איך תשתה את התה שלך

איזה תה הייתה שותה המלכה באוהל בדואי ? איזה תה ישתה הודי בסין ? לכבוד חגיגת חליטות חובקת עולם בחוות דרך התבלינים בבית לחם הגלילית- מסבירים מומחי החווה על המסורות המיוחדות ועל חליטות מיוחדות לכל המשפחה. ממלכת אנגליה ועד אירוח באוהל בדואי, טקסי תה או מסיבת תה (Tea Party) הם אירוע תרבותי משמעותי. אפילו אליס והכובען המטורף התארחו באחת כזו. טכסי התה הם גולת הכותרת המייחדים ומפארים את תרבות התה ובעלי חשיבות חברתית עמוקה. התה מקרב בין אנשים, מספר סיפורים ומקושר לבריאות טובה.

חגיגת חליטות בפורים

במיוחד לכבוד המשקה המשובח, במהלך סוף השבוע של חג הפורים 6-7.3. תתקיים חגיגת חליטות בחוות דרך התבלינים בבית לחם הגלילית, בה יוגשו סוגי תה ומאפים בסגנונות תרבותיים מכל העולם, יתקיימו פעילויות משפחתיות סביב עולם החליטות, סדנת ליקוט עשבי חליטה, סיורים לשדות התבלינים, מטבח טעימות חליטות ושוק חליטות ותערובות ענקי. אבי ציטרשפילר, תבלינאי והרבליסט אשר מתמחה בהכנת חליטות איכות, פותח צוהר על מנהגים עתיקים שנשתמרו עד ימינו ובמיוחד מה מוגש בכל כוס תה משובח:

טקס תה אנגלי – חליטת ארל גריי עם חלב

תה אנגלי (צילום חוות דרך התבלינים)

תה אנגלי (צילום חוות דרך התבלינים)

תה מצוי בלב חיי החברה בבריטניה מזה דורות והתה נחשב כמשקה הלאומי של בריטניה. טקס התה נטוע עמוק בתרבות האנגלית עוד מהמאה ה-17 לאחר שקשרי המסחר בין בריטניה למזרח אסיה התמסדו.

שני מונחים מתארים את מנהג שתיית התה האנגלי – High Tea  ו- Afternoon Tea:

Afternoon Tea -תה מנחה. בחברה הגבוהה נהגו לאכול שתי ארוחות בלבד במשך היום- בבוקר ובערב, הטקס נועד להפיג במעט את תחושת הרעב בין הארוחות, בין השעות 15:00 – 17:00. לצד התה נהגו להגיש ארוחה קלה או מיני תופינים וכריכים כשהם מסבים לצד שולחנות נמוכים.

High Tea -הוא מנהג שרווח בקרב מעמד הפועלים שחזרו לביתם לאחר יום עבודה קשה ובמסגרת ארוחת הערב (בשעות 17:00-19:00) שתו תה חם כשהם ישובים על כסאות ושולחנות גבוהים.

מה שותים ?

ארל גריי הוא תערובת תה שחור המבושמת בשמן אתרי הממוצה מקליפת ברגמוט. תערובת תה פופולרית זו נקראת על שם צ'ארלס גריי, רוזן גריי השני. הרוזן אהב את התה כל כך שהוא ביקש מחברת Twinnings הבריטית לייצר תה זהה בטעמו למענו והם בתמורה קראו לתה ארל גריי על שמו של הרוזן. לתה נהוג להוסיף חלב.

טקס תה סיני – תה ירוק יסמין

תה סיני (צילום חוות דרך התבלינים)

תה סיני (צילום חוות דרך התבלינים)

טקס התה הסיני הוא הקדום ביותר מבין טקסי התה ושמור לו מקום מרכזי בתרבות הסינית. התה הוא לב ליבו של הטקס: המארח ומשתתפי הטקס מריחים את התה, טועמים אותו ומתרשמים מרובדי הטעם הנגלים עם כל לגימה.הטקס משרה תחושות של שלווה והרמוניה בקרב משתתפיו. זהו אירוע חברתי. השרת מטרות שונות: החל מביטוי של הוקרת תודה או בקשת סליחה וכלה בקירוב לבבות בעת מפגשים משפחתיים או מסיבות נישואין.

מה שותים ?

תה ירוק יסמין – חליטת תה ירוק יסמין זו מורכבת מעלי תה ירוק איכותיים ביותר מגולגלים בחוזקה לצורת פנינים שנפתחות בכל חליטה וחושפות טעמים של פריחת יסמין מרהיבה וסוחפת. תערובת תה ירוק יסמין זו מורכבת מעלי תה בלבד שבושמו בתהליך טבעי ומסורתי עם פרחי יסמין שהוסרו בסוף התהליך והתוצר הסופי אינו מכיל פרחי יסמין כלל אלא תה ירוק בלבד ולפי כך התערובת מבושמת ונקייה ואיכותית ביותר.

טעם: יסמין, עדין, מרענן, מורכב

טקס תה בדואי – חליטת צמחי יער

תה בדואי (צילום חוות דרך התבלינים)

תה בדואי (צילום חוות דרך התבלינים)

הכנסת האורחים (תַדְאִיֵיף) הוא ערך מרכזי בחיי הבדווים. כשאורח (דָאיף) נכנס לאוהל, כל הנוכחים יקומו לכבודו. האורח מברך כל אחד מהנוכחים ומתחיל בזה הנמצא לימינו.

בניגוד לקפה, התה (שָאי) הינו משקה חדש יחסית בחברה הבדווית, ככל הנראה משלהי המאה ה-19. גם חלוקת התפקידים שונה: בניגוד לקפה, שאותו מכין הגבר במדור הגברים, את התה חולטת האישה במדור הנשים בקומקום מיוחד (בָּרָ'אד) ומוסיפה לו סוכר וצמחי תבלין. קומקום התה המהביל מועבר למדור הגברים על-ידי אחד הילדים.

לתה אופן מזיגה ייחודי בכוסות זכוכית המסודרות על מגש כמספר הנוכחים.

כאשר האורח מרוקן את כוסו, יטרח המארח לשוב ולמלאה עד שזה יבקש ממנו בנימוס לחדול, או עד שהקומקום מתרוקן. גם כאן, מסיימים את טקס התה בברכה למארח.

מה שותים?

חליטת צמחי יער היא חליטה בדואית מגידולי אופיינים לאזור הצפון.

מכילה זוטא לבנה, אזוב, מרווה ונענע.

טעם: מרענן, קליל עם חריפות עדינה –עדינה.

טקס תה הודי – צ'אי הודי

תה הודי (צילום חוות דרך התבלינים)

תה הודי (צילום חוות דרך התבלינים)

הצ'אי ההודי הוא תערובת של מים וחלב המורתחים יחד עם תערובת תבלינים מחממים שכנראה שבשבילם המציאו את החורף.

משמעות השם "צ'אי מסאלה" בתרגום חופשי מהינדו היא "תה מתובל" ובהודו המשקה היינו חלק ממסורת עתיקת יומין בת יותר מ- 5000 שנים. ההודים היו מערבבים בתחילה תבלינים שלהם הם יחסו תכונות רפואיות והתייחסו למשקה יותר בתור תרופה מונעת מאשר כמשקה מפנק. שילוב של חליטת הצ'אי מסאלה עם חלב נולד למעשה מההשפעה של התרבות הבריטית הקולוניאליסטית. כך נוצר למעשה המשקה הקרמי בעל הטעמים הנועזים שאנו מכירים כיום כצ'אי מסאלה.

מה שותים?

צ'אי הודי- מלבד הטעם העמוק והממכר של המשקה מיוחסות תכונות רפואיות רבות למשקה בשל התבלינים שהוא כולל בתוכו. כמו כן, בשל ריכוז התה השחור בתערובת צ'אי מסאלה היא נחשבת כבעלת רמת קפאין גבוהה יחסית.

החליטה מכילה- תה שחורה, קינמון, כוכבי אניס, ג'ינג'ר, ציפורן, פלפל אנגלי, הל, ורדים, מוסקט, פלפל שחור

טעם : עמוק, מתובל, חריף, קרמי

חוות דרך התבלינים בבית לחם הגלילית

בחווה ניתן להנות מחליטות פירות איכותיות וטעימות המתאימות לכולם, גם לילדים- ובסוף להנות גם מפירות החליטה.

חליטת פומלה מלון- ריחות של חופשה טרופית וטעם פירותי מקפיץ וממריץ. מכילה הרבה סיבים תזונתיים ונוגדי חימצון המסייעים לגוף.  החליטה זכתה בתחרות מזון בינלאומית בלונדון.

חליטת פירות יער- טעם פירותי חמצמץ וניחוח משכר למצב רוח מיוחד. מכילה הרבה ויטמין C, מצוינת לחיזוק מערכת החיסון. השילוב טעמים בין החמוץ למתוק מעורר את החושים מחדש.

לפרטים נוספים  באתר: www.derech-hatavlinim.co.il  בטלפון 04-9533405

הוספת תגובה