כריסטמס – 12 מנות חגיגיות לחג

12 מנות פולניות לחג המולד ||| מה נמצא על שולחן חג המולד במרכז אירופה ||| Gołąbki, Makowiec, Piernik, Pierogi, Kutia, Uszka ||| על מנהגי השולחן בחג ועוד ||| פרטים ומתכונים בהמשך <<<

למה 12 מנות פולניות

עוגת פרג עשירה (צילום דן בר דב)

בחג המולד הנוצרי נהוג ככלל לא לאכול בשר ועדיף לחלק ל-12 מנות. למה 12? משום 12 השליחים של יהושע (ישו) ומשום 12 החודשים הבאים עלינו לטובה ועוד (ספרו לנו בתגובות).

עץ האשוח של חג המולד בחיפה (צילום דני בר)

חג המולד הוא החג הכי משפחתי בעולם הנוצרי, ולא בכדי – הכל סגור (חנויות, מוזיאונים, שמורות טבע ועוד) כי העובדים מבלים בחברת המשפחה. לאחר התכנסות סביב עץ חג המולד המשפחתי, והחלפת מתנות ושתייה יין חם או וודקה, ממתינים להופעת כוכב ראשון בשמים ורק אז מתיישבים לארוחת החג. הארוחה החגיגית בערב חג המולד היא האירוע המרכזי גם לאלה שהולכים אחרי הארוחה למיסת חצות בכנסיה וגם לאלה שלא. אז מה אוכלים במטבח הפולני בחג המולד? הרבה פטריות, כרוב, פירות יבשים ועוד שלל ירקות. ואלה המנות הפופולאריות שתמצאו על כל שולחן חג במרכז אירופה בכלל ובפולין בפרט:

1. בורשט עם רביולי Uszka

מתחילים בבורשט אדום – אותו מרק סלק אדום אבל הפעם עשיר יותר, והוא מנה קטנה להתחלה. לבסיס הבורשט מוסיפים מַחְמֶצֶת שְׂאוֹר שהוכנה מבעוד מועד. בדרום פולין ובהרי הטטרה מקובל להוסיף כיסוני פטריות יער (שעדיף לצאת לקטוף ביער) שנקראים Uszka ואילו בצפון פולין מקובל להוסיף, במקום כיסוני הפטריות, שעועית לבנה גדולה.

2. מרק פטריות חגיגי

לאחר הבורשט, עוברים למרק פטריות יער מיובשות. למרק מוסיפים אטריות דקות Noodles. תחליף למרק צמחוני זה מגישים לעיתים מרק דגים (בדר"כ קרפיון), מרק סלט לבן (בורשט בהיר), מרק שיפון חמוץ או מרק שקדים מתוק.

3. קרפיון או תחליף צמחוני

הפולנים אוכלים קרפיון כבר מאות שנים (יש הגורסים שכבר מהמאה ב-14 התחילו לאכול קרפיון בפולין של היום). זה הדג החגיגי לחג המולד ומועדף על דגי נהרות נחשבים יותר כמו Sander,צלופח או זאב נהרות. בחג המולד מנת הקרפיון מלווה בכרוב כבוש  Sauerkraut, פטריות סלט ירקות ואיך לא….תפודים.

לצמחונים: פשטידת עדשים ואגוזים

פשטידה (בדר"כ בצורת כיכר לחם) תהיה התחליף הצמחוני ותהיה מבוססת על עדשים אבל מתוקה יותר ועשירה יותר תודות לאגוזים והתבלינים.

4. גפילטא פיש

זו לא טעות. הפולנים אימצו את הדג בנוסח יהודי אשכנז ואימצו אותו לחג המולד. המנה מוגשת עם שקדים, צימוקים, בצל ולחם וללא הגזר היהודי.

5. דג מלוח

מנה חביבה על הפולנים כל השנה אבל בחג המולד על אחת כמה וכמה. מטיאס מלוח הוא המועדף (ככל הנראה בגלל צבעו הורוד אדמדם). הדג מוגש בשמן או בשמנת, רסק תפוחים חמוץ, בצל קצוץ ולצד הדג סלט שורשים או תפוחי אדמה.

6. מחית פטריות ושעועית לבנה

מוגשת לצד ירקות טריים חתוכים ולחם. מנה פשוטה ומתובלת לפי הטעם.

7. כופתאות Pierogi

המנה הכי פולנית שיש כל ימות השנה, מוגשת גם בחג המולד. מנת החג החביבה ממולאת בכרוב או כרוב-כבוש עם …..פטריות. במזרח פולין נהוג להגיש כופתאות מתוקות – פירוגי ממולאים בשזיפים מיובשים או מעושנים או פרג.

8. כרוב כבוש מטוגן

כמובן שלצד כמעט כל מנה יש כרוב כבוש או גם בפירוג'י ממלאים כרוב כבוש אבל "המעדן" המולני הזה זוכה גם למנה נפרדת של כרוב כבוש מטוגן ולפעמים מגישים אותו עם…..צימוקים.

9. כרוב ממולא Gołąbki

לא הספיק לכם כרוב? אז עוד מנת כרוב פופולארית גם בחג המולד. בכל ימות השנה הכרוב ממולא בבשר אבל בחג המולד ממלאים את הכרוב הדגנים (כוסמת או גריסים) או אורז ובתוספת של……פטריות.

10. קותיה Kutia

מעדן הקותיה דומה מאד לבּוּרְבָּרַה Burbara המזרח תיכוני שעליו סיפרנו בכתבה נפרדת. הגרסה הפולנית לחג המולד עשויה מחיטה, פרג, דבש, אגוזים, שקדים, גרעינים שחורים (חמניה) ופירות מיובשים שנטבלו ביין אדום מתוק.

11. עוגת זַנְגְבִיל Piernik

אפיית לחם זנגוויל היא מסורת עתיקת יומין בפולין. בעבר לחם הג'ינג'ר היה עשיר בתבלינים ואף חריף מעט. עוגת הזנגביל החגיגית היא גרסה מתוקה של הלחם. הכנתה דורשת זמן רב ונהוג להכין את הבצק כשבועיים לפני החג על מנת לתת לטעמים העשירים להתפשט בכל הבצק. אופים את העוגה העשירה הזו כמה ימים לפני החג. עוגת הזנגביל מכילה בנוסף לקמח ומים גם דבש, ביצים, סוכר, שומן ותערובת תבלינים מיוחדת ללחם הג'ינג'ר. נהוג לאכול אותה כמו פרוסת לחם ולמרוח שכבת ריבת פובידל Powidła.

עוגיות ג'ינג'ר Pierniczki

עוגיות ג'ינג'ר מכינים גם לקישוט עץ האשוח המואר ומעוטר בכל בית פולני. ראוי לציין את טורון Toruń כעיר המתמחה כל ימות השנה בעוגות ועוגיות זנגביל. טורון היא גם עירו של קופרניקוס ומקובל שם לעטר את הלחם והעוגיות ג'ינג'ר בהטבעת דמותו של קופרניקוס על המאפה. לעוגיות יש גם גרסה צמחונית (במקום דבש – סוכר מכורמל ובמקום ביצים להשתמש בזרעי פשתן טחונים ומורתחים במים). בכל מקרה מגישים עם קערית ריבה ושזיפים משומרים.

12. מרק פירות יבשים Kompot z Suszu

"מרק" פירות יבשים או מעושנים הם מנה אחרונה פופולארית בחג המולד. מבשלים בעיקר שזיפים, תפוחים, אגסים, צימוקים ומשמש וכמובן ממתיקים ומתבלים בציפורן ובזנגביל.

עוגת פרג Makowiec

עוגת פרג חביבה על הפולנים כל ימות השנה. אבל בחג המולד זו מנת חובה ובגרסה קצת שונה. פרג טחון מסמל הצלחה ועושר ולכן לקראת שנה טובה הפרג חובה. עוגת הפרג של חג המולד היא מבצק דק יותר ומילוי עשיר ונדיב יותר.

מעדן פרג Makówki

במערב פולין (שלזיה) מקובל להכין מעדן על בסיס פרג ובצק ולא עוגה. זו גרסה פולנית למעדן דומה מהונגריה Mákos Guba או גרמניה Mohnpielen.

באיזורים אחרים בפולין מקובלת מעדן העשוי פרג, פירות יבשים, לחם או אטריות (לפעמים פסטה) וקוראים למנה זו מקילקי Makiełki

עוגת גבינה, דוחן וקשיו Sernik

לצמחונים מציעים מנה פופולרית בפולין כל ימות השנה – עוגת גבינה עשירה על בסיס דוחן.

הוספת תגובה

שינוי גודל גופנים
ניגודיות