פועלת, זכר או מלכה ||| דבוראי או כוורן ||| צוף, דבש, סילאן ומליסה. מה הקשר ||| וגם שיר על דבש ניגר ||| להמשך קריאה נא ללחוץ על התמונה <<<
הדבורה
חיי הדבורים בכוורת מושתתים על 3 מעמדות:
- הפועלות- רוב הדבורים בכוורת הן הפועלות, שאוספות צוף פרחים והופכות אותו לדבש אותו הן מאחסנות בכוורת. הפועלות גם שומרות על המלכה ומזינות אותה ב"מזון מלכות" כדי שזו תוכל להמשיך ולהטיל ביצים. הפועלות גם שומרות על המלכה והכוורת ונתונות למרותה של המלכה, הדואגת לתת להן הוראות. אורך חייהן 2-6 חודשים (תלוי בעונה- באביב חייהן קצרים).
- המלכה- אחת בכל כוורת. תפקידה לדאוג שיהיה סדר בכוורת. היא קובעת את סוגי הפעולות המתבצעות בכל יום ע"י החיילות שלה- הדבורים הפועלות. תפקידה השני הוא להטיל כ-2 מיליון ביצים בחייה (או כ-2,000 ביום אביבי), שכן היא היחידה אשר פוריה בכוורת ובכך לשמור על המשכיות החיים בכוורת. אורך חייה 5-6 שנים.
- הזכרים- חבורת טפילים שלא עושים כלום לכלכלת המשפחה. הזכרים גם לא אוספים צוף. כל תפקידם מסתכם במעוף בין הכוורות על מנת לבדוק איפה יש מלכה שעדיין לא הופרתה ולדאוג לתקן את המעוות.
אבקנים, צוף ודבש
כדי לייצר את הדבש, צריכה כל דבורה לצאת לאינספור מסעות בין הפרחים והצמחים השונים (הדבורה עפה בחייה כ- 800 ק"מ), אבל העבודה מתחילה עוד לפני המסע. הכל מתחיל כשהדבורים בכוורת בונות את החלות- תאים תאים שבתוכם יישמר הדבש. 21 ימים אחרי סיום בניית החלה, יכולה הדבורה לצאת ולחפש צוף מפרחי הדרים, פרחי בר, פרחי אקליפטוס, אבוקדו ועוד.
לדבורה יש חדק ארוך, בעזרתו היא יונקת את הצוף מהפרח. את הצוף היא שומרת בגופה
עד הגיעה לכוורת. בזמן אגירת הצוף, נדבקים לרגליה השעירות של הדבורה אבקנים של פרחים הנקראים גרגירי פולן, שהם מזונם של הדבורה בנוסף לדבש.
בתהליך יצירת הדבש, אוספת הדבורה צוף מהמוני פרחים (במהלך 10 דקות הדבורה מבקרת בכ- 100 פרחים) באזור שבו פריחה אחת שלטת, הדבורה תביא צוף מאותו סוג. באזור עם פרחי בר היא תביא צוף מפרחים שונים. הדבש הנפוץ ביותר נעשה מפרחי בר שונים. הדבורה " זוכרת" את ריח הפרח, צורתו וצבעו וכך- היא יכולה לחזור אליו מספר פעמים. תכונה זו מאפשרת לנו לאכול דבש שמקורו מפרח מסוים אחד. למשל- דבש הדרים, דבש אקליפטוס ועוד.
תקשורת
מלבד הזמזום, לדבורה יש אמצעי תקשורת מעניין נוסף עם חברותיה. היא מדווחת להן היכן מצויים פרחים עתירי צוף, על ידי תעופה בסיבובים בצורת הספרה 8 והנעת הכנפיים בתנועות שונות. פעולה זו של הדבורה נקראת ריקוד הדבורה. באמצעות הריקוד (מחול הדבורה Waggle Dance), מדוות הדבורה לחברותיה מהו סוג המזון המצוי בשדה, מהו המרחק (מהירות נענוע הבטן של הדבורה במהלך ריקודה מלמדת על המרחק מן הכוורת) אל השדה וכן מהו הכיוון המדויק ביחס לקרני השמש באותה שעה.
מלכה באה לעולם
הדבורים מתקשרות עם המלכה באמצעות פרומונים הנישאים באוויר. כשניתק הקשר, כלומר, המלכה מתה, מתחיל נוהל חירום קבוע – הפועלות לוקחת את הזחלים האחרונים שנוצרו ומאכילות אותם במזון מלכות. הזחל החזק ביותר שבקע ראשון, הופך למלכה שהורגת את הזחלים האחרים שטרם בקעו. המלכה פורחת מהכוורת ל"חופשת כלולות" בה היא פוגשת כ-10 זכרים שמפרים אותה. 2 מיליון הביצים המופרות, יספיקו לה לשארית חייה, בהם תטיל ביצים מבלי לעזוב את הכוורת.
חידת העלמות הדבורים בעולם
בארץ ובעולם ממשיכים להתמודד עם היעלמות של שליש מכמות הדבורים, תופעה היוצרת חשש גדול לעתיד יצור המזון בעולם ועתיד האנושות. דבורת הדבש בעלת חשיבות אדירה עבור האדם, עקב היותה המאביקה המרכזית בטבע שאחראית להאבקת 80% מהיקף הגידולים החקלאיים בעולם. בארץ תורמת דבורת הדבש באמצעות האבקת הגידולים לתל"ג החקלאי בישראל כ- 2.5 מיליארד שקלים בשנה.
דבוראי או כוורן
בעבר, מגדל הדבורים נקרא כוורן. עפ"י האקדמיה ללשון עברית, ניתן להשתמש גם במונח כוורן ( ולא קברן) וגם במונח החדש יותר, דבוראי. אני אישית, מעדיף דבוראי.
רועה דבורים
תפקידו העיקרי של הדבוראי הוא רעיית הדבורים, כלומר, להעביר את הכוורות בין שטחי מרעה שונים על מנת שהדבורה תבצעה את ההאבקה- הפריית הפרחים. על פעולה זו משלמים חקלאים לדבוראי, כי בלי הפריה לא יהיו פירות ולחקלאי לא יהיה מה למכור. תוצר לוואי של פעולה זו, שהדבורה עושה על מנת למצוץ צוף ולהפכו לדבש שאותו היא אוגרת בכוורת, נאגר דבש. תפקידו הנוסף של הדבוראי הוא לרדות ולהוציא מהכוורת את הדבש, על מנת שהדבורה תמשיך במלאכת האגירה וכתוצאה מכך גם תפרה את הפרחים.
בשטחי מרעה שונים יש צמחיה שונה ופרחים שונים. כאשר הכוורות והדבורים, נמצאים בין פרדסים נקבל דבש הדרים, כאשר הכוורות והדבורים בין יערות אקליפטוס נקבל דבש עם ארומה וטעמים של אקליפטוס ועוד.
רדיית הדבש
בכוורת עץ ניצבות בעמידה מסגרות עץ מרובעות, שבתוכן מונחת יריעת שעווה בדוגמת משושים – מעין קווים מנחים לדבורים שיבנו על הסימנים הללו את חלת הדבש שאנחנו מכירים. במהלך העונה, כשהדבורה חוזרת לכוורת, היא מעבירה את הצוף ל"מחסנאיות"- דבורים אחרות, שתפקידן לאחסן אותו בתאי חלת הדבש. אחרי שכל התאים מלאים, סוגרות הדבורים את הכוורת בשעווה. כך יכול להישמר הדבש במשך אלפי שנים. (בקברי הפרעונים במצרים החמה, נמצאו צנצנות חתומות, המכילות דבש בן 4,000 שנה, שעדיין טוב למאכל). כל שנותר לדבוראי לעשות זה להחליף את המסגרות המלאות בחלות הדבש, בחדשות. את המסגרות גדושות הדבש הוא מביא למכון הרדייה, מגרד את הדונג ומסרקז (צנטריפוגה=סרקזת) את המסגרות כך שהדבש ניגר מתוך המסגרת וחלת הדבש שבה. שברי דונג ושאר לכלוך צפים בהדרגה למעלה ומסוננים החוצה.
מה בין דבש, סילאן, miel ומליסה
המלה דבש מוזכרת בתנך עשרות פעמים. "אֶרֶץ חִטָּה וּשְׂעֹרָה, וְגֶפֶן וּתְאֵנָה וְרִמּוֹן; אֶרֶץ-זֵית שֶׁמֶן, וּדְבָשׁ)"דברים ח', ח). חוקרים סבורים כי הכוונה לסילאן- נוזל מתוק המופק מתמרים, כי אין ממצאים לקיום דבורים ולגידול דבורים בשטחי הארץ בתקופת המקרא.
ביוון יוחס לדבש תכונות אלים וכמובן דבש שזור בסיפורי המתולוגיה היוונית. ביוונית דבש הוא méli (בצרפתית miel) ודבורה היא mélissa. בתו של מלך כרתים היא מליסה שהייתה דבורה-אדם. זאוס הואכל ע"י חלב ודבש מותסס (תמד ?) שמליסה היתה אמונה על סודות הכנתו.
מליסה בארצנו הוא צמח תבלין שידוע שפרחיו מושכים דבורים במיוחד ומכן גם שמו. הדבש הוא לא רק מאכל חגי תשרי בכלל וראש השנה העברי בפרט. בהודו, בזמן פסטיבל גורופורניאמה, מעניקים מאמינים בודהיסטים דבש לנזירים, כדי לאזכר את מתנת הדבש שהעניק קוף לבודהה בזמן שפרש לחיים בטבע. (אגב, הקוף בסיפור שמח כל כך על שבודהה קיבל את מתנתו, עד שקפץ משמחה מהעץ ומת L).
מכירים את השיר "דבש ניגר"?
את השיר כתב ינון נאמן, שעבד בצעירותו במכוורת של קיבוץ משמר השרון. השיר פותח במילים: "דְּבַשׁ נִגָּר כְּמֵי נָהָר הָלוּם נִשְׁאָר עוֹבֵד תָּמִים". צמד הפרברים שר אותו לראשונה בפסטיבל הזמר ב-1966.
טריוויה (נתונים מארגון המזון של האו"מ FAO)
- להפקת 1 ק"ג דבש נחוצות 1100 דבורות פועלות שיבצעו 50,000 מעופי דבורים לאסוף צוף מ……1 מיליון פרחים
- מכוורת אחת מפיקים כ-20 ק"ג דבש בשנה
- דבורת דבש פועלת חיה בממוצע 6 שבועות
- מושבת דבורי דבש מכילה כ-15,000 דבורים בתחילת האביב ובגיע בשיאה בקיץ ל-80,000 דבורים
לכתבה שניה על דבש "כל מה שרצית לדעת על דבש ולא העזת לשאול" <<<