המאכל הלאומי-פלאפל

נראה לנו שהמאכל הכי ישראלי הוא הפלאפל. אז מה מקור השם, האם הוא ישראלי, מצרי או בינלאומי. ולבסוף גם מתכון לפלאפל

כדורי פלאפל (צילום דני בר)

כדורי פלאפל (צילום דני בר)

המקור

מקורו של הפלאפל הוא במצרים, קרוב לודאי בעיקר באלכסנדריה לפני כאלף וחמש מאות שנים, כמאכל שעשוי מגרגרי פול ונקרא עד היום טעמיה.

יש הסוברים שהנוצרים הקופטים של מצרים, פיתחו המאכל הצמחוני הזה לתקופות הצום, אותם ימים בהם אסורה אכילת בשר. שמו של הפלאפל כנראה מהכינוי של המאכל שהיה קצת "מפולפל" (חריף). הטעמיה המצרית ((Taamia, נדדה לשאר חלקי המזרח התיכון ואת הפול החליפו גרגרי החומוס, היותר נפוצים.

גרסה אחרת, היא שהכדורי החומוס המטוגנים היו מאכל נפוץ בתת היבשת ההודית, ומשם הגיעו למצרים הפרעונית, שהורישה את זה לקופטית וכו'. אם זה נכון, אז בני ישראל כנראה כבר אכלו פלאפל לפני יציאת מצרים.

הפלאפל הישראלי

לכל ישראלי יש את הפלאפל שלו והוא על פי המתכון של דוכן הפלאפל שהוא גדל עליו. אי אפשר להתווכח עם מי שיגיד שפלאפל הזקנים בחיפה הוא הכי טוב או הפלאפל של כדורי ברמתיים. אולי פלאפל דבורה בכרכור או אולי פלאפל גולני של עפולה.

מה עם הקוסם בת"א, התאומים בגבעתיים, מרכז הפלאפל התימני בירושלים, פלאפל השכונה ברחובות ועוד. לכל אחד סוד קטן ובעיקר זיכרונות של לקוחות ותיקים ונאמנים.

קרוב לוודאי שתרומתם של הישראלים למנת הפלאפל, הוא הכנסת הכדורים המטוגנים, עם ירקות וטחינה, לתוך פיתה. עד הקמת דוכני הפלאפל בשנות ה-40 של המאה הקודמת, בתל אביב, פלאפל הייתה מנה המוגשת בישיבה ולא אוכל רחוב.

מנת פלאפל ישראלית (מקור: ויקימדיה)

מנת פלאפל ישראלית (מקור: ויקימדיה)

כוסברה

כוסברה (או גד-השדה בעברית צחה, Coriander באנגלית) הוא צמח תבלין שכנראה מחלק את העולם לשנים:

  • שונאי התבלין שלא יכולים לאכול כל מאכל עם כוסברה
  • אוהבי התבלין שבכל מאכל תמצאו אצלם כוסברה

אחד מסודות התיבול הנכון של פלאפל, הוא תוספת פטרוזיליה וכוסברה (ולמי שלא יודע, רבות מהבירות המתובלות כוללות גם כוסברה, אבל זה כבר סיפור אחר). פלאפל ללא כוסברה לא יהיה טעים גם לשונאי התבלין.

הפלאפל בינלאומי

בשנת 1991 החליטו זוג ישראלים שחיו באמסטרדם לפתוח דוכן פלאפל, לא רחוק משוק הפרחים והמינט של אמסטרדם. MAOZ הפך היום לרשת הפרושה על פני ערים רבות באירופה, ארה"ב ואוסטרליה כאשר מפלאפליה הפכה מעוז לרשת מזון מהיר לצמחונים כאשר הפלאפל נשאר המנה המרכזית של הרשת.

לסיום, מתכון להכנת 25 כדורי פלאפל ביתיים

  • 2  כוסות גרגרי חומוס
  • פירורי לחם שחור מ-2 פרוסות
  • 5 שיני שום קצוצות
  • 2 כפיות מחוקות של סודה לשתייה
  • 1/3 כוס פטרוזיליה קצוצה
  • 1/2 כוס כוסברה קצוצה
  • 1/2 בצל קטן קצוץ
  • 1 כף גדושה גרגרי שומשום
  • 1 כפית כמון
  • 1 כפית פפריקה
  • פלפל חריף קצוץ לאוהבי החריף
  • פחות מכפית מחוקה של מלח ומעט פלפל שחור (לפי הטעם)
  • שמן לטיגון עמוק
תוכן כדורי פלאפל מתובלים (צילום דני בר)

תוכן כדורי פלאפל מתובלים (צילום דני בר)

אופן ההכנה

    1. יש להשרות את גרגרי החומוס במים למשך 12 שעות, לבשל עד קבלת גרגר רך, לשטוף ולסנן.
    2. להכניס למעבד מזון או מטחנת בשר, את גרגרי החומוס המבושלים ומסוננים, השום, הבצל, פרורי הלחם ושאר התבלינים.
    3. לטחון או לעבד עד לקבלת מרקם משחתי גס ולח. אם יש צורך, מוסיפים מעט מים.
    4. מעבירים לקערה, מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים היטב. מומלץ לטעום את התערובת (יש לשים לב כי טעם התערובת צריך להיות עוצמתי יותר מהתוצאה הסופית לאחר הטיגון).
    5. מכסים את הקערה עם התערובת ומניחים 30-60 דקות במקרר.
    6. מחממים שמן עמוק (השמן צריך להיות חם אבל לא רותח.
    7. מוסיפים את הסודה לשתייה לתערובת ומערבבים היטב.
    8. יוצרים כדורים ומטגנים כדור אחד, עד לקבלת צבעו המוכר של פלאפל, טועמים ומתקנים התיבול לפי הצורך. הפלאפל מרגיש דחוס/כבד מדי ? יש להוסיף מעט מים, פרורי לחם וסודה לשתייה. תנו לתערובת לעמוד קצת ונסו שוב לטגן כדור.
    9. המשיכו עם שאר התערובת.כל מקרה התחילו מטיגון של קציצה אחת – טגנו, טעמו ותקנו את התערובת לפי צורך.
    10. אם הכנתם יותר מדי תערובת, קחו את הכדורים לפני הטיגון והקפיאו אותם עד להזדמנות הבאה.

הוספת תגובה