חלב עיזים הוא פצצת בריאות

חלב וגבינות של עיזים וצאן נחשבות למוצר בריאות חשוב יותר מחלב וגבינות של פרות (בקר) כי ההרכב התזונתי של חלב עיזים וצאן דומה יותר להרכב חלב אם. עובדת קרבת חלב העז לחלב אם הופך מוצרים אלה לפחות אלרגנים וקלים יותר לעיכול, במיוחד לילדים צעירים. לחלב צאן יש יתרונות גם בהרכב השומן (בריא יותר) ובכמות הסידן (גבוהה יותר).

גבינות עיזים חוות רוזנברג (צילום דן בר-דוב)

גבינות עיזים חוות רוזנברג (צילום דן בר-דוב)

 

לחלב צאן מיוחסות גם סגולות רפואיות בריפוי של פצעים בפה. אולם אי אפשר להתעלם משני חסרונות עיקריים למרבית הצרכנים – הטעם השונה והמחיר הגבוה (יחסית לגבינות לבנות של בקר). מרבית המוצרים מחלב זה עשירים בשומן אך לאחרונה ניתן למצוא גם גבינות עיזים וצאן בעלות 5% שומן בלבד וגם יוגורט מחלב עיזים עם 3% שומן.

 

חלב עיזים שימש בעבר כמקור תזונה משמעותי באזור אגן הים התיכון , אבל נראה כי בשל התיעוש של משק החלב וההבדל העצום בין תפוקת פרה ( 35 ליטר ביום ) לתפוקת עז או כבשה ( 3 ליטר ליום ), נשכחה תרומתו המשמעותית כמקור תזונתי חשוב והיותו אחד מאבני היסוד בתזונה הים תיכונית, הידועה כתורמת לבריאות ואריכות ימים.

עיזים צעירות (צילום דני בר)

להלן מספר עובדות בריאותיות על חלב עיזים, המבוססות על מחקרים מדעיים שנערכו בישראל ובעולם.

  1. לחלב עיזים יכולת מפתיעה לרפא פצעים ויירלים בפה (אפטות), במיוחד בקרב תינוקות וילדים במחקר שנערך בישראל על ידי המרכז הרפואי בילינסון, משרד הבריאות ואוניברסיטת תל-אביב, נחשפו תאים אנושיים הנגועים בווירוס הגורם לפצעים ממשפחת ההרפס לחלב עיזים במטרה לבדוק האם הוא משפיע על התרבות הווירוס או גורם להרס שלו. הממצאים הראו כי 60% מכמות הווירוס נהרס מחלב העיזים. עוד נמצא כי החומר הפעיל בחלב תוקף את הווירוס באופן שחוסם אותו מלעבור לתאים אחרים, וממית אותו. גם כאשר מדובר היה בחלב עיזים מפוסטר.
  2. חלב עיזים מעורר את המערכת החיסונית כך הסתבר במחקר חדש שנערך בפקולטה לרוקחות ורפואה של אוניברסיטת בארי באיטליה שקבע כי חלב עיזים מחזק את המערכת החיסונית. המחקר בדק כיצד מגיבים תאים אנושיים כאשר הם נחשפים לחלב עיזים והסתבר כי למרכיבים בריאותיים הנמצאים בחלב עיזים יש השפעה מיטיבה במיוחד על תפקוד כדוריות הדם הלבנות של תאי דם אנושיים בגוף האדם. לכדוריות אלו תפקיד חשוב במערכת החיסונית וביכולתה לשמור על גוף האדם מפני מחלות. במהלך המחקר נבדק המנגנון המשפיע על תפקוד כדוריות הדם הלבנות בדמם של אנשים בריאים. תהליך הבדיקה התבצע במעבדת הרוקחות הרפואית של אוניברסיטת בארי באיטליה באמצעות הוספת חלב עיזים לתאים אנושיים של כדוריות דם לבנות.
  3. חלב עיזים תורם לעליה בספיגת הסידן, מינרל החיוני לבניית העצמות בקרב ילדים, ומניעת הידלדלות של העצמות (אוסטיאופורוזיס) בקרב מבוגרים. חלב עיזים מכיל לפחות 10% יותר סידן מאשר חלב פרה. כוס חלב עיזים מספקת כשליש מהקצובה היומית של סידן למבוגרים.
  4. חלב עיזים פועל נגד הידבקות מחיידקים העלולים לגרום לזיהומים ופגיעה עצבית במהלך מחקר חדש, שנערך במחלקה לביוכימיה באוניברסיטת אוסאקה שביפן , נבדק לראשונה ריכוז של רכיבים שומניים ייחודיים ( נקראים גנגליאוזידים ), המצויים בסוגי חלב שונים. רכיבים שומניים אלו נבדקו בדגימות של חלב עיזים, חלב אם וחלב פרה ונבחנה יכולת השפעתם על נטרול פעילות הרעלנים, של חיידקים מזן ויבריו – כולירה ובוטולינום, העלולים לפגוע במערכות שונות בגוף כגון מערכת העיכול ומערכת העצבים המרכזית וכתוצאה מכך לגרום לנזקים נוירולוגים קשים, אשר עשויים להביא לזיהום, הרעלה ובמקרים קשים אף לשיתוק ומוות. מניתוח תוצאות הבדיקות שנערכו, נמצא, כי חלב העיזים הינו היחיד בעל יכולת השפעה המנטרלת את חיידק הבוטלינום. מעבר לכך, חלב העיזים הראה יעילות של מאה אחוז בנטרול חיידק הויבריו כולירה, לעומת חלב האם שגילה יעילות של 93 אחוז בלבד.
  5. חלב עיזים נוח לעיכול והתהליך מושפע מהרכבו הייחודי. בזכות העובדה כי לחלב עיזים מבנה כדוריות שומן קטנות המכילות יותר חומצות שומן קצרות ובינוניות מאשר בחלב פרה, מתנהל תהליך העיכול בצורה קלה יותר. הדבר יכול להשפיע על הרגשה טובה ועיכול נוח יותר, במיוחד בקרב אנשים הסובלים מבעיות עיכול שונות.
  6. חלב עיזים תורם לרכיבים החיוניים לגדילה של ילדים ובני נוער הוא מהווה מקור מיטבי לחלבון בעל ערך ביולוגי גבוה, החשוב לבניית רקמות הגוף ולגדילה תקינה של ילדים ובני נוער. בכל ארוחה ובכל תזונה מאוזנת חשוב לכלול מקור חלבוני ומוצרי חלב עיזים יכולים, כאמור, להוות גיוון טעים ובריא בבחירת מוצרי החלבון לארוחות השונות. חשוב לציין כי מחקרים מדעיים מצאו כי במקרים של אלרגיה לחלבון החלב, לא נמצאו הבדלים ברמות האלרגיה בחלב פרה מול חלב עיזים.

 

לפי נתוני מועצת החלב, בענף העיזים לחלב יוצרו בישראל בשנת 2013 סך של 14.8 מיליון ליטרים חלב עיזים . זהו גידול של כ-30% לעומת 2011. בעשר השנים האחרונות רשם הענף גידול שנתי ממוצע של 12 אחוז. בענף העיזים פעילים כ-100 דירים. כמו כן, עשרות מחלבות הקולטות את החלב ומייצרות מגוון מוצרים.

 

ממועצת החלב נמסר כי בשנים האחרונות נהנה חלב העיזים מתדמית חיובית ואיכותית הן מבחינה בריאותית והן מבחינה קולינרית ומתחרות ערה התורמת לצמיחתו של הענף.

 

לדברי שרית עטיה, תזונאית קלינית, רוב החלב שאנו צורכים הוא חלב פרה, אולם קיימים עוד סוגים של חלב, דוגמת חלב כבשים ועיזים. המגמה היום בתזונה נכונה היא הגיוון, לכן כדאי לגוון גם כשזה נוגע לחלב. בין הגבינות המיוצרות בארץ מחלב כבשים ניתן למנות את הקשקבל, פקורינו, חלומי ועוד. מבין הגבינות המיוצרות בארץ מחלב עיזים ניתן למנות את הצפתית, בולגרית, סנט מור ועוד. כמו כן, בשנים האחרונות פיתחו המחלבות גם גבינות דלות שומן מחלב עזים וכבשים. לסיום,  יוגורט הכבשים מומלץ גם כן, בעיקר בזכות החיידקים הפרוביוטיים שבו.

 

בין יצרני מוצרי חלב וגבינות של עיזים, מוכרים וידועים מוצרי תנובה, הרדוף ( אורגני ), משק יעקבס- כפר הרוא"ה, ברקנית- כפר יחזקאל, קורנמל ( חוות קורנמל שבנגב ), עין כמונים ( חוות אברוצקי שבגליל ), שירת רועים – כפר קיש , עז עברית – קיבוץ הזורע ועוד.

 

מגוון גבינות לדוגמא:

משק יעקבס

אופיר גבינה מחלב עזים 28% שומן.  אופיר היא גבינת עובש לבן בסגנון נורמנדי. הגבינה בעלת מרקם נעים ונמוך בפה. הגבינה מתרככת ככל שהיאבשלה יותר..

שחרגבינה בשלה מחלב עזים 28% שומן. גבינה מצופה אפר עץ ופלומת עובש לבן טעמה עדין ומתחזק עם התארכות הבשלת הגבינה. חריפות נעימה ועוצמתית.

איטליקוגבינה חצי קשה,  מחלב עיזים 30% שומן. הגבינה מתקתקה עם שמץ של אגוזים וארומה עדינה של פרחי בר קיציים.

ברי אגוזיםגבינה מחלב עזים 28% שומן.  גבינת עובש לבן, דומה לאופיר ומתובלת האגוזים שבהחלט מוסיפים טוויסט לטעם העז ( חזק) של הגבינה.

ברי קצחגבינה מחלב עזים 28% שומן. גבינת עובש לבן כמו אחותה עם האגוזים, מתובלת בקצח ישראלי.

סנט מור-  היא גבינה מיוצרת מחלב עזים 28% שומן ועשויה בסגנון סנט מור ( למעשה, אסור השימוש בשם זה לגבינה,אלא אם יוצרה בחבל טורין בצרפת). בתהליך עיבוד ידני מצופה הגבינה  באפר עץ ובעובש טיפוסי לסגנון. גבינה מדהימה המפתיעה בכל ביס מחדש.

לבנה עיזים- גבינה רכה מזרח תיכונית, מחלב עיזים ובעלת 5% שומן בלבד. זו גבינה בעלת חמיצות עדינה ומרקם עשיר. הלבנה רכה ובמיטבה כשהיא מוגשת עם שמן זית וזעתר.

עז-מה- גבינת 5% הכול כך פופולארית במחוזותינו, והפעם מחלב עזים עם כל הסגולות ובלי שומן.

יוגורט עיזים BIO טבעי- יוגורט המועשר בחיידקים פרוביוטיים. היוגורט עשוי מחלב עזים 5% שומן, ובטעם טבעי מרענן.

 

תנובה

פטה עיזים 16% , צפתית עיזים 5% , יוגורט עיזים לשתיה טבעי, יוגורט עיזים לשתיה במתיקות מעודנת.

 

ברקנית

תלתן- גבינת עיזים בנוסח מרסלן.

הוספת תגובה