בגרמנית אוהבים מתוק

עוגת היער השחור ||| סופגניות ברלינר ||| כדורי השלג של רוטנבורג והיידלברג ||| לחמניה צרפתית של המבורג ||| קוגלהוף ||| לחצו על התמונה להמשך הכתבה <<<

מבחר עוגות בגרמניה (צילום דני בר)

מבחר עוגות בגרמניה (צילום דני בר)

מאכלי בצק מתוקים

המטבח הגרמני עשיר בבשר (בעיקר חזיר) ובתפוחי אדמה וכרוב. אבל אי אפשר לסיים ארוחה או "לסגור פינה" של רעב קטן, בלי מאפה בצק כזה או אחר. לכל עיר ואיזור בגרמניה הגדולה, הבצק המתוק שלו. נצא לסיור בעולם הבצקים המתוקים הגרמני.

המבורג – Franzbrötchen (לחמניה צרפתית)

פרנצי או לחמניה צרפתית של המבורג (צילום דני בר)

פרנצי או לחמניה צרפתית של המבורג (צילום דני בר)

אחרי הכיבוש של המבורג ע"י נפוליאון (בשנים 1806-1814), נשארה מורשת הבגט והקורסון, חביבה על תושבי המבורג. הגרסה המקומית לקרואסון מתוק היא "פרנצברוטכן".

Franzbrötchen (צילום דני בר)

Franzbrötchen (צילום דני בר)

זהו קרואסון קינמון מתוק, שמועכים ועושים אותו שטוח. הטעם כמו קונכיות קינמון המוכרות כל כך במחוזותינו, המראה כמו קרואסון שטוח.

ברלין – Berliner Pfannkuchen  (ברלינר)

סופגניות או ברלינר כל ימות השנה (צילום דני בר)

סופגניות או ברלינר כל ימות השנה (צילום דני בר)

הברלינר הוא סופגניה כמיטב מסורת חנוכה. הברלינר נפוץ לא רק בברלין והמחירים עממיים מאד. זהו מאכל רחוב מתוק שהגרמנים אוהבים.בברלין, קלן, דיסלדורף ועוד.

היידלברג ורוטנבורג – Schneeball (כדור שלג)

בהיידלברג וברוטנבורג על הטאובר (Rothenburg ob der Tauber) ניתן למצוא את בתי המאפה המיוחדים שעושים את כדור הבצק המתוק שנקרא שנבל ( ברבים Schneebälle). המאפה הזה מוכר וידוע כ-300 שנים, כמאפה לחתונות אבל המקומיים לא רצו לחכות רק לחודשי האביב בהם היו נוהגים להתחתן ובתי מאפה מיוחדים למאפה זה נפתחו בשתי עיירות אלה לספק את המקומיים תחילה ובהמשך את התיירים.

"כדור השלג" נעשה בקוטר 8-10 ס"מ. דרך ההכנה היא בניית כדור מרצועות בצק עשויות מקמח, ביצים, חמאה, שמנת, סוכר ושנפס שזיפים. מהרצועות יוצרים כדור שאותו מטגנים בשמן עמוק. ומצפים באבקת סוכר. כיום יש גרסאות עם שוקולד, מרציפן ועוד.

בטיגון מתיבש הבצק ומקנה לשנבל חיי מדף ארוכים (חודש ויותר) ללא צורך בקירור. מהווה מזכרת ראויה למבקרים במקום.

בוואריה – Gugelhupf (גוּגֵלהוּפְּף)

Gugelhupf גוּגֵלהוּפְּף (צילום ויקישיתוף)

Gugelhupf גוּגֵלהוּפְּף (צילום ויקישיתוף)

עוגת שמרים עגולה וגבוהה עם חור במרכזה. נפוצה בדרום גרמניה, אוסטריה אלזס וצפון שוויץ. איות השם שונה מאזור לאיזור (Guglhupf ,Gugelhopf  או אפילו kuglof במרכז אירופה). השם של העוגה בה מחיבור בין "גוגל" (Gugel) שזו מצנפת ובין הופף שיש הגורסים שהיא שיבוש המילה שמרים בגרמנית ויש הגורסים שיבוש הופפן (hüpfen) שמשמעותה קפיצה (העוגה תופחת/קופצת). להכנת קוגלהוף יש צורך להשתמש בתבנית יעודית ("סיר פלא") שמקנה לעוגה את צורתה המיוחדת.

פרנקפורט –Frankfurter Kranz  (עוגת כתר)

פרנקפורטר קרנץ (צילום ויקישיתוף)

פרנקפורטר קרנץ (צילום ויקישיתוף)

עוגה שמקורה מפרנקפורט ולכן גם שמה, פרנקפורטר קרנץ. זו עוגה עגולה עם חור במרכזה, העשויה שכבות בצק אוורירי (עוגת ספוג / חנק ) שבין השכבות מרוחה קצפת חמאה ושמנת, סמיכה וריבת אוכמניות או דובדבנים. את העוגה מכסים בשכבת קצפת נוספת ומעטרים בשברי אגוזים, שקדים או בוטנים. גרסה פחות שמנה של העוגה (בלי חמאה בקצפת) נעשית עם שימוש בגוגל-מוגל (Kogel-Mogel)- אותה תרופת סבתא לכאבי גרון, העשויה מביצה, דבש ומעט רום.

היער השחור – Schwarzwälder Kirschtorte (עוגת היער השחור)

עוגת שכבות עגולה, שבסיסה עוגת שוקולד עם שנפס פירות יער (מהיער השחור כמובן) ושכבות של קצפת וריבת פירות יער. העוגה הפכה לפופולארית ברחבי גרמניה ושוויץ והיום נפוצה מאד גם בצפון אמריקה, אבל שמה המקורי נשמר.

כתבה נפרדת על עוגת היער השחור <<<

תגובה אחת

הוספת תגובה