גופרה או וופל בלגי

מה בין גופרה לשמיכת פיקה ||| מה מייחד את הגופרה בבלגיה ||| גופרה, חומוס או פלאפל ||| מה עם הוופל מעבר לים ||| לחץ על התמונה להמשך הכתבה ולמתכון <<<

וופל בלגי (צילום ויקימדיה)

וופל בלגי (צילום ויקימדיה)

מה המשותף לגופרה, פלפל או חומוס

תשאל כל אחד בבלגיה איפה הגופרה הכי טוב וכל אחד יספר לך על הגופריה הטובה ביותר. לכל בלגי יש הגופריה (דוכן או מסעדה שעושה גופרה)  שנמצאת ברחוב זה או אחר, שהיא טעם  הילדות של הבלגי. הדבר דומה לדעתו של ישראלי על הפלפל או החומוס הטוב ביותר שלו (ולכל אחד יש את החומוסיה הכי טובה בעולם, הלא כן?)

תולדות הגופרה

ופל בלגי או גופרה בלשון המקומיים נפוץ בבלגיה בכל פינת רחוב. מבלגיה נתפשט המאכל והמתכון לרחבי העולם. אבל המקור קשור לשתי מלאכות שהבלגים הצטיינו בהן בעבר. מלאכת הטכסטיל שכבר כמעט לא קיימת בבלגיה ואוכל, שהם מצטיינים בו עד היום.

הדוכס, הטבח ושמיכת הפיקה

האגדה מספרת על אחד ממלכי דוכסות בראבנט ( שקדמה לבלגיה באותו איזור גיאוגרפי ) שחשקה נפשו במשהו חם ומתוק לאחר ארוחה דשנה. הדוכס ציווה על הטבח לעשות משהוא חם ומתוק.

לטבח היה בצק מוכן להתפחה אבל לא בצק מתוק ולא בצק מוכן לאפיה, שמן הסתם תיקח יותר זמן ממה שהמלך יהיה מוכן לחכות. לפי הסיפור ( וכידוע- לא מקלקלים סיפור טוב עם עובדות מוצקות ) לקח הטבח את בלילת הבצק הטריה והוסיף לה גבישי סוכר. את הבלילה המתוקה שפך לתבנית ברזל שהייתה בסביבתו והייתה למעשה תבנית של בד "פיקה" והיו מטביעים על בד שהיה בשימוש תעשיית הטקסטיל המקומית. את התבנית עם הבלילה שם על האש במטבח וכך תוך דקות נוצרה עוגת בצק מתוקה בצורה שמוכרת לנו עד ימינו…..וכך הגיע לעולמנו הגופרה הבלגית הראשונה.

וופל ברחבי העולם

עם השנים התפשטה הגופרה לרחבי העולם ולבשה צורה וטעם שונים במקומות שונים בעולם, אבל המאחד את כולם הוא הטבעת ה"פיקה" של הבצק האפוי. ולהלן סוגי הגופרה או וופל ברחבי העולם :

בריסל– את הגופרה מכינים בבריסל מבצק בתוספת שמרים,חמאה וביצים המעניקים לגופרה מירקם אוורירי וקליל . הגופרה של בריסל בעלת צורה מרובעת והיא מוגשת בדרך כלל עם אבקת סוכר. יש לציין שבאזורים תיירותיים על הגופרה מעמיסים מכל טוב כמו גלידה, קצפת, ריבה ועוד.

הגופרה של ליאז', בלגיה (צילום ויקימדיה)

הגופרה של ליאז', בלגיה (צילום ויקימדיה)

ליאז'– הגופרה של ליאז´ היא בעלת מרקם מוצק וכבד. צורתה סגלגלה והיא דקה וקטנה יותר מאחותה בבריסל.הגופרה הליאז'י מתפאר בציפוי קריספי הנוצר מהוספת "גבישי סוכר") "parelsuiker") היוצרים מרקם קרמלי .

חבל ברג, גרמניה– חבל ברג נמצא מצפון לקלן ודיסלדורף. שם מקובל וופל בצורת לב, אוורירי ויבש. מוגש בתוספת אוכמניות וקצפת בד"כ כמעדן יום ראשון אחרי החזרה מהכנסייה.

סקנדינביה– וופל בצורת לב גם כן, והבצק מתובל בחלב קוקוס כתוספת לפני האפייה. הוופל מגיע עם קצפת או שמנת, תות שדה או ריבת אוכמניות וסוכר מעל. בשבדיה יש יום חג הוופל ב-25 למרץ (Våffeldagen ).

הולנד- נקרא גם stroopwafel בעיקר באזור חאודה (או גאודה בלשוננו), שם הוופל קשה עם מילוי של סירופ-סוכר וקינמון ומוגש בדרך כלל כ"סנדוויץ" של 2 חצאי וופל.

ארה"ב– הגופרה הבלגי עשה מסע מוצלח אל מעבר לאוקיינוס לארה"ב, שם הוא הפך לוופל ולחלק בלתי נפרד מארוחת הבוקר האמריקאית או מהבננה ספליט.

המזרח הרחוק –גם למזרח הגיע הוופל עם ההתפשטות הקולוניאליסטית של מדינות אירופה, ובהונג-קונג וגם בוויאטנם (פנדן-וופל) נהוג לאכול סוגי וופל עם תוספת מקומית .

מתכון

רכיבים

  • 4 ביצים מופרדות (חלמון מחלבון)
  • 2 כוסות ריוויון
  • 1/2 כוס חמאה מומסת
  • 1 כפית תמצית וניל
  • 2 כוסות קמח
  • 2 כפיות אבקת אפייה
  • 1 כפית סודה לשתייה
  • מעט מלח
  • קינמון ופלפל אנגלי, לפי הטעם

אופן ההכנה 

  1. טורפים את החלמונים (צהוב)
  2. מוסיפים רוויון, חמאה ווניל.
  3. מערבבים את החומרים יבשים
  4. מנפים וטורפים יחד היטב.
  5. בקערה נפרדת טורפים חלבונים (שקוף/לבן)
  6. מקפלים לתוך התערובת.
  7. אופים במחבת וופלים
  8. מגישים חם.

 

הוספת תגובה

שינוי גודל גופנים
ניגודיות