ספינג' לחנוכה ועוד

ספינג' לא רק ליוצאי צפון אפריקה ||| בצק שמרים ושמן הם שילוב חנוכה מנצח והפעם עם חור ||| מתכונים של שף אסף מישקובסקי מקראון פלזה ת"א ואלינור מכפר נרדים ||| עוד על הספינג' והמתכונים בהמשך <<<

ספינג' (צילום אלינור כהן)
ספינג' (צילום אלינור כהן)

מהו ספינג'

סְפינג' או סְפֶנג' הוא מאכל שמקורו בצפון אפריקה. זהו בצק שמרים המטוגן בשמן עמוק ומוגש מתוק מדבש או סוכר. ומה יותר מתאים מכך לחנוכה ?

אבל הספינג' הוא גם מתאים עפ"י מנהגי יהודי צפון אפריקה בארועים אחרים:

  • למחרת החתונה, מגיע הזוג הצעיר להוריו וקבלת הפנים היא דבש וספינג'
  • בחודש הסליחות, כל בוקר לאחר התפילה נהוג להגיש ספטנג'
  • לכבוד יציאת השן הראשונה של הילד, מגישים לו ספינג'

המתכון של אלינור (אם בית בכפר נרדים של אגודת SOS כפרי ילדים)

האגודה הישראלית לכפרי ילדים  SOS מסייעת לילדים בסיכון, יתומים או ילדים אשר משפחותיהם אינן יכולות לטפל בהם. הטיפול נעשה באמצעות הפעלתם של כפרי ילדים, בתי נעורים ומסגרות תומכות ומחנכות נוספות כמו מועדוניות. כפרי הילדים, הנמצאים במגדים אשר במגדל העמק ובנרדים ליד ערד, בהם מתגוררים מאות ילדים אשר הוצאו מביתם בצו בית משפט.

כפרי הילדים בנויים ממספר משפחתונים חמימים וביתיים, כשבכל משפחתון מתגוררים אם בית, המשמשת עבור הילדים כאימא לכל דבר, וכ-8 ילדים בגילאים שונים. כמו כן, בכל כפר צוות גדול של פסיכולוגים, עובדות סוציאליות, יועצים פדגוגיים, רכזים ומתנדבים העומדים לרשות הילדים 24 שעות ביממה, עוטפים אותם בחום ואהבה ועושים ככל שביכולתם על מנת להעניק לילדי הכפר חווית ילדות נורמטיבית  למרות הרקע הקשה ממנו הגיעו.

אגודת SOS כפרי הילדים בישראל חברה בפדרציה בינלאומית שנותנת בית חם לילדים ב-135 מדינות ברחבי העולם  ונחשבת לאחת מארבעת הארגונים הגדולים בעולם המטפלים בילדים בסיכון.

מתכון לספינג' חגיגי (של אלינור כהן)

חומרים

  • 1 ק"ג קמח
  • 50 גר' שמרים או שקית שמרית
  • 1 כף שטוחה מלח
  • 2 כפות סוכר
  • 3 כוסות מים פושרים
  • שמן לטיגון
  • אבקת סוכר לקישוט

אופן ההכנה

    1. שופכים את הקמח לקערה עם המלח והסוכר
    2. יוצרים גומה באמצע ומוסיפים את השמרים
    3. מוסיפים את המים בהדרגה ומערבבים עד ליצירת בצק רך יחסית
    4. מכסים את הקערה במגבת ומתפיחים כשעה-שעתיים בהתאם לטמפרטורה
    5. מרתיחים שמן לטיגון עמוק, וכשהשמן חם, מנמיכים את הלהבה לחום בינוני
    6. יוצרים בעזרת ידיים רטובות, את עיגולי הספינג' עם חור באמצע דוגמת בייגל או דונטס אמריקאי (טבעת) ומטגנים בשמן החם
    7. מזהיבים משני הצדדים מוציאים ומניחים על נייר סופג
    8. מפזרים מעל אבקת סוכר, או דבש ומגישים חם

סלט ירוק בליווי כדורי ספינג' בג'נג'ר לימון פריכים (של שף אסף מישקובסקי- קראון פלזה ת"א)

סלט ירוק בליווי כדורי ספינג' (צילום אנטולי מיכאלו)
סלט ירוק בליווי כדורי ספינג' (צילום אנטולי מיכאלו)

מצרכים לסלט

  • 2-3 עלי חסה ערבית חתוך גס
  • 2-3 עלי חסה אדומה חתוך גס
  • 10 יחידות פולי סויה חלוטים נקיים מקליפתם
  • 3 פטריות שמפניון חתוכות לפרוסות דקות
  • 5 יחידות פטריות צ'ימאגי (לא חובה)
  • תפו"ע ירוק חתוך לחצאי ירח דק.

מצרכים לרוטב לסלט

  • 1/2 כף דבש / סילאן
  • 1/2 כף סויה
  • 1 כף שמן זית
  • לימון סחוט מחצי לימון

מצרכים לכדורי ספינג'

  • 250 גרם קמח לבן מנופה
  • 1 ביצה
  • 1 כף ברנדי
  • 1 כף סוכר
  • 1 כף מלח
  • 1 כף גרידת לימון משני לימונים
  • 1 כף גרידת ג'ינגר טרי
  • 10 גרם שמרים יבשים
  • 125 סמ"ק מים

אופן ההכנה

    1. לערבב יחד את כל חומרי הסלט
    2. לערבב יחד את כל חומרי הרוטב לסלט
    3. לצקת הרוטב על הסלט לערבב ידני בכדי שכל העלים יקבלו את הטעם
    4. לערבב את כל חומרי הספינג' במיקסר עד לקבלת בצק אחיד ונוזלי מעט
    5. לתת לבצק התפחה של שעתיים
    6. לצקת בידיים רטובות כדורים קטנים ולזרוק ישר לשמן חם שחומם מראש
    7. לטגן לצבע זהוב
    8. להניח על גבי נייר סופג
    9. להגיש בקערה שהסלט הירוק במרכז ולפזר מעל את כדורי הספינג'

בתאבון

כתיבת תגובה