כל מה שרצית לדעת על פונץ', גליויין וכריסטמס ולא העזת לשאול

מה זה פונץ' ||| גְלִיוַיין Glühwein, Glögg או Mulled-Wine ||| מה למשקאות אלה ולכריסטמס וסילבסטר ||| להמשך הכתבה <<<

Glühwein יין חם בשווקי כריסטמס (צילום דני בר)

Glühwein יין חם בשווקי כריסטמס (צילום דני בר)

פונץ' Punch

זהו משקה אלכוהולי, המבוסס בדרך כלל על רום. מקור השם במילה פאנץ' שפרושה בהינדית הוא חמש על שום 5 המרכיבים הבסיסיים:

  1. אלכוהול
  2. סוכר
  3. מים
  4. מיץ לימון או מיץ אננס
  5. תבלינים (או תה)

ניתן כמובן לשנות ולגוון את המרכיבים אולם חשוב לשמור על טעמי הפרי והמתיקות. נהוג היום גם להגיש פונץ' לא אלכוהולי או על בסיס וודקה במקום רום ולפעמים אף יין פשוט. בקיץ מגישים פונץ' קר ובחורף נהוג להגישו חם.

גליויין Glühwein

גליויין הוא "יין זוהר" בגרמנית. זהו משקה אלכוהולי חם הפופולארי בשם זה, במדינות דוברות גרמנית וגם בחבל אלזס בצרפת. יש כבר עדויות על משקה בשם זה, במאה ה-15.

גליויין מכינים על בסיס יין אדום (יש אזורים בודדים בהם משתמשים ביין לבן או ליקר מקומי במקום יין אדום), מחומם, בתוספת של מקלות קינמון, ציפורן, כוכבי אניס, לימון סוכר ולעיתים גם וניל.

דרך נוספת לשתייה המשקה היאGlühwein mit Schuss  כלומר גליויין עם שוט. כלומר, חיזוק המשקה בכוס, עם מנת ליקר וודקה או רום.

גלֵג Glögg או  gløggאו gløggin או glögi 

הגרסה הסקנדינבית של הגליויין והשמות השונים הם ההטיות השונות במדינות השונות. הגרסה הצפונית מתבססת פחות על יין ויותר על וודקה או ברנדי ויש אפילו גרסאות תעשייתיות מוכנות של המשקה. בגרסה הסקנדינבית והבאלטית יש תוספות של הל או ג'ינג'ר והיא מתובלת בעוצמה. נהוג בארצות הצפון להוסיף למשקה גם צימוקים, שברי שקדים ועוד.

יין מתובל Mulled wine

זו הגרסה האנגלית ליין חם ומתובל שנהוג לשתות בחג המולד. גרסה קודמת שלו נקראה "בישוף מעושן" (Smoking Bishop) ואף מוזכרת בספרו של צ'רלס דיקנס "מזמור חג המולד" (A Christmas Carol).

שוק חג המולד (צילום דני בר)

שוק חג המולד (צילום דני בר)

למה בחג המולד ?

יין חם מחמם את הלב והגוף. במקום תה חם, שותים קצת אלכוהול וגם חם בגוף וגם השמחה של החג מורגשת. בשווקי חג המולד יש תמיד כמה דוכנים המוכרים את היין הזה ואי אפשר לבקר בשוק חג המולד בלי לגימת כוס גליויין, מולד או פונץ'.

מתכון פונץ' אלכוהולי חגיגי

פונץ' עם תבלינים (צילום: אלוניס)

פונץ' עם תבלינים (צילום: אלוניס)

מארגנים מסיבת חג המולד או סילבסטר עם חברים? מוזיקה, מוזמנים, נשנושים ושולחן מעוצב יש. מה חסר ? משקה מיוחד לכבוד סיום שנת 2015 וקבלת השנה החדשה.

"חוות דרך התבלינים" בבית לחם הגלילית מציגה מתכון קל לפונץ' אלכוהולי חגיגי.

מצרכים

  • בקבוק יין אדום יבש
  • 250 גר' תערובת לפונץ' של חוות דרך התבלינים
  • 1 ליטר מיץ תפוזים או תפוחים
  • תפוז חתוך לפרוסות עם הקליפה

אופן ההכנה

    1. מערבבים הכל בסיר מתאים
    2. מביאים לרתיחה ומבשלים על אש קטנה כ- 15 דק'
    3. טועמים וממתיקים בסוכר או בממתיק סטיוויה ללא קלוריות

מתכון גליויין

גליויין בשוק חג המולד (צילום דני בר)

גליויין בשוק חג המולד (צילום דני בר)

מצרכים (ל-10 אורחים)

  • 2 בקבוקי יין אדום יבש
  • 2 כוסות מים
  • 6 ציפורנים
  • 2 מקלות קינמון
  • 2 תפוזים, חתוכים לגודל ביס
  • 2 תפוזים חתוכים לפרוסות עם הקליפה, לקישוט

אופן ההכנה

    1. מערבבים הכל פרט לתפוז הקישוט, בסיר מתאים
    2. מביאים כמעט לרתיחה
    3. ממשיכים לבשל על אש קטנה כ-15 דקות (לא להרתיח)
    4. להוציא הציפורן והקינמון
    5. להגיש בכוסות חמים
    6. לקשט עם פלחי התפוז לקישוט בכל כוס פלח

 

 

שתהיה שנה אזרחית טובה והרבה אושר
 

הוספת תגובה