים ומשהים בקרור למשך הלילה.
  • יש לכסות בניילון על מנת שלא יתייבש.
  • את החלמון הנוסף שומרים כדי להדביק את אוזני ההמן.

אופציה נוספת לבצק: בצק פריך לאוזני המן

רכיבים:

  • 1/2 כוס סוכר.
  • 2 חלמוני ביצה.
  • 1/4 כוס ברנדי (אפשר מים).
  • חבילת מרגרינה עם מלח.
  • 2.5 כוסות קמח.

אופן ההכנה:

  • לשים בצק מכל הרכיבים ושמים בקירור למשך הלילה.
  • יש לכסות בניילון על מנת למנוע התייבשות הבצק.
  • בחלבוני הביצים משתמשים כדי להדביק את אוזני ההמן.

אופציה נוספת למלית: מלית אגוזים

רכיבים:

  • כוס סוכר.
  • כוס מים.
  • כף תמצית וניל.
  • 3 כוסות אגוזים קצוצים דק.
  • 2 כפות מיץ תפוזים.
  • קליפת תפוז מגורדת.
  • 100 גרם צימוקים.

אופן ההכנה:

  • מרתיחים מים וסוכר בסיר קטן, עד שהסוכר נמס לגמרי.
  • מוסיפים את האגוזים והצימוקים תוך כדי בחישה.
  • מבשלים כדקה, מסירים מהאש ומוסיפים מיץ וקליפת תפוז.
  • מצננים היטב לפני המילוי.

אופציה נוספת למלית: מלית פרג

רכיבים:

  • 120 גרם פרג טחון.
  • 100 גרם צימוקים.
  • 1/2 כוס חלב.
  • 1/2 כוס סוכר.
  • כף מיץ לימון.
  • קליפת לימון מגורדת.

אופן ההכנה:

  • מרתיחים את החלב עם הסוכר עד שכל הסוכר נמס.
  • מוסיפים  את הפרג והצימוקים.
  • לבשל במשך כדקה נוספת תוך כדי בחישה מתמדת.
  • מסירים מן האש ומוסיפים את הלימון והקליפה המגורדת.
  • מצננים היטב לפני המילוי.

מקור המתכונים: ספר המתכונים של אביבה 2006

הוספת תגובה

שינוי גודל גופנים
ניגודיות