למצפה הימים עם מרצדס – לפנק….לפנק….לפנק

יצאנו למשימה מפנקת עם מרצדס V קלאס ||| מלון מצפה הימים ומסעדת מוסקט ||| ולסיום גם שמן זית איכותי וחברתי ||| להמשך הכתבה <<<

מרצדס V קלאס במצפה הימים (צילום דני בר)

מרצדס V קלאס במצפה הימים (צילום דני בר)

מרצדס V Class

יצאנו, זוגתי ואני, עם מרצדס V Class לנסיעה ארוכה לצפון. זהו רכב גדול המתאים לנהג ו-6 נוסעים ולא רק לזוג היוצא ליום פינוקים. מושבי הנהג והנוסע מלפנים הם מושבי עור מפוארים וגם מושבי הנוסעים מאחור הם מושבי עור מקוריים (בשורה השנייה יש גם משענות יד). סביבת הנהג מעוצבת ארגונומית לנהיגה חסרת מאמץ גם בנהיגה ארוכה לצפון. הגה המצוייד בפיקוד על מערכת הניווט והמולטימדיה. ידית העברת הילוכים הצמודה להגה ומאפשרת שליטה נוחה על הנהיגה בלי לעזוב את גלגל ההגה. המרצדס מצוייד בחיישני גשם ואור, בקרת שיוט מערכת שמע עם מסך צבעוני 7 אינץ' ודיבורית Bluetooth. לנוחות הנוסעים מאחור ה- V קלאס בעלת מבקרת אקלים דיגיטלית ושתי דלתות הזזה חשמליות.

צפון הפעם היה מלון מצפה הימים, אותו ביקרתי פעם אחרונה בשנת 1985 שאך התחיל את פעילותו בבעלות החדשה ועם בירה בחבית, שדאגתי שתהיה במקום.

סיפורו של ירוס

מרצדס V Class מעל עמק החולה (צילום דני בר)

מרצדס V Class מעל עמק החולה (צילום דני בר)

סיפורו של מצפה הימים שזור בסיפורו ובאורח חייו של ד"ר אריך יעקב ירוסלבסקי, הוא ירוס (נולד 1892 רסטנבורג, גרמניה ונפטר 1984 מצפה הימים), שעלה לארץ בשנת 1920. ירוס עלה לארץ מלווה באשתו וילדיו, השתקע בגליל ונודע כמטפל מסור שהביא עמו טיפולים חדשניים ורפואה לתושבי הסביבה. באחד הימים, משטייל עם בני משפחתו, ביקש לעצור לרגע למרגלות צלע הר כנען. הוא טיפס ועלה ברגל במעלה ההר, השקיף אל אדמת העמק ואל ימת החולה (שעוד היתה גדולה ולא מיובשת) וים כינרת שנצנצו כחולים וזכים למרחוק, ונדר בליבו כי בבוא היום יקים במקום בית הבראה, שיסודותיו יהיו מושתתים על תזונה צמחונית ודרכי טיפול טבעוניות.

שבילים ובעלי חיים במצפה הימים (צילום דני בר)

שבילים ובעלי חיים במצפה הימים (צילום דני בר)

ד"ר ירוס רכש את הקרקע מהבריטים בשנת 1926 והחל לעבד את הקרקע. במהלך השנים, ותוך כדי שהותו בתל אביב – שם החלה להתבסס ולפרוח הקליניקה החדשה שלו שהושתתה על יסודות הרפואה הטבעית, המשיך לבקר בגליל באופן קבוע, ובסיוע בני משפחה וחברים עיבד את האדמה היבשה וזרועת הסלעים, בנה טרסות ושתל עצי נוי ופרי. בסתיו 1966, כ-40 שנה לאחר שרכש את האדמה, החלה בניית בית ההבראה. ד"ר ירוס האמין שכל מי שיגיע למקום יושפע מהרוגע של הסביבה, מהיופי האלוהי, הנוף המרהיב, האוויר הצח והאווירה המיוחדת השורה על המקום, ואלה, לתפיסתו, היו חלק בלתי נפרד מתהליך הריפוי הכולל.

מבית-הבראה למלון

מבנה בית הארחה שתוכנן בשיתוף הארכיטקט יחזקאל רוזנברג, קרם עור וגידים ומשנפתחו שעריו של מצפה הימים, היו בו 12 חדרי אורחים, חדר אוכל, חדר תרבות, מטבח ומחסנים.
ד"ר ירוס הביא עמו את רעיון הגידולים האורגניים, אם כי בזמנו לא קראו לדבר כך. אורחי בית-ההבראה היו מעטים וכאלה המחפשים אחר אורח חיים טבעי, ניזונים מיבול אורגני, שמים דגש על איזון בין גוף לנפש, ומבלים בסביבה מופחתת גירויים. בתקופה ההיא, שנות ה-60 של המאה שעברה, מדובר היה בתפיסה חדשנית ופורצת דרך, שנתפסה אצל רוב הישראלים כתימהונות של ממש.
שמו של ד"ר ירוס נישא למרחוק. אורחים החלו לעלות אליו למצפה הימים, ביודעם כי הרופא המסור יטפל בכל אחד מהם באופן אישי, עד שיימצא לו מרפא. איסור עישון וצפייה בטלוויזיה היו ממאפייני האירוח בשנים הראשונות.

פינת התה במצפה הימים עם שלל סוגי צמחי תבלין מגינת החווה (צילום דני בר)

פינת התה במצפה הימים עם שלל סוגי צמחי תבלין מגינת החווה (צילום דני בר)

ממשיכי דרכו של ד"ר ירוס, פיתחו, העמיקו והעצימו את מפעל חייו של הד"ר. נאמנים לדרכו ואמונתו של החלוץ, הקימו את החווה האורגנית הנחשבת מהמגוונות בעולם, הרחיבו את התשתיות וחדרי המלון (היום במלון 97 חדרים וסוויטות). הקימו במקום מחלבה, מתחם ספא גדול, מסעדה חלבית של המלון ומסעדת מוסקט הבשרית וגם חנויות של תוצרת המקום ועוד.

קבלת הפנים

טיפסנו במעלה הכביש המוליך למצפה הימים מראש פינה והגענו למקום. הכל ירוק ושקט כאשר בדרכנו לחניון עברנו ע"י הדיר (שנבקר למחרת). כבר בכניסה לחלל הקבלה והלובי מורגשת אווירה אחרת. שלט מאיר עיניים מבשר על הדממת הסלולארי בשטחים הציבוריים. בלובי אורחים רבים ישבו בניחותה בחלוקים לבנים וכוסות תה צמחים בידיהם ואף אחד לא דיבר בטלפון או שיחק באפליקציה כזו או אחרת.

לאחר הצ'ק אין שכלל הסבר על כללי המקום ליווה אותנו לחדרנו ליעד, שהפך למדריך האישי שלנו במרחבי המצפה למחרת היום. החדר הענק הצופה אל העמק (שלצערנו, מזג האוויר הסגרירי מנע את נוף החרמון הלבן) היה מצויד בכל טוב של פרי, עוגיות ושתיה להתרענן לאחר הנסיעה הארוכה עד למקום.

מסעדת מוסקט

מסעדת מוסקט נמצאת במבנה הסמוך למתחם הלובי המרכזי של מצפה הימים. בצמוד למסעדה נמצאת מאפיית המקום וחנות התוצרת המקומית. בסמוך נמצאת המחלבה בה עושים גבינות בעיקר מעזים וכבשים, במגוון רחב של כ-40 סוגים.

מנה לתפארת במוסקט (צילום דני בר)

מנה לתפארת במוסקט (צילום דני בר)

בהתאם לפילוסופיה של המקום, גם מסעדת מוסקט נשענת בעיקר על תוצרת המגודלת בשטחי המלון- ירקות אורגנים, עשבי תיבול, לחמים גבינות וקפה שמכינים במקום ועוד. את הבשר והדגים ברובם קונים מספקים אחרים.

התיישנו בשולחן פינתי הצופה לאורות הכנרת והגולן. בחרנו בכמה מנות מעניינות וגם ביין. בחרתי בסנדרו קברנה-מרלו 2007 של יקב אלכסנדר. היין התחיל להיפתח רק לאחר המנה העקרית וכמעט ופספסתי את עוצמתו בלגימות הראשונות שלא היו לטעמי. רק לאחר שנפתח יכולתי להבחין ביין העצמתי, הבועט ומלטף כאחת, מבלי להפריע למנות המיוחדות שבחרנו מתפריט החורף של מוסקט.

התחלנו במרק היום שהיה מרק עגבניות (29 שקלים) שהיה מתאבן מצוין בערב חורפי קר בחוץ וחם במקום ובלב. המנה הראשונה שלי היתה צלחת גבינות (49 שקלים) ממיטב התוצרת המקומית, מהדיר שעברנו לידו והמחלבה הסמוכה.

אביבה בחרה ניוקי גבינות צאן (46 שקלים) שהיה כופתאות מתפו"א וגבינת צאן, חמאת עגבניות ובזיל, תרד מהגינה ושמן זית.

לעקרית בחרתי בפילה דג (134 שקלים) שהיה מנה מעוצבת וטעימה אבל מעט יקרה לטעמי. אביבה בחרה בקדירת בקר חורפית (106 שקלים) שהוכנה מבשר עגל בבישול ממושך, יין אדום וציר בקר בלווי גזרים, פטריות שמפיניון, בצלים ושורש סלרי צלויים.

קינוח הפתעה במוסקט- מתחבה מתחת למשטח מרנג (צילום דני בר)

קינוח הפתעה במוסקט- מתחבה מתחת למשטח מרנג (צילום דני בר)

סיימנו את בקבוק היין עם המנות האחרונות (41 שקלים לקינוח) שהיו טארט פרי עונתי העשוי בצק פריך, פרנג'יפן וגלידה וניל וגם קינוח הפתעה העשוי ביסקוויט, מרנג מצופה אגוזי לוז, טופי מלוח, גלידת רום צימוקים וקרם אנגלייז. שני קינוחים שהמתיקו את הערב בטוב טעם ושלחו אותנו לחדרנו בנשיקה.

ארוחת הבוקר

חדר האוכל של המלון בו מוגשת ארוחת הבוקר, צופה גם הוא על עמק החולה. לאורחי המלון מוצעים מגוון עשיר של סלטים ממיטב תוצרת המקום, גבינות, מאפים, לחמים וכל טוב.

גם הקפה המוצע לאורחים, מוכן מפולי קפה המגיעים במיוחד ממטעים ברחבי העולים, ומגיעים לבית הקליה של המקום. שם קולים וטוחנים את הקפה לטובת אוהבי הקפה מבין אורחי המלון שלא מסתפקים במגוון סוגי התה במקום.

סיור בוקר ברחבי החווה

בשעות הבוקר יכולים האורחים להצטרף לסיור מודרך בגינות החווה, בכדי לראות את אופן הגידול המוקפד של התוצרת החקלאית, בעלי החיים והעופות בחווה, מחזור המים והשמירה על איכות הסביבה.

לנו נערך סיור פרטי שהתאים ללוח הזמנים שלנו, כי היה עלי עוד להתנסות בספא ובטיפול מרגיע. תוך כדי הסיור שמענו מליעד על סיפורו של ירוס (הקבור במתחם מצפה הימים). עברנו בבוסתנים, ע"י הרפת, גינת התבלינים, כרם הענבים וכרם הזיתים. משם המשכנו לדיר, בית הבשמים בו מיוצרים נרות וסבונים טבעיים אותם מצאנו באמבט בחדרנו. לא פסחנו על החנות, המחלבה והמאפיה.

ספא

מתחם הספא מציע עשרות טיפולי גוף וקוסמטיקה בשמנים הנרקחים מעשבי המרפא שבחווה, וריח יסמין נישא בין חדרי הטיפולים השלווים. מבין שלל סוגי הטיפול המוצעים בחרתי בטיפול עדין ומשחרר ממכאובי גב תחתון. לאחר 45 דקות רגועות תחת ידיה של המסג'יסטית שנבחרה עבורי, הצטרפתי לאורחי המלון עם החלוקים הלבנים ונרגעתי עם תה צמחים אחרון לפני היציאה מהמלון והמשך נסיעת המבחן המפנקת.

מלון מצפה-הימים מארח ילדים מגיל 10 ומעלה בלבד. להזמנות בטלפון 1-800-555-666 או באתר <<<

חזרה עם ה- V Class

יצאנו לדרכנו חזרה במזג אוויר משופר וראות טובה יותר שרק היטיבה את חווית הנהיגה בכבישי הצפון, בהם נעשות עבודות סלילה קדחתניות.

בנסיעה הפעם שמתי דגש על שלל האופציות הבטיחותיות, ומצבי הנוחות שמציע המרצדס המפוארת הזאת.

חבילת הבטיחות הסטנדרטית כוללת בין השאר:

  • 6 כריות אויר
  • מראות חשמליות מחוממות
  • מערכת לניטור לחץ אוויר בצמיגים
  • חגורות בטיחות עם קדם-מותחנים
  • ABS, EBD, BAS, ESP ו- ASR
  • חבילת חניה (מצלמת 360 מעלות עם סייען חניה)
  • סייען שמירת נתיב
  • מערכת למניעת השפעת רוחות צד Crosswind Assist,
  • מערכת למניעת התנגשות במהירות נמוכה
  • מערכת לניטור עירנות הנהג
  • סייען שטחים מתים Blind Spot Assist
  • מערכת בטיחות PRE-SAFE שמכינה את הרכב למצב של תאונה

מרצדס V Class החדש מצויד במנוע טורבו-דיזל מתקדם 2,143 סמ"ק המפיק 190 כו"ס המשודך לתיבת הילוכים מתקדמת 7G-TRONIC.

דרגת זיהום אוויר 14 כמקובל בכלי רכב דיזל גדולים ותצרוכת הדלק עפ"י היצרן כ-15 ק"מ לליטר. מחיר התענוג כ- 445,000 שקלים (לפני מע"מ) ומתאים במיוחד לרכבי תיור והסעת מכובדים וחשובים.

סינדיאנת הגליל

צוות סינדיאנת הגליל במרכז המבקרים (צילום דני בר)

צוות סינדיאנת הגליל במרכז המבקרים (צילום דני בר)

בדרכנו עצרנו בכפר כנא, שם נמצא מפעל חברתי צרכני בשם סינדיאנת הגליל (אלון הגליל בעברית). נחשפתי לראשונה לשמן הזית של סינדיאנת הגליל לפני שנתיים בתחרות שמני ראשון המסיק, שהשמן שלהם זכה במקום ראשון ובצדק. סינדיאנת הגליל היא עמותה שהוקמה בשנת 1996 במטרה לקדם הזדמנויות כלכליות ומקומות תעסוקה לנשים ערביות, והיא מחויבת לערכים של שלום, שוויון ורווחה לכל. סינדיאנת הגליל פועלת על פי עקרונות "סחר הוגן" ומשווקת לשוק המקומי והעולמי מוצרי מזון מסורתיים ומלאכות יד. במשך שנות קיומה רכשה סינדיאנת הגליל נסיון ומעמד בתחום הייצוא של שמן זית איכותי, והיא נהנית מתמיכה ושיתוף פעולה מצד גורמים רבים בארץ ובחו"ל. משנת 2003 היא חברה בארגון הסחר ההוגן העולמי  WFTOאירגון המהווה מטריה של סולידריות ותמיכה, ומקשר בין חקלאים במדינות העולם השלישי לצרכנים במדינות העשירות.

סינדיאנת הגליל סחר הוגן

סלסלות הקש של סנדיאנת הגליל (צילום דני בר)

סלסלות הקש של סנדיאנת הגליל (צילום דני בר)

פעילות העמותה משלבת פעילות מסחרית עם שימור המסורת הייחודית לאזורנו, ועבודה בקרב הקהילה. משערי המפעל בכפר כנא שעל יד נצרת נשלחים במשך השנה עשרות אלפי בקבוקי שמן זית, צנצנות זעתר, סבונים, תבלינים ואלו נמכרים בהצלחה בארה"ב, יפן, אוסטרליה ואירופה. הרווחים מפעילות מסחרית זו מושקעים במיזמים חברתיים התואמים את מטרות העמותה.

מרכז מבקרים

מעל המפעל בו מועסקות נשים מהסביבה בקליית סלים ואריגה, הוקם לאחרונה מרכז מבקרים המעוצב על טהרת מיחזור משטחי עץ. המרכז פועל לקידום המודרניזציה בענף הזית בחקלאות הערבית והעלאת המודעות הציבורית לשמן זית איכותי. המרכז מארח קבוצות, יחידים ומשפחות  מהארץ ומהעולם לסדנאות קליעה טעימות שמן ועוד. חנות סחר הוגן של המפעל הורחבה ונמכרים בה לצד מוצרי סינדיאנת הגליל המסורתיים כגון שמן זית, זעתר, דבש, שקדים, סירופ חרובים וסבון שמן זית, גם מוצרים של יצרנים מקומיים. החל ממוצרי מזון מסורתיים וכלה בערק, יין ושוקולד איכותיים.

כמו כן, מהווה מקום מפגש והכשרה מקצועית לנשים בתחום קליעת סלים ומלאכות יד. מסורת שהחלה במרכז המבקרים הקודם של סינדיאנת הגליל אשר פעל בכפר מנדא, משנת 2010 ועד למעבר לכפר כנא. הסלים ומלאכות היד פרי ידיהן של בוגרות ההכשרה המקצועית וכן של ארגוני נשים יוצרות נוספים מוצגים אף הם למכירה בחנות המפעל.

לאחר טעימת שמני זית, טחינה וזיתים יצאנו לשלום, בדרכנו הנינוחה ובכיף, חזרה לשרון, הביתה.

מרכז המבקרים סינדיאנת הגליל לתיאום ביקורים 050-4330039, 04-6020680 או בדוא'ל <<<. להגעה ניתן להכניס השם ב-Waze.

הוספת תגובה