מתכוני מטעמים מן הבלטיות: אימברלך, איינגברלאך, טייגלך וסאקוטיס

4 מטעמים פחות מוכרים מהמטבח הבלטי ||| אימברלאך Imberlach הם ממתקי גזר, תפוז וזנגוויל Ginger. מעדן שהוא בין קונפיטורה לסוכריה ||| הגרסה היהודית היא איינגברלאך. מחית גזר מסוכרת עם שקדים ||| גם טייגלאך Teiglach הוא מטעם מזרח אירופאי או באלטי ||| כל הפרטים וגם 5 מתכונים בהמשך…

שקוטיס šakotis או רגוליס raguolis (צילום דני בר)

שקוטיס šakotis או רגוליס raguolis

עוגת העץ היא מסורת ליטאית שהתפשטה גם למחוזות אחרים. הבצק הנוזלי פשוט ומורכב מקמח, סוכר, שמנת, חמאה וביצים. יוצקים הרביחה לאורח מוט שמסתובב מעל אש פתוחה או תנור המיועד לכך וכתוצאה מהחום והצורת טפטוף של הבצק, מקבלים עץ עם מאות "ענפים" היוצאים ממנו.

המסורת הליטאית היא לאכול עוגה זו בחגים או אירועים מיוחדים כמו חתונה.

סאקוטיס šakotis, raguolis
(צילום דני בר)

מתכון: אימברלאך Imberlach

מצרכים

  • 1 ק"ג גזר מגורד דק
  • 1 ק"ג סוכר
  • גרידת קליפת לימון אחד ותפוז אחד
  • מיץ מהתפוז והלימון
  • 2 כפיות גדושות ג'ינג'ר טחון
  • 200 גרם אגוזים קצוצים (פקאן או מלך או תערובת של שניהם)

אופן הכנה

  1. מבשלים את הגזר, סוכר, גרידות ומיץ הלימון והתפוז בסיר גדול
  2. מביאים לרתיחה ואחר מנמיכים הלהבה
  3. מבשלים ללא מכסה תוך בחישה תכופה, עד שהעיסה מתעבה וסמיכה (לפחות 40 דקות)
  4. מוסיפים את הג'ינג'ר והאגוזים ומערבבים
  5. משטחים עם מערוך, את העיסה על מגש רטוב מעט או משטח
  6. מניחים להתייבש לפחות 10 שעות ועד יממה
  7. לחתוך לריבועים או רצועות. אפשר גם לכדרר לכדורים קטנים ולהשתמש בסלט פירות, מרקים כתומים, עוגת תפוזים ועוד
אימברלאך Imberlach (צילום דני בר)

מתכון: אימברלאך Imberlach משודרג וכשר לפסח

מצרכים

  • 3/4 כוס סוכר קוקוס או סילאן או סירופ מייפל
  • 1/2 כוס דבש
  • 1/2 כוס שקדים מרוסקים
  • 1/2 כוס אגוזים קצוצים
  • 1/2 כוס משמש מיובש קצוץ
  • 1/2 כוס צימוקים
  • 1/2 כוס דובדבנים מיובשים
  • 3-4 כפיות זנגוויל (ג'ינג'ר)
  • 3/4 כוס קמח מצות
  • טבלת שוקולד מריר

אופן הכנה

  1. לבשל הסוכר והדבש עד לאיחוד (לרוב קורה בטמפרטורה של כ-150 מעלות בסיר)
  2. להוסיף תוך כדי בחישה את שאר הרכיבים (למעט השוקולד) ולבחוש לקבלת אחידות
  3. לפרוש נייר אפיה בתבנית גדולה של תנור
  4. לשפות הבלילה על הנייר אפיה בשכבה אחידה
  5. לשטח את בלילת האמברלך שמתקררת ע"י מכות בכף עץ רטובה
  6. לקרר ולקראת התקשות לחתוך לריבועים או מלבנים
  7. להמיס את טבלת השוקולד ולטבול את חתיכות האמברלך בשוקולד (כל החתיכה או רק קצה)

מתכון: איינגברלאך – קרישה של גזר וזנגוויל

מצרכים

  • 1 ק"ג גזר קלוף וחתוך לפרוסות
  • 2 כוסות סוכר
  • 1 כפית זנגוויל (ג'ינג'ר) טחון
  • 1 כוס שקדים קלופים קצוצים גס
  • 10 שקדים ירוקים ומרים קצוצים דק
  • חרצנים, ליבות וקליפות של
  • 5 תפוחים חתוכים על כל מרכיביהם צרורים בבד גאזה או כפית פקטין מעורבת בתוך הסוכר
  • 1 גרידת לימון (מלימון אחד)
  • 1 גרידת תפוז (מתפוז אחד)
  • מיץ לימון סחוט משני לימונים
  • מעט סוכר לפיזור בסוף

אופן הכנה

  1. מבשלים את הגזר בסיר מכוסה עם 3 כפות מים עד שהגזר רך מאוד
  2. מסננים את הגזר מהנוזלים ומעבירים למעבד מזון
  3. טוחנים את הגזר למחית חלקה
  4. מכניסים המחית למסננת צפופה וסוחטים את הגזר
  5. מחזירים את הגזר הסחוט לסיר, מוסיפים את הסוכר, הזנגוויל, השקדים וליבות התפוחים ומבשלים על אש נמוכה בסיר ללא מכסה
  6. בוחשים תוך כדי הבישול עד קבלת תערובת סמיכה מאוד. יש לבחוש לעתים תכופות כדי שהתערובת לא תישרף בתחתית
  7. מורידים את התערובת מן האש, ומוסיפים את מיץ הלימון, גרד הלימון וגרד התפוז
  8. פורסים נייר אפיה על תבנית או משטח וזורים סוכר על פני הנייר
  9. יוצקים על הסוכר את התערובת, משטחים לעובי 2 ס"מ וזורים סוכר גם מעל
  10. מצננים.פורסים למעוינים, רצועות או מרובעים ושומרים בקופסה אטומה

מתכון: טייגלאך בסירופ דבש

מצרכים לסירופ

  • 1 כוס דבש
  • 1 כוס סוכר

מצרכים לבצק

  • 2 כוסות קמח לבן
  • 3 ביצים
  • 2 כפיות סוכר
  • 1/3 שמן זית
  • 1/3 כוס צימוקים
  • 1/4 כוס אגוזים קצוצים

אופן הכנת הבצק

  1. מקציפים את הביצים (חלבון וחלמון יחד) עם הסוכר
  2. תוך כדי ההקצפה מוסיפים השמן והקמח
  3. לשים עד לקבלת בצק
  4. מוסיפים האגוזים והצימוקים ולשים עד לקבלת בצק אחיד
  5. יוצרים מהבצק רצועות ארוכות ופורסים לפרוסות של 1 ס"מ אורך

אופן הכנת הסירופ

  1. מרתיחים הדבש עם הסוכר בסיר גבוה עד שהסוכר נמס ומקבלים סירופ אחיד

אופן הכנת הטייגלאך

  1. מנמיכים את הלהבה ומוסיפים לאט את פרוסות הבצק לסירופ
  2. מכסים הסיר ונותנים ל"עוגיות" להתבשל כ-30 דקות
  3. במידה והשכבה העליונה שחומה, מסירים המכסה
  4. בוחשים הסיר בכף עץ גדולה ומערבבים את ה"עוגיות" שבסיר
  5. מבשלים עד שכל ה"עוגיות" חומות ופריכות (אבל לא רכות)
  6. מכבים האש ומוסיפים 2 כפות מים רותחים
  7. פורשים נייר אפיה על משטח או תבנית
  8. מוציאים ה"עוגיות" מסיר הסירופ ופורשים על נייר אפיה כשהן מופרדות אחת מהשניה
  9. מצננים לפני הגשה

מתכון: טייגלאך

מצרכים לבצק

  • 3 ביצים
  • 1 כף שמן זית
  • קורט מלח
  • 1 כפית אבקת אפייה
  • 2 כוסות קמח

מצרכים לסירופ

  • 2 כוסות דבש ריחני
  • גרידת קליפה מ-1 לימון
  • 1 כפית ג'ינג'ר טחון

מצרכים לקישוט

  • 1/2 כוס (50 גרם) אגוזי מלך קצוצים

אופן הכנה

  1. טורפים את הביצים עם השמן, המלח ואבקת האפייה
  2. מוסיפים קמח עד ליצירת בצק רך הנאסף לכדור
  3. מערבבים במזלג ואחר כך בכפות הידיים
  4. לשים 10 דקות עד קבלת בצק חלק וגמיש (אם הבצק דביק מדי מוסיפים מעט קמח)
  5. עוטפים הבצק בנילון ושמים במקרר 30 דקות
  6. בידיים מקומחות מגלגלים את הבצק בין כפות הידיים ויוצרים חבלים דקים, בעובי כחצי ס"מ עד ס"מ כל אחד
  7. מניחים על משטח מקומח ובסכין חדה חותכים לפיסות באורך 1 ס"מ
  8. בסיר מביאים את הדבש לרתיחה ומוסיפים קליפת לימון וג'ינג'ר
  9. מניחים את פיסות הבצק בסיר, מעט בכל פעם כדי שלא ידבקו זו לזו, ומבשלים כ-15 דקות, עד לקבלת גוון שחום עשיר
  10. אם תוך כדי הפעולה הדבש הופך סמיך ודביק מדי, מדללים במעט מים
  11. מניחים בכלי משומן (כדי שהעוגיות לא ידבקו אליו) וזורים מעל אגוזי מלך
  12. הצעת הגשה נוספת:אופים את עוגיות הבצק בתנור 10-5 דקות לפני שמבשלים בדבש. מתקבלות עוגיות קשות עוד יותר.

בתיאבון Gero apetito

לפוסט הזה יש 5 תגובות

  1. בלה ציון

    אין דבר שמן זית ב מטבח יהודי ליטא וגם לא אצל ליטאים.השתמשו בשמן חמניות.זה מה היה ילידת ליטא

    1. Dany Bar

      ברור שבמדינות הצפון לא היה מוכר שמן זית אבל אנחנו מעוניינים לתת מתכון בריא יותר וטעים יותר וזו הגרסה הישראלית של המתכונים האלה

  2. אילנה

    כמה תיקונים:
    בתיאבון בליטאית זה Gero apetito
    העוגה נקראת שקוטיס, לא סקוטיס šakotis
    בתור דוברת ליטאית זה קצת מפריע לי.
    סך הכל כתבה יפה, המתכונים בגרסאות שונות ממה שאנחנו מכינים בבית.

    1. Dany Bar

      תודה על ההערות הבונות

  3. ריקי ברוך

    מושלם!!! שמרתי ושתפתי. תודה

כתיבת תגובה