חוף הכרמל תשבי, נחשולים וכרם מהר"ל

ביקור אביבי באזור חוף הכרמל ||| מתחם התיירות היין והאוכל של משפחת תשבי ||| מלון חוף נחשולים וחדרי הבוטיק המשודרגים ||| כרם מהר"ל שלי ויקב אמפורה ||| כל החוויות והפרטים בהמשך …

יקב תשבי תיירות ויין

אוכל ויין באחוזת תשבי (צילום דני בר)

תחנתנו הראשונה היא מתחם התיירות, קולינריה והיין של יקב תשבי בבנימינה. בשיפולים הדרומיים של גבעות פארק רמות הנדיב וזיכרון יעקב. קיבלה את פנינו אשרה מלצר ויצאנו לסיור במחלקות השונות או יותר נכון לומר החוויות השונות הנכונות למבקר ביקב תשבי. התחלנו ביקב הגדול ובחוות החביות שבהן מתבגר היין לקראת ביקבוק, כל זן וסוג בעיתו. לדברי אשרה היקב היום מייצר כמיליון בקבוקים בשנה – בהחלט אחד מעשרת היקבים הגדולים בישראל. משם עברנו דרך מחלקת הנוסטלגיה או העתיקות – אוסף מכוניות האספנות של גולן תשבי. החל מהג'יפ הירוק שאי אפשר שלא לראות אותו בפעילות הדיגיטל של היקב. הוויליס המסחרי שמשמש את המאפיה של היקב כ"אוטו לחם" של פעם, 2 הטרקטורים בני המאה ועוד.

המשכנו למתחם היין והשוקולד שבמרכזו מוצבת מזקקת הברנדי המרשימה מסוג Alembic צרפתי שעשויה נחושת ופליז. התיישבנו סביב הדלפק הארוך בו נתן לקיים טעימות יין ושוקולד (או רק יין)  ונזכרתי בפעם הקודמת שישבתי שם, לפני כמעט 7 שנים, עת התחילו ביקב תשבי לייבא את השוקולד פרימיום צרפתי וולרונה Valrhona (אבל עליו עוד נספר). באירוע השקת השוקולד הזה טעמתי שילובים רבים ושונים של יינות תשבי עם סוגי שוקולד שונים ולא יכול לשכוח את השילוב המיוחד שלא הצלחתי להגיע אליו שוב – יין אדום עם שוקולד מסוים ובפה מה שהתנפץ על החיך והלשון היה טעמה של …..עוגת גבינה. סיפור אמיתי.

ארוחה מפנקת במסעדת יקב תשבי (צילום דני בר)

מתחם האוכל

אושרה מציגה לנו בגאווה את בית טחינת הגרעינים בו הם מכינים את תערוכות הקמח שמתאימות למאפים והלחמים השונים שעושים במאפיה הסמוכה. במאפיה תנור לבנים ענק בעל 2 פתחים – אחד להכנסת הבצק והשני להוצאת הלחמים או מה שנאפה. התנור פועל על עצים ובו כמה אזורי חום לדברי המאפה השונים – כל סוג והחום הדרוש לו. משם למסעדה הגדולה, שבסתם יום של חול, המתה בעשרות סועדים לארוחת צהרים ויין. לא פספסנו לראות את פינת דברי המאפה המוגשים במסעדה ושאליהם עוד נגיע.

משפחת תשבי

פגשנו את יונתן וגולן תשבי שגם סיפרו על ההתפתחות של היקב ואתר התיירות של המשפחה מאז ההחלטה להתנתק מאגודת הכורמים בשנת 1984, ופתיחת יקבי הברון לעשיית יין מענבי הכרמים שגידלו ועד להפיכת היקב ליקב תשבי על שם המשפחה

כדבר הטבעי לעשות. בתחילת הדרך נקרא היקב על שם הברון רוטשילד "יקבי הברון" ובהמשך שינו את השם ליקב תשבי כמו שם המשפחה.

ארוחת צהרים

ראשונות

התחלנו עם חציל בגריל המוגש עם גבינת עיזים, עגבניות שרי, שמן בזיליקום וצנוברים (38 שקלים) ועם מאפה בירה וקממבר שהוא שילוב של מאפה בירה, גבינת קממבר ונגיעות ריבת יין שמוגשת עם לחם, חמאה וריבת יין (40 שקלים). מנות ישראליות מרעננות ביום אביבי שלוו ביין צונן מיוחד – סוביניון ורוד 2018 מקסים וכל כך ישראלי- חצוף.

עיקריות

פיש פוטפורי שהיא מנה המורכבת מפילה דניס אפוי בתנור אבן, מוגש עם ריזוטו שחור, קרם זעפרן וירקות (145 שקלים) ומנת סלמון מעושן שמוגש עם קרוטוני תפו"א ברוטב חרדל ותרד דק (125 שקלים). מנות מצוינות ובשילוב היין השני שטעמנו, שרדונה 2018 מסדרת הכרם היחידני היו סיום פנטסטי לביקור באחוזת יקב תשבי – אתר תיירות יין ואוכל.

Tain l'Hermitage טאין להרמיטז על הרון (צילום דני בר)

שוקולד ולרונה Valrhona

לפני מספר שנים, במסגרת שייט על הרון, בין ליון וברובנס, עצרנו בכפר קטן שכלל לא היה מוכר למדריכי טיולים עמיתים אבל לי שמו אמר הרבה –  Tain L’Hermitage. זהו אזור יינות מוכר וידוע לאוהבי יינות עמק הרון אבל הקרם של הקרם הוא מפעל השוקולד המיוחד – שוקולד וולרונה, שנמצא כבר כמעט 100 שנים בכפר זה. הצעתי לנוסעי הקבוצה לבקר במפעל שנמצא בשולי העיירה, מרחק הליכה קצר מעבר לנהר על גשר הולכי רגל ציורי. יצאנו ללא ציפיות ובלי ידיעה מה מצפה לנו שם וזו היתה הפתעה: חנות שוקולדים עם עשרות סוגי שוקולד ממטעי קקאו שונים ברחבי העולם ולכל אחד צבע, מרקם וטעם שונה. קשה היה להתעלם מההתנפלות הישראלית על קיר הטעימות – החלטתי להסתנן החוצה ולחכות עד שאחרון המטיילים יצא שבע משוקולד (יש לציין שמשם חזרנו לארוחת צהרים באניה – אף אחד לא יכול היה להיות רעב אבל עושר טעמים כזה הוא חוויה מיוחדת). אני המשכתי לטעימת יין באחד היקבים שבמרכז הכפר, אבל זה כבר סיפור אחר.

סיכומו של דבר

רכבי האספנות של יקב תשבי (צילום דני בר)

בני משפחת תשבי יודעים לשלב עסק של עשיית יין עם מרכיבים רבים נוספים שנותנים חוויה למבקרים. בימי שישי הם פותחים אירועי "שישי של בשר" על האש עם בשרים שנעשים על הגריל במתחם נפרד ועם הרבה יין. בהחלט מקום שווה לתייר הישראלי וגם לאוהבי האוכל והיין מחו"ל.

פרטים והזמנות באתר היקב…ובטל': 04-6380434.

חוף נחשולים מלון ועוד

שקיעה בחוף נחשולים (צילום דני בר)

מבנימינה נסענו לנוח במלון שנמצא בחוף דור או כפי שאני זוכר אותו, טנטורה. מלון חוף נחשולים הוא בבעלות קיבוץ נחשולים והורחב לאחרונה ע"י בניית אגף חדש ומשודרג, בו התארחנו.

קיבלנו את החדר הכי קרוב לים ומסוג החדרים שיש לכל אחד מהם גם בריכה פרטית. אמנם מזג האוויר האביבי היה כיפי אבל דיין לא מתאים לנו השתכשך בבריכה. אבל הנוף והרוגע….מקסים.

סוויטת האירוח

סוויטה מפנקת במלון חוף נחשולים (צילום דני בר)

במבנים הדו קומתיים שבמתחם מלון נחשולים, מצויות סוויטות ג'וניור ודה-לוקס, המשקיפות אל הים ונמצאות במרחק נגיעה מהים. בכל קומה 12 סוויטות ולכל סוויטה שבקומת קרקע, יש יציאה לבריכה פרטית משלה. החדרים בעלי הבריכה הפרטית מתאימים לזוגות בלבד. חדרי הבוטיק ממוקמים בסמיכות לקו המים ובכל אחד ואחד מהחדרים ניתן לראות את המים. החדרים מתאפיינים בעיצוב חדשני וכוללים: מיטת קינגסייז עם גב מעוצב בעל תאורת לד אחורית, חדר אמבטיה מפנק בעל אמבטיה מחופה אבן טבעית ומקלחת נוספת, מרפסת מרוצפת בעץ וריהוט גן אל מול הים, מסך לד 46 אינטש (מסך לד נוסף בחדר הילדים בסוויטות המשפחתיות), כבלים, מכונת אספרסו חדישה, ערכת קפה ותה, מיני בר, כספת, מגהץ וקרש גיהוץ, מייבש שיער, חלוקי מגבת, נעלי בית, טלפון, מערכת בקרת אקלים חדשנית, מיטת שיזוף וגם WiFi.

יש לציין שלמלון הרגיל שנמצא גם הוא על חוף דור, יש עוד כ-70 יחידות אירוח מגוונות לזוגות, בודדים ומשפחות, כמו גם 39 חדרי "נופש כפרי" הנמצאים במתחם הקיבוץ, במרחק הליכה של מספר דקות מקו המים, ובסמוך להם נמצאת "וילה שונית", שהיא וילה מפוארת ומרווחת, בעלת חמישה חדרי שינה נפרדים וסלון גדול, המתאימה לנופש לאירועים משפחתיים ולבילוי עם חברים.
תיירות חוף הכרמל

חייב לציין שלמועצה האזורית חוף הכרמל יש אמנם אגודת תיירות ואף משרד יחסי ציבור אבל נאלצנו לתכנן את הטיול שלנו בכוחות עצמנו ולכן רבות מהאטרקציות שבוודאי קיימות במקום, לא מוכרות לנו. חפשו במרשתת ובטח תמצאו עוד אטרקציות אבל האטרקציה בה' הידיעה היא בוודאי החוף הנקי, עם המפרצים השקטים – חוף הים ממוקם בלגונה טבעית המגנה על אזור החוף, בו כסאות ושמשיות לנוחות אורחי המלון. ממש במתחם המלון נמצא גם את מוזיאון המזגגה אבל זה כבר סיפור אחר.

פינוקים בחדר מלון חוף נחשולים (צילום דני בר)

ארוחת בוקר ברוזמרין

נפגשנו בארוחת הבוקר עם שי שמש – חבר הקיבוץ שהוא גם חבר או אולי יותר משפחה. שמענו על החיים בקיבוץ למי שהחליטו לעבור לקיבוץ מהעיר הגדולה. ארוחת הבוקר העשירה כוללת מזנון חופשי עם מבחר גבינות קשות (צהובה, בולגרית, מוצרלה, מוצרלה מעושנת), גבינות בטעמים (עירית, זיתים, בצל ירוק ועוד), מבחר מעדני הבית, מזנון סלטים עשיר וצבעוני, ירקות טריים, מבחר דגים כבושים, ביצים, לחמים ולחמניות טריים בטעמים, ריבות, דגני בוקר ועוד. סיימנו את ארוחת הבוקר והצטערנו שצריך לעזור בוקר כל כך פסטורלי על חוף ים שקט, נקי ומים צלולים.

מלון חוף נחשולים, פרטים והזמנות באתר… או בטל': 04-639-9533

כרם מהר"ל

בית המוכתר של כרם מהר"ל בו היה הגן וגם חגיגת ברית המילה….שלי (צילום דני בר)

בחרתי לנסוע למכורתי, כרם מהר"ל. במושב שהפך ליוקרתי בשנים האחרונות, אבל לא כך התחיל. בתחילת שנת 1949, עלו פליטי השואה מצ'כוסלובקיה, והושבו על חורבות הכפר הערבי איגזים. בבית המוכתר היה גן ובית ספר ובמסגד שחרב היה למרכז התרבות של התושבים. השם שנבחר למושב הוא לכבוד יוצאי פראג שבין העולים וע"ש המהר"ל יוצר הגולם. אמא שלי עם סבתא שלי ואח שלה עלו מסלובקיה והיו בין המתיישבים שקיבלו בית הרוס לגור בו את שנותיהם הראשונות בישראל. אמא שלי היתה הגננת של ילדי המושב. לימים נישאה אמי ועברה לגור ברמתיים אבל משפחתה והחברים נשארו בכרם מהר"ל וכך את השבועות האחרונים לפני לידתי בילתה אימי במושב אצל אמא שלה – סבתא עמליה, וכך נולדתי בחיפה ואת ברית המילה שלי עשו בבית המוכתר של כרם מהר"ל.

בשנות ה-60 של המאה שעברה, את חופשות הקיץ הייתי עושה בכרם מהר"ל אצל משפחת כ"ץ ורפפורט שאירחו אותי בין שבוע לשבועיים, בהם נהניתי לעבוד בשדות, לחלוב פרות וגם להביא את החלב למחלבה שבמרכז המושב, עם עגלה וסוס. זכורים לי ימים חמים שיצאתי עם סוס ועגלה לשדות התירס לפתוח השקיה, להעביר קווי השקיה או לחזור עם תירס לפרות. בלוי של מוצאי שבת היה סרט שהיה מוקרן על סדין שנפרש על קיר חורבת המסגד ובקושי היה ניתן לראות את מה שמתחולל על הסדין או לשמוע מה קורה אבל, לא היו טלויזיה, קולנוע או מסכים אחרים. ­­­זו כרם מהר"ל שלי.

יקב אמפורה

יקב אמפורה הוקם בשנת 2000 על ידי גיא רילוב והיינן גיל שצברג בסככה בחוות מקורה. כבר אז היו לי סנטימנטים מובנים ליקב ולמקום. לאחר כמה שנים עבר היקב למבנה אבן מרשים ומרווח שהוקם מראש לשמש יקב, עם מרתף חביות ומתחם לקבלת הענבים והכי חשוב ומרשים – מרכז המבקרים מאיר העיניים של היקב. היקב עבר מאז כמה גלגולים הן בגזרת הבעלות והן בגזרת הייננות ואופי היינות שמייצרים בו. אבל ממשיך לשמור על הייקף הייצור – כ-80 אלף בקבוקים בכל בציר, בעיקר יינות אדומים אבל בשנים האחרונות גם לבנים ורוזה.

מרכז המבקרים ביקב אמפורה (צילום דני בר)

בשנת 2016 היינן מעיין קושיצקי מצטרף ליקב אמפורה ומחליף את ארקדי פפיקיאן. קושיצקי מגייס צוות ייננים צעיר שיעבוד תחתיו בהפקת יינות היקב. באותה שנה ד”ר יובל סמואל נכנס כשותף פעיל ביקב ומאז משמש כמנכ”ל החדש של היקב. ד”ר סמואל הוא בעל רשת המרפאות הווטרינריות אשר נושאת את שמו. בשנים האחרונות הרחיב את עסקיו לתחום הנדל”ן, הייעוץ העסקי ועתה הוא נכנס לענף היין.

סיור וטעימות

הצטרפנו לאחד מסיורים המודרכים. ירדנו למרתף היינות שביקב להתרשם מהחביות ולשמוע חוויות ייצור היין של היקב. כמו כן רצפת הייצור וקבלת הענבים ועוד. הבחור שערך הסיור, סיפר במקצועיות וחן על תהליך יצורו של היין ביקב, מאפייני זני היין וייחודם ועל גדלי בקבוקים ועוד. בתום הסיור התיישבנו בחצר שסביב מבנה האבן, ותחת השמש האביבית ומליוני הפרפרים שפקדו באותו יום את האזור (אח"כ התברר שזו תופעה מיוחדת שפקדה את כל המדינה) ישבנו עם פלטת גבינות, ירקות, שמן זית ולחם שנאפה במקום – כל זה הוא רק תפאורה ולווי ליינות שטעמנו.

טעימות ויין ביקב אמפורה (צילום דני בר)

יינות הטעימה

התחלנו בגראנז' בלאן 2018 – צבע בהיר מאד כמעט לבן, שמנוניות מקסימה על הכוס. חמיצות קלילה ומעוררת בסוף. כיף של יין. המשכנו עם גבינות וזיתים לריטון רוז' 2015 – יין אדום כהה אבל לא כבד ונעים לשתייה של צהרים קלילים. דורש מעט ערסול על מנת שיפתח כראוי ומתגלות ערומות עשבוניות ופרי יער.

סיימנו את הטעימה והביקור, עם MED לבן 2018 – צעיר ומרענן. מעט זהבהב. חמיצות קלה ברקע שמעפילה על המתיקות הל הענבים.

נפרדנו מיקב אמפורה וכרם מהר"ל ועוד נחזור. יקב אמפורה בכניסה לכרם מהר"ל, פרטים והזמנות באתר … ובטל': 04-9840702

הוספת תגובה