שותא – גאורגית ישראלית בקיבוץ

שותא מסעדה גאורגית ישראלית בקיבוץ שמרת ||| ביקור טעימות שלא הגיע למנות העקריות ||| מיטב המטבח הגאורגי וחוויה כאן בבית ||| על שותא והמנות שטעמנו בהמשך <<<

בדריג'אני חצילים, סוקו פטריות ולחם לאבש (צילום דני בר)

שותא ולא רוסטבלי

מסעדה גרוזינית בקיבוץ שמרת היא לא דבר שגרתי אבל בהחלט שווה לבחון ולטעום. שתי החברות שותפות שהקימו את המסעדה לפני כ-5 שנים, לאה אוצ’רי על קבלת הפנים והאירוח ובלה חנן שעל המטבח, בחרו בשם שכל גאורגי יודע ומוקיר – שותא. ולטובת מי שלא גאורגי ולא מכיר את התרבות הגאורגית יש הסבר.

שותא רוסתוולי

מיהו שותא? מה הקשר בין המשורר האציל ומסעדה גאורגית בקבוץ? שותא רוסתוולי היה אציל גאורגי ומאהבה של המלכה תמר. שותא הוגלה לעמק המצלבה בירושלים על מנת להרחיקו מתמר ושם כתב את הפואמה האלמותית "עוטה עור הנמר" שאף תורגמה לעברית. מכאן הבחירה בשם, שמסמל יותר מכל את הקשר בין גאורגיה לישראל.

בין גאורגיה לקבוץ שמרת

לכל מי שמבקר בגאורגיה, מובטח מפגש עם הקולינריה המקומית השופעת ירק, רימונים, אגוזים, בצק ופחות דגים או פירות ים ולאוהבי הבשר (שכידוע אני לא ביניהם) מספרים לי שזה לא משהו להתלהב ממנו יתר על המידה. לא פחות חשוב, ואולי יותר חשוב, הוא המפגש עם הלבבות הפתוחים והאנשים אוהבי ישראל שמזמינים ופותחים את ביתם וליבם לאורחים עם כל טוב של המטבח הגאורגי.

חצ'פורי גבינות ותרד (צילום דני בר)

ביקור במסעדת שותא בקיבוץ שמרת היא הצצה למטבח הגאורגי ולאווירה והלב הפתוח שמקרינות לאה ובלה.יש לציין שהמנות המוגשות בשותא הן מנות גאורגיות שהותאמו לחיך ולטעם הישראלי ובהחלט מהוות שדרוג מקסים למה שמוכר למי שמבקר ואוכל אוכל מקומי בגאורגיה, כמוני. לדברי לאה, המנות עברו שידרוג של איכות וטעם לטובת הסועד הישראלי שלא מכיר את המטבח הגאורגי וזה לו המפגש הראשון עם חאצ'אפורי, לובואני, אצ'רולי, באדריג'אני,  צ'ארחאלי, טאפאזה, חינקלי ועוד.

יין, בירה, צ'צ'ה ועוד ישר מהמקור

חומרי גלם רבים ותבלינים רבים שהם חובה במטבח גאורגי, אינם בנמצא בסופרמרקט או חנות תבלינים רגילה. אי לכך, גם שותא, דואגים להספקה ישר מן המקור בגאורגיה של חומרי הגלם אבל לא פחות חשוב, צ'אצ'ה, יין גאורגי (סאפארווי כמובן), בירה גאורגית, מי מעיין מבורג'ומי ועוד.

אווירה ודברי חכמה גרוזינים

מיד בכניסה לשותא, ניכרת האווירה של המדינה השופעת הזו בצפון היא גרוזיה או גאורגיה בימינו. בתפריט מציינים את האגדה הגרוזינית הנפוצה וכל כך מאפיינת את העם הזה: "בזמן שאלוהים חילק את המדינות, הגרוזינים היו עסוקים בשתייה ואכילה ובחגיגה גדולה לכבודו. כשגילו שלא נותרה להם מדינה, אלוהים העניק לעם השמח את החלקה הקטנה, ששמר לעצמו". עוד משהו? חכו לקינוחים.

מנות ראשונות

התחלנו עם כל טוב הירק של גאורגיה, בגרסה משודרגת ואסטטית.

  • באדריג'אני – סירת חציל אפוי, ממרח אגוזים ועשבי תיבול (36 שקלים). מנה מקסימה ועם חריפות טבעית של החציל והירק.
  • צ'ארחאלי – פרוסות סלק ברוטב כוסברה שום חומץ הדרים ואגוזים(32 שקלים). מנה עסיסית, צבעונית ומעוררת.
  • סוקו – פטריות, בצל, יין לבן, צ'ילי אדום (45 שקלים). מנה חמה שיכולה להיות עקרית לצמחוני.
  • סלט בטטה – בטטה צלויה עם קרם בטטות וחמאה, גבינה מגורדת (36 שקלים).
  • לאבש – לחם שנאפה בתנור והוגש חם וטרי עם מטבל (מג’אבה) שזיפי בוסר עם עשבי תיבול.

חינקלי בשר וחינקלי גבינות (צילום דני בר)

כיסונים ומאפים

השלב הבא בארוחה הגאורגית הוא כיסונים ממולאים במילוי בשרי, גבינות או צמחוני.

  • חאצ'אפורי – המנה הכי מפורסמת במטבח הגאורגי המוכר במערב ובישראל. חאצ'אפורי גאורגי עשוי מבצק שמרים אבל הגרסה של שותא, ולדברי לאה, זו הגרסה היהודית של החאצ'אפורי, עשויה מבצק עלים. אפוי בתנור במילוי 5 סוגי גבינה ותרד (42 שקלים). זה לא כיסון כי אם כיס. מנה גדושה בכל טוב של גבינות ותרד.
  • חינקלי – כיסונים מבושלים במילוי בשר עגל טחון בצל ועשבי תיבול (2 יחידות 22 שקלים). לאביבה, הקרניבורית היתה עסיסית וטעימה מאד.
  • חינקלי גבינה – במילוי גבינות ויוגורט (42 שקלים). מנה גדושה שהיתה מבחינתי המנה העיקרית המצויינת ועסיסית.

ויתרנו על צ'יבורקי, ולובואני כי פשוט כבר שבענו והדרך משמרת למרכז עוד ציפתה לנו.

לא לבעלי ראש מרובע (צילום דני בר)

אחרונות

פינת המתוקים של שותא עשויה תחת הסלוגן" לא לבעלי ראש מרובע " …(36 שקלים). זרמנו וקיבלנו עוגה של שכבות ומתיקות ולצידה קנקן תה. ניכרת ההשפעה הסובייטית.

עוגה ותה למנה אחרונה (צילום דני בר)

שותא – מסעדה-בר גאורגית, קיבוץ שמרת. לפרטים באתר <<< ובטל': 04-8219208, 054-3130742. סגור בימי ראשון ושני.

גאומרג'וס! (לחיים)

הוספת תגובה

שינוי גודל גופנים
ניגודיות