מסיק הזיתים האחרון הסתיים זה מכבר ||| מה השתנה השנה בתחום שמן הזית ||| איך נבחין בין שמן זית איכותי וישראלי לשמן זית לא ראוי לעלות על שולחן האוכל שלנו ||| המלצות על בתי בד ושמן זית איכותי שכדאי לכם לטעום ולרכוש ||| הכל ועוד בהמשך <<<
מסיק 2017 במספרים
בישראל מגדלים זיתים על שטחי כרמים של כרבע מיליון דונם. התפוקה היא בערך 18,000 טון שמן זית ישראלי כאשר צריכת השמן השנתית בישראל היא כ-20,000 טון. מחצית הצריכה נעשית במשקי הבית הפרטיים והמחצית השנייה בשוק המסעדות, יצרני מזון ועוד.
ההפרש של 2000 טון שהשוק צריך, מיובא במכסות יבוא שניתנות ע"י משרד הכלכלה ופתורות ממכס הגנה בסך 6 שקלים לק"ג. האמנם מחיר השמן המיובא זול יותר לצרכן? הזוכים השנה במכשות יבוא פטורות ממכס הם זיתא (ויסוצקי) עם 375 טון (כחצי מיליון בק' 750 מ"ל), יד מרדכי (שטראוס) עם 425 טון (כ-570 אלף בק' 750 מ"ל), שמן תעשיות עם 325 טון (כ-440 אלף בק' 750 מ"ל) ורמי לוי עם 450 טון (כ-600 אלף בק' 750 מ"ל). היבואנים קיבלו השנה הקלה במכס ששוויה 13 מיליון שקלים, על מנת לכאורה, לעזור במלחמה ביוקר המחיה ולהוזיל המוצרים שלהם. האמנם? בפועל היבואנים מוהלים את שמן הזית המיובא (שעל איכותו נספר בהמשך) עם שמן זית ישראלי והתמהיל הלא מזוהה נמכר במחירי שוק רגילים ועוזר לרווחיות היבואנים ולא למלחמה ביוקר המחיה.
המלצתנו, קנו רק שמן זית ישראלי עם תו האיכות ועומד בתקן הישראלי החדש. בישראל, ההערכה היא שלמעלה מ- 20% משמן הזית (מרביתו בשמן המיובא) – מזויף (באירופה וארה"ב מעריכים שהנתונים שם מגיעים לכדי מחצית מהשוק הוא שמן זית מזויף).
רק לאחרונה פרסם משרד הבריאות על מספר אירועים בהם נתפסו שמנים החשודים כמזוייפים.
תקן שמן זית חדש
ענף הזית במועצת הצמחים, בראשותו של עדי נעלי, הצליח בשנים האחרונות, להחדיר בהצלחה את תו האיכות של שמן זית ישראלי לתודעת הצרכן. כיום יש פיקוח אפקטיבי של ענף הזית על ידי תו האיכות, וצרכנים מקבלים מבחר רחב של איכויות, טעמים, ומחירים העונים לאיכות הטובה ביותר.
בנוסף, החל מתחילת שנת 2018, נכנס לתוקפו תקן חדש לשמן זית וזו מהפכה אמיתית. חשוב לדעת ולהדגיש את החשיבות הרבה של שדרוג התקן לשמן זית והצמדתו לתקן הבינלאומי. השינוי בתקן 191 לשמן זית, מצמיד התקן לתקינה הבינלאומית המתקדמת של ארגון הזית הבין-לאומי (IOC – International Olive council) ) . זהו תקן מודרני הנותן כלים טובים יותר לדאגה לצרכן ולמלחמה בזיופים. בתקן החדש מופיעות בפירוט ובדיוק דרישות האיכות העדכניות המופיעות בכל תקני המסחר הבין לאומיים לשמן זית. הכלים החדשים בתקן הישראלי, כלים שנמצאים כבר מעל 25 שנים בתקני המסחר הבין לאומיים ונמנעו עד כה מהצרכן הישראלי. ביניהם:
- קביעת האיכות האורגנו-לפטית (כלי למלחמה בזיופי שמן זית ויבוא שמן זית נחות שנפוצים כל כך)
- קביעת מקור שמן הזית (ישראלי או ממדינה אחרת)
- קביעת סוג שמן הזית בהתאם לרמת החומציות (כתית וכו')
שמן זית לבריאות
שמן זית הוא אחד התוצרים הבריאים ביותר של הטבע. עוד בימי קדם השתמשו בשמן הזית לריפוי פצעים וכוויות ולריכוך העור. בימינו נוספה לרשימת מעלותיו של שמן הזית גם סגולתו להילחם בכולסטרול. בנוסף, שמן זית מפעיל את הפרשת ההורמונים מהמרה והלבלב באופן הרבה יותר טבעי מאשר תרופות מרשם. כתוצאה מכך הוא מפחית את הסיכויים להיווצרות אבני מרה. במחקרים רבים נמצא ששמן זית גם מספק יתרונות מדהימים בריפוי ומניעת סרטן המעי הגס, וכן מנקה, מרכך, מחדש וסך את כלי הדם, ובכך מונע התקפי לב ושבץ.
סוגי שמן זית
את סוגי שמן הזית ניתן לחלק לשתי קטגוריות:
- בלנד: תמהיל של מספר זנים או מקורות של שמן זית. יש משווקים בלנד בעל טעם קבוע שההרכבים בו משתנים משנה לשנה. מומלץ לדעת מה הרכב הבלנד הן מבחינת הזנים ובעיקר המקורות (דומה הדבר לבלנדים בעולם היין). הערה: המותגים המוכרים נוהגים למכור בלנד בלתי מזוהה ועל כן….כבדהו וחשדהו.
- שמן זית זני: שמן זה הופק מזן אחד של זיתים, בדר"כ גם מאותה כרם. השמן שנקבל יהיה בעל אופי וטעמים המוכרים ואופייניים לזן. מומלץ לעניני הטעם. כל אחד יכול לבחור לעצמו הזן שמתאים לו יותר – עדין, בעל חריפות חזקה או עדינה וכו'. גם ניתן להתאים לשימושים שונים זנים שונים.
זני זיתים מובילים בישראל
בעולם ידוע על כ-2000 זני זיתים השונים בגודל, צורה, מבנה, הבשלה, עמידות, התאמה לשמן או למאכל (או דו-תכליתי), ייבול, ריכוז השמן, יציבות, התאמה לאזורי גידול, פוריות, סרוגיות (מתן פרי לסרוגין, שנה הרבה ושנה מעט ) וכמובן בטעם. בישראל גדלים כיום למעלה מ- 40 זני זית שונים. חלקם רק למאכל, חלקם רק לשמן וחלקם דו שימושיים. זנים מקומיים עתיקים (צורי, נבאלי) לצד זנים מיובאים מאירופה שנקלטו בארץ בהצלחה (פישולין, פיקואל, קורינייקי), וזנים חדשים מטיפוח ופיתוח מקומי (ברנע).
זני הזית לשמן הנפוצים ביותר בארץ הם:
- צורי או בשמו הנפוץ יותר סורי – הזן הנפוץ באזור, וממנו הופק רוב השמן בימי קדם. נפוץ בארץ בעיקר באזור הגליל. מקורו בלבנון מקרבת העיר צור, ומכאן השיבוש בשמו, שכן הוא צורי ולא סורי. פירותיו עסיסיים וטעמם עשיר וארומטי. טעמו מעט חריף ומריר, ומועדף יותר לתיבול מאשר לטיגון.
- נבאלי בלאדי – זן ארץ ישראלי הדומה לזן הסורי אך מבשיל לפניו. מקור השם הוא נבלוס שהוא שיבוש שמה של העיר שכם בתקופה הרומאית “ניאו פוליס". נפוץ בעיקר באזור יהודה ושומרון. הפרי עגול יותר וטעמו קל ועדין יותר.
- נבאלי מוחסן – זן שנמצא בשנות ה-40 באזור יהודה ושומרון. תפוקת הזיתים הכוללת גדולה והפרי גדול, אך כמות השמן המופקת מן הפרי נמוכה. טעם השמן המופק ממנו מעט מתקתק ומזכיר טעם שקד. הפירוש המילוי שלו בעברית הוא נבאלי משופר, וכשמו כן הוא. מתאים מאד לזיתים כבושים ופחות לשמן זית.
- ברנע – זן ישראלי יציר הכלאה ופיתוח של ידידי פרופ' שמעון לביא ז"ל. הוא מפיק טעמים שונים מכל אזור גידול. שמן זית מזן ברנע שגדל בנגב הוא פירותי. מאדמת הגולן הגעשית הוא פירותי בעל חריפות ומרירות בינוניים. בדומה לעולם היין, שם קברנה סוביניון מבורדו אינו דומה לזן שגדל בעמק האלה וכדומה. בעל איכות שמן גבוהה, טעמו חזק מאד ובעל ארומה דומיננטית ריח פירותי ועשבוני חזק.
- לביא – זן חדש שנקרא כך כמחווה לפועלו של פרופ' שמעון לביא ז"ל. זן המצטיין באחוז שמן גבוה וטעם עדין ומתאים להפקת שמן זית ולזיתים כבושים למאכל. שמן מזיתי זן הלביא כשהוא נמסק חצי בשל השמן בולט במרירות וחריפות עדינים וטעם עשיר ואילו כשהוא נמסק כשהוא בשל, טעמיו עדיין מורגשים יפה, לעומת זנים אחרים, שכאשר הם בשלים השמן הופך להיות שטוח ומאבד מהארומות והטעמים.
- מעלות – זן ישראלי יציר הכלאה. שמן איכותי ועדין, ופחות מריר מהברנע.
ספרדים בישראל
- ארבקינה Arbequina – זן זיתים שמקורו בארץ ישראל והובא לאנדלוסיה שבספרד במאה ה-17 על ידי הדוכס דה מדינצ’לי. כיום זהו הזן הבולט ביותר בקטלוניה, ספרד. הזן גדל גם באראגון ובאנדלוסיה שבספרד, וכן בארגנטינה, צ’ילה, אוסטרליה וקליפורניה. למרות שפרי הזית קטן, הוא משמש גם למאכל, ולפירותיו העגולים צורה דומה לדובדבנים. פרי קטן מאד הגדל בעיקר במישור ושפלת החוף בישראל. ניחן בפירותיות נעימה וטעמים עדינים, והוא מתאים לטיבול סלטים, בישול, טיגון ואף לאפיית עוגות.
- מנזנילו Manzanillo – זן ספרדי שמקורו דווקא בקליפורניה. זהו הזן הנפוץ ביותר בעולם ליצור שמן זית. הפקת שמן מזיתים שנמסקו מוקדם מניבה שמן חריף וחזק, בעוד שמזיתים בשלים יותר מופק שמן עדין.
- פיקואל Picual – זן ספרדי מחבל אנדלוסיה. זהו זן סירוגי, כלומר מניב פרי פעם בשנתיים. כמות השמן בפרי קטנה ולעומת ההשקעה הופכת אותו לנדיר כי לא משתלם לגדלו. טעמו מתקתק ובעל חריפות נעימה, ארומה פירותית ומרקם חמאתי.
- אמפלטרה Empeltre – זן מארגון והאיים הבלארים (מיורקה). תכולת שמן גבוהה ואיכותית. שמן עם ארומה עדינה ופירותיות עדינה. רמת חריפות ומרירות נמוכה.
צרפתי בישראל
- פישולין Picholine Languedoc – מקורו בדרום צרפת (פרובנס) ואיכותו גבוהה ביותר. ארומה מאוזנת וטעם פירותי-עשבוני עם מרירות קלה. נחשב לשמן בעל ערכי בריאות גבוהים עקב כמות גדולה של נוגדי חמצון (פוליפנולים) שהוא מכיל.
איטלקי בישראל
- לצ'ינו Leccino – זן איטלקי מטוסקנה. שמן עדין מאוד בעל חומציות נמוכה ביותר.
- קורטינה Coratina – השמן בעל טעם דומיננטי. מאופיין בריחות של זית ירוק ורענן, פלפל ירוק ועשבים. בעל סיומת חריפה ומודגשת. בעל אחוז גבוה מאוד של נוגדי חימצון וחומצה אולאית, ויש המשתמשים בו אפילו כתוסף מזון בשל כך.
- פרנטויו Frantoio – זן מטוסקנה. יבול גבוהה וקבוע. בהבשלה מלאה הפרי שחור סגול. עשיר בשמן ובעל ארומה פירותית עשבונית ואיכות שמן גבוהה. רמת חריפות גבוהה.
- סנטה קטרינה Santa Caterina – זן מטוסקנה המניב יבול בינוני עם אחוזי שמן בינוניים ואף נמוכים אבל עם שמן מתקתק במיוחד.
יווני בישראל
- קורנייקי Koroneiki – זן יווני שמקורו בכרתים. זהו הזן העיקרי ביוון. פרי הזית קטן מאוד. מניב פרי עתיר בשמן במסיק מאוחר. המתאפיין בריחות עשבוניים של דשא קצור, וטעמו מודגש במרירות וחריפות בינונית. השמן מתאים לתיבול סלטים ולבישול.
- קלמטה Kalamata – מקורו מקלמטה שבפולופונז. ייבול גבוה וסירוגיות גדולה. אחוזי שמן בינוניים עם איכות שמן טובה מאוד.
שמירה ואכסון שמן הזית
שמן זית מבלה את רוב חייו באחסון הן אצל היצרן והן בחנות או בבית. יש לזכור ששמן זית אינו משתבח עם הזמן ואיכותו יורדת ככל שעבר הזמן מהמסיק. לכן אופן האחסון ישפיע בצורה מכרעת על יכולתו להחזיק מעמד עד לשימוש, כמו גם על יכולתו לשמור על ערכיו הבריאותיים וטעמו לאורך זמן. על מנת לשמור על השמן יש להימנע ממגע עם חמצן, אור וחום.
מה בין כתית לכתית מעולה
איכויות השמן נמדדות בין היתר ע"י מבחנים אורגנו-לפטים שהם מבחנים כימיים ומבחני טעם וארומה. אבל המבחן הראשון והבסיסי הוא רמת החומציות של השמן. שמן כתית מופק בתהליך שנקרא כבישה קרה. הכבישה הינה תהליך מכני בו מופרד השמן משאר חלקי הזית, ללא התערבות כימית וללא הוספת חומרים, בטמפרטורה הנמוכה מ-35 מעלות (להבדיל מהדרך בה מופקים מרבית שמני הצמחים כמו שמן תירס וסויה). בתהליך זה השמן שומר על כל הערכים התזונתיים שלו.
שמן זית כתית מעולה Extra Virgin Olive Oil: הרמה הגבוהה ביותר ומציינת שמן זית בעל חמיצות (אחוז חומצות השומן החופשיות) נמוכה מ-0.8%, ושלא נמצאו בו פגמי טעם, כפי שמוגדר בתקן שמן הזית.
שמן זית כתית Virgin Olive Oil: החמיצות גבוהה יותר (בין 0.8% ל- 2%), ועלולים להיות פגמים בטעם (טעם לוואי/ריח.
שמן זית כתית רגיל Ordinary Virgin Olive Oil: חמיצות גבוהה מאד. מעל 2% אבל לא עולה על 3.3%. לא מומלץ לצרוך לשימוש ביתי ומאכל.
חשוב לדעת: 70% משמן הזית המיוצר בספרד מצריך תיקון וזיכוך על מנת להוריד את רמת החמיצות שיעמוד בתקן האירופאי של פחות מ-3%.
מחיר
עלויות ייצור ק"ג שמן זית בשלחין בישראל (כולל החזר הון) היא כ-20 שקלים (לפי תחשיב משרד החקלאות). אם יוצע לכם שמן זית זול במיוחד, ככל הנראה שזה שמן זית מזוייף (לרוב תמהיל של שמן אחר עם שמן זית). אי לכך, מחיר "נורמלי" לליטר שמן זית כתית מעולה צריך להיות סביב 40-45 שקלים לליטר.
איזה שמן זית לקנות
שמן זית יש לקנות ממקור מהימן וידוע, בין אם זה בסופרמרקט ובין אם זה ישירות מבית הבד. יש לדאוג לכך שהשמן צעיר (על פי תאריך התפוגה הרשום עליו) ובאריזה נכונה (בשום אופן לא בבקבוק או מיכל פלסטיק). מומלץ לנסות לטעום את השמן, ולרכוש שמן שהופק מזן המתאים לצרכים להם מיועד השמן ועל פי הטעם האישי. בתי בד ומגדלים קטנים ובינוניים מציינים על הבקבוק את זן הזית, ולכל זן יש טעם ושימושים המתאימים לו כפי שצוין קודם בכתבה.
סקירת שמני זית: המומלצים שלנו
בישראל פועלים מעל ל-100 בתי בד, ומאות מותגים (יש יצרנים רבים, מגדלים ובתי בד, המשווקים את תוצרתם תחת שמות שונים). בחרנו כמה מהם שהם המומלצים שלנו.
- כרמי זית משק יונאי
מגדלי זיתים לשמן מהזנים: ברנע, סורי, פיקואל. לרכישה במרכז המבקרים בו תוכלו גם לשמוע את סיפורו של המקום או במשלוח עד הבית. פרטים בטל': 04-9846053, שוש יונאי 052-5671293. כתובת: המייסדים 26, כפר חסידים.
- כרמי גולן
מגדלי זיתים ברמת הגולן, מהזנים קורנייקי, ארבקינה, ברנע, פיקואל, לצ'ינו וקורטינה. בעל תו איכות של ענף הזית, כתית מעולה, כבישה קרה. בתחרות "שמן זית משפחתי ישראלי" שנערכה לאחרונה זכו 3 שמנים של כרמי גולן בצל"ש: כרמי גולן ברנע דומיננטי, כרמי גולן ארבקינה עדין וכרמי גולן קורינייקי מאוזן. לרכישה ישירה מכרמי גולן <<< ובטל': 054-5290694. מושב נוב, רמת הגולן.
- משק הילמן
מגדל נוסף מרמת הגולן שבכרמיו נמצא זני ארביקינה, קורנייקי, קורטינה. בעל תו איכות של ענף הזית, כתית מעולה, כבישה קרה. בתחרות "שמן זית משפחתי ישראלי" שנערכה לאחרונה זכה הקורינייקי של משק הילמן בצל"ש בקטגוריה פירותיות ירוקה עדינה. לרכישה ישירה ממשק הילמן. מושב נוב, רמת הגולן.
- חוות מקורה
חוות מקורה היא משק אורגני עוד משנת 1989. בחווה בית בד אורגני האוצר את זיתי החווה. בכרמים של מקורה גדלים 6 זני זיתים: סורי, קלמטה, ארבקינה, קורטינה, לצ'ינו וקורונייקי . נהנינו מהשמנים מקורה אורגני קוריטינה ומקורה אורגני קורונייקי. את מוצרי חוות מקורה ניתן להשיג בחנויות האורגניות ברחבי הארץ ובחנות בית הבד בחוות מקורה, כרם מהר"ל. פרטים בטל': 054-4330606
- טרה נובה
טרה נובה מגדלים ברמת הגולן, כ-50 דונם של עצי זית מהזנים ארבקינה וקורנייקי. בתחרות "שמן זית משפחתי ישראלי" שנערכה לאחרונה זכו 2 שמנים של טרה נובה בציון לשבח: ירוק זית Terranova קורינייקי צל"ש וגם ירוק זית Terranova ארבקינה צל"ש. ניתן לרכוש במקום או למשלוח ישיר <<< ובטל': אילן מטלון 050-4478378. מושב כנף, רמת הגולן.
- סינדיאנת הגליל
עמותה שפועלת כבר יותר מ-20 שנה כדי לקדם סחר הוגן והזדמנויות כלכליות עבור נשים ערביות, להעמיק שיתוף פעולה יהודי-ערבי, ולעזור למגדלים ויצרנים מהגליל לשווק את תוצרתם. כל הרווחים של סינדיאנת הגליל מושקעים בפיתוח מיזמים לטובת החברה. סינדיאנת הגליל מפעילה את פרויקט המטע הסקוטי עם הנטיעות הראשונות בעולם של זן הלביא. בתחרות "שמן זית משפחתי ישראלי" שנערכה לאחרונה זכה בצל"ש סינדיאנת הגליל בלנד ברנע-קורטינה אורגני. אהבנו גם את סינדיאנת הגליל קוריטינה. לרכישה ופרטים נוספים באתר <<< או בטל': 04-6020680. כפר כנא, הגליל התחתון.
- פתורה בוטיק משפחתי
30 שנה אחרי שנטעה כרם זיתים בחבל לכיש, גילתה משפחת תמיר שבמקום נמצאה גת ביזנטית המעידה על קרקע פוריה לפעילות חקלאית ענפה. כך נבחר השם: פתורה, כשמה של העיר הקדומה. המשק מתמחה בגידולי זיתים וענבים, הפקת שמן זית,יין ודבש. שמן הזית של פתורה מופק מכרמי הזיתים של משפ' תמיר בלכיש ומהזנים: ברנע, פיקואל, קורטינה, פישולין ונבאלי. אהבנו את פתורה ראשון המסיק פיקואל (עדין ופירותי) ואת פתורה ראשון המסיק קוריטינה (מריר וארומתי). ניתן לרכוש את שמני הזית של פתורה במקום או שהזמנה באתר <<<. בנוסף בחנות המשק במושב שדה משה, בבית הקפה נחמה וחצי ת"א ועוד.
- משק משפחת ג'השאן
משק משפחת ג'השאן, מהשלישייה המובילה בענף שמן הזית, שאת תוצרתו תמצאו גם על מדפי המרכולים. משפחת ג'השאן מייצרת משנת 1863 שמן זית בכפר מרר, השוכן 8 ק"מ מצומת גולני. במשך דורות ייצרו בני המשפחה שמן בבית הבד העתיק, עם אבן ריחיים ומכבש ידני. כיום יש למשק בית בד מודרני וחדשני סמוך לכלנית בגליל. המלצתנו היא ג'השאן גלילי מעודן. פרטים באתר <<<
- סבא חביב
אחד המגדלים ויצרני שמן הזית הותיקים באזור (מאז 1913). מיצרים שמן מזנים ברנע, סורי, פיקואל וקורנייקי. בעל תו איכות של ענף הזית. כתית מעולה, כבישה קרה. לרכישה בבית הבד בקיבוץ פרוד ובמשלוחים <<< פרטים בטל': 04-6991888.
- Olive חוות ערטול (יקב מוני)
שמן זית ישראלי המופק מכרמים סביב היקב והחווה בדיר ראפאת. סורי, כתית מעולה, כבישה קרה. גלילי מעודן עד 0.7% חמיצות. לרכישה במרכז המבקרים ביקב מוני, דיר ראפאת. טל': 02-9916629.
- תבור
כרם הזיתים של שריה תבור בבני ציון נטועה בזני ברנע ופישולין בשטח של 10 דונם. שריה מעיד שהוא מקפיד למסוק את השמן בעת היות הזיתים בצבע ירוק לשמירת הארומות והטעמים. הבלנד תבור ברנע/פישולין ערב לחיכנו. להזמנה ישירה בפייסבוק <<< ובטל': 052-8386386.
טריוויה
- מה פירוש השם בית בד
זהו כינוי למקום בו נעשית עצירת השמן. נקרא על שם קורת העץ הגדולה (בד), שהונחה על רסק הזיתים, על מנת לסחוט את השמן מתוך הרסק.
- באיזו מדינה מייצרים הכי הרבה שמן זית
אגן הים התיכון הוא האזור המוביל בייצור שמן זית. יצרנית שמן הזית הגדולה בעולם הינה ספרד, המפיקה כ- 1,480,000 טון בשנה, אחריה איטליה עם 550,000 טון ויוון עם 350,000 טון שמן זית בשנה. יחד 3 המדינות מייצרות כ-60% מתפוקת השמן זית בעולם.
- מי צורך הכי הרבה שמן זית
ביוון צורכים כמעט 24 ק"ג שמן זית בשנה והיא שיאנית העולם בצריכה לנפש. אחריה ספרד ואיטליה עם כ-13 ק"ג שמן זית בשנה לנפש. הסיבה לכך היא שבארצות אלו, בניגוד לישראל, משמש שמן הזית לא רק לתיבול, אלא גם לטיגון, בישול ועוד שימושים.
- מהי תפוגת שמן זית
בניגוד ליין, שמשתבח עם הזמן, שמן זית מגיע לשיאו 4-5 ממועד המסיק. התקופה המומלצת לשימוש בשמן היא עד שנתיים מיום עצירת השמן (הוא יום המסיק).
- ראשון המסיק מהו
ראשון המסיק הוא השמן הראשון המופק ומשווק בעונה, המוכר בזכות הטריות וטעמו הדומיננטי. לשמן ארומה מיוחדת, והוא לרוב בעל טעם עז של פרי הזית ומאופיין בסמיכות ועכירות.
רוצים לדעת עוד על שמני זית ובתי בד ישראליים באתר <<<
תגובה אחת
רשימה מעודכנת של יצרני שמן זית מופיעה באתר שמן זית מקומי
http://www.shemen-zait-mekomi.com