כל מה שרצית לדעת על סלט אוליבייה ונלסון ולא העזת לשאול

מהו סלט אוליבייה||| האם יש סלט נלסון ומהו סלט נלסון ||| על שום מה אוליבייה ? מיהו הנלסון ? ||| גם מתכונים של אביבה בר בגרסה צמחונית לסלטים ||| הכל ועוד בהמשך <<<

סלט אוליביה (צילום דני בר)

סלט אוליבייה Olivier Salad

סלט אוליבייה Olivier Salad או סלט רוסי ונפוץ במטבח הישראלי האשכנזי בגרסאות משודרגות שונות. הסלט המקורי היה תמיד עם דגים, עוף או חזיר אבל הגרסאות הצמחוניות שלו נפוצות היום יותר מגרסאות העבר.

השם לסלט הרוסי הזה הגיע תודות לשף צרפתי-בלגי ובעל מסעדת היוקרה הרמיטז' Hermitage  במוסקבה, בשנות ה-60 של המאה ה-19. השף (אז קראו למקצוע זה טבח) לוסיאן אוליבייה Lucien Olivie  הציג מנה של סלט הכולל מלפפונים (טריים), חלקי דגים וסרטנים וכל מה שמכירים היום. מאז 1860 התפשטה שמה של המנה והגיע לכל רחבי אירופה. אוליבייה נפטר בגיל צעיר ולקח לקברו את סוד המתכון שמקורי. לאחר מותו הורכבו שלל גרסאות שברובן ככולן נעלמו המלפפונים והסרטנים. הפעם הראשונה שהמתכון פורסם בכתובים היתה כמעט 40 שנה מאוחר יותר וכבר אז נקרא הסלט ע"ש אוליבייה.

שלל גרסאות ברחבי העולם

בכל גרסה תמצאו את המרכיבים הבאים: תפוחי-אדמה מבושלים, ביצים קשות, מלפפונים בחומץ, אפונה וגזר מבושלים ומיונז.

  • הגרסה הרוסית Салат Оливье נקראת גם Stolichny Salad בעברית סלט הבירה салат столичный ויש הגורסים שהמתכון שלה נגנב מאוליביה ע"י העוזר שלו שמיד אח"כ עזב את המסעדה ועבר לעבוד אצל המתחרה מסעדת מוסקווה Moskva. גרסה זו כוללת גם בצל, סלרי, חתיכות נקניק או עוף או האם וחרדל. הסלט הוא מנת "חובה" על שולחן חג הנובי-גוד – חג המולד הרוסי.
  • הגרסה הרומנית או סלט דה בף Salată de boeuf בו מקובל להוסיף חלקי פנים של בקר או חזיר ובעיקר לשון חזיר חתוכים לקוביות.

  • בבלקן הסלט הוא עם קוביות נקניק בקר או חזיר ונקרא סלט רוסי (בולגריה, סרביה, מקדוניה) ואילו בסלובניה וקרואטיה אותו סלט נקרא סלט צרפתי francuska salata. ביוון הסלט וא ללא בשר ונקרא rossiki salata.
  • בצ'כיה זהו סלט תפוחי-אדמה bramborový salát  ולרוב יכיל גם בשר.
  • פולין עם גרסה צמחונית הנקראתsałatka jarzynowa  או  sałatka warzywna.
  • בספרד זהו סלט רוסי Ensaladilla rusa  וכולל טונה וזיתים. כך גם באיטליה  Insalata russaוגם בפורטוגל  salada russa
  • באיסלנד הוא נקרא סלט איטלקי ואוכלים אותו כתובפת ללחם או בשר.
  • באירן ופקיסטאן נקרא סלט אוליבייה.
  • במונגוליה נחשב למנה חגיגית במיוחד ונקראת סלט הבירה.
  • דרום אמריקה קוראת לסלט רוסי ensalada rusa  ומקובל להוסיף קוביות בשר בקר ולקרוא למנה matambre con rusa

סלט נלסון

סלט נלסון הוא גרסה ישראלית מצומצמת, שהיתה אהובה על רפי נלסון באילת. במקום החם כל כך העדיף נלסון להגיש סלט קר וקל יותר ולכן הוציא את תפוחי-האדמה מהמתכון של סלט אוליבייה / רוסי / הבירה ועוד. השם נשאר גם אחרי המקום והאיש. מתכון בהמשך.

מתכון: סלט אוליבייה צמחוני

חומרים

  • 4 תפוחי אדמה בינוניים
  • 4  ביצים קשות
  • 2 גזרים
  • 2 מלפפונים
  • 1 שמנת חמוצה (כמו של פעם) – אפשר להמעיט או להוסיף עפ"י הטעם
  • 1/3 כוס מלפפונים בחומץ קצוצים לקוביות קטנות
  • 1/3 כוס אפונה מבושלת במים חמים
  • 3 כפות גדושות שמיר קצוץ דק
  • 3 כפות פטרוזיליה קצוצה דק
  • 1/3 כוס מיונז ביתי (אפשר להמעיט או להוסיף עפ"י הטעם)
  • מלח ופלפל עפ"י הטעם

סלט רוסי (צילום דני בר)

אופן הכנה

    1. יש לבשל את תפוחי האדמה והגזר יחד במים מומלחים עד ריכוך
    2. לקלף התפו"א ולצנן במים קרים
    3. קוצצים את הגזר, תפו"א, מלפפונים לקוביות קטנות
    4. לערבב הכל בקערה ומוסיפים אפונה, שמיר, פטרוזיליה ואת קוביות המלפפון החמוץ
    5. בקערה נפרדת מערבבים כמות זהה של מיונז ושמנת חמוצה עד קבלת מרקם אחיד
    6. מוסיפים תוך ערבוב לתערובת שבקערת הערבוב הגדולה
    7. מעבירים לקירור לפחות 3-4 שעות ועדיף ללילה

הגשה

יוצרים על צלחת שטוחה תלולית של סלט. מעטרים בשמיר. מגישים קר

מתכון: סלט נלסון

רכיבים:

  • 250 גרם מלפפונים טריים
  • 150 גרם מלפפונים כבושים
  • 3 ביצים קשות
  • בצל ירוק
  • 6 כפות מיונז
  • כפית חרדל
  • פלפל

אופן ההכנה:

    1. לקצוץ את הביצים, המלפפונים והבצל
    2. לערבב את המיונז והחרדל עם הפלפל עד ליצירת רוטב חלק
    3. לצקת את הרוטב על הסלט
    4. לערבב ולהגיש

בתיאבון

תגובה אחת

הוספת תגובה

שינוי גודל גופנים
ניגודיות