אזור גזר בשפלה – כל כך קרוב וכל כך לא מוכר

מועצה אזורית גזר שוכנת כה קרוב וכה מעט אנחנו מכירים  |||סיור המרחבי האזור בעזרת משרד התיירות ואילנית צמח – רכזת תיירות ויזמות במ.א. גזר  |||קצת ממה שראינו וטעמנו ועוד מקומות שלא ראינו ||| להמשך הידיעות וההצעות <<<

מועצה אזורית גזר

בין רמלה ורחובות לבין מכבים-רעות שוכן חבל ארז גזר. במועצה אזורית גזר חיים טוב כ-26,000 תושבים ב-25 ישובים (5 קיבוצים, 5 ישובים קהילתיים ו-15 מושבים). מעטים עוסקים בחקלאות ואי אפשר להתעלם משטחי הכרמים של זיתים וענבים ועליהם עוד נפרט בהמשך. באזור התחילו להבין את הפוטנציאל התיירותי והעסקי של אמנים, אומנים, אוכל, יקבים ועוד. עסקים קטנים ובינוניים לצד אתרי תיירות ייחודיים אשר מקדמים בברכה את פני התייר. יצאנו לבקר כמה מהם.

חיה רובינסון עם תכשיטים סרוגים

חיה רובינסון – תכשיטים סרוגים (צילום דני בר)

בגלריה של חיה ניתן למצוא תכשיטים, צעיפים ואקססוריז יפים, צבעוניים ויחוודיים בסריגה בעבודת יד. הגלריה נמצאת במושב כפר שמואל שבעמק אילון. חיה מקיימת בגלריה ערבי נשים, הרצאות וסדנאות ליצירת תכשיטים, וללימוד סריגה.  לתיאום והזמנות חיה רובינסון  050-5519366 כפר שמואל.

צביקה ואופירה בר עם גלריית ZB

גלריה ZB צביקה בר (צילום דני בר)

צביקה ואופירה בר מאמינים בדרכם שלהם, חולמים חלומות ומגשימים אותם. צביקה הגיע אל אומנות הזכוכית תוך כדי החלמה ממחלה ומאז החיים השתנו. המעוף של צביקה, העקשנות והראייה של לצאת מהקופסא והרצון של אופירה לעודד אותו כמה שיותר, ולתת לו יד חופשית לעוף עם הדמיון. אפשרה לצביקה לפתוח את הגלריה ZB בביתו שבמושב פתחיה. אופירה למדה הנחיית סדנאות ויוגה צחוק .מזה כשנתיים וחצי אופירה מקיימת מפגשים של הופעה בת שעה וחצי שכוללת הרבה צחוק מוזיקה משחררת ואופטימית, השראה חיובית ומקור העצמה שלה הוא – שמחה. החזון של השניים הוא להזמין לגלריה שלהם אורחים שייהנו מסדנת זכוכית של צביקה בשילוב סדנת צחוק מוזיקלית והשוס הגדול יהיה אוכל קוצ'יני (הודי) מבית אמא של אופירה. לתיאום לפרטיים וקבוצות צביקה ואופירה בר טל': 054-5711979 או 054-4210646 מושב פתחיה.

מסלול רכיבה (סינגל) סובב לב גזר

מוקד משיכה חדש וייחודי באזור, לחובבי רכיבת אופני שטח, מקצוענים, משפחות ובודדים המעוניינים לגלות מסלולים חדשים ומיוחדים במרחק נסיעה קצר מהמרכז. המסלולים מחולקים ל-3 רמות קושי ואפשר לבחור את תוואי הרכיבה בהתאם לרמת הקושי בה מעוניינים. לאורך המסלול הוצבו שלטי הכוונה ובצירים החשובים הסבר אודות המקום.

רחל שקד עם שקד ביער

יער המגינים עם רחל שקד (צילום Yossi Souva)

בסמוך לכרמי יוסף נמצא יער המגינים ורחל שקד נהנית מהקרבה בין ביתה ליער ומקיימת ביער סדנא באומנות ההקשבה. מספרת רחל: "אני מכירה היטב את כול שביליו ונהנית מאוד להנחות במרחביו יחידים וקבוצות וליצור חוויות רבות קסם, אשר מהדהדות לאורך זמן. ביער תהייה לנו הזדמנות להקשיב עם כול החושים לעצמנו ולקולותיו של היער – למשב הרוח בצמרות העצים, לרחש הזרדים המתפצחים תחת רגלינו ולציוץ הציפורים". אתם מוזמנים להרפתקה קטנה שתיצרב בזיכרונכם לאורך זמן. תצאו מן היער עם מתנות רבות לעצמכם, איש, איש עם מתנותיו שלו. כדי לקבלן צריך פשוט לבוא. לתיאום מפגש בדוא"ל <<< או בטל': 08-9286819, 050-9751612

BishiQ מסעדת בשרים ובירה

ניר בישי והבירה שלו (צילום Yossi Souva)

יוזם הרעיון ניר בישי רצה להגשים חלום ישן שלו וזה התאווה לבשרים מעושנים לצד בירות בוטיק איכותיות. מספר ניר בישי (נ+ 3, 43): "ידע בעישון בשר תמיד היה לי, אני עוד זוכר את סבי מעשן בשר של אווזים שהייתי ילד קטן. עם השנים גדלתי והתאהבתי בתחום עישון הבשרים ובזכות הניסיון שרכשתי החלטתי לפתוח את המבשלה. המוטיב העיקרי היה מקום מיוחד שאין עוד אחד כזה. במקביל בשנים האחרונות התפתח טרנד של בירות בוטיק….אז נוצר החיבור: מבשלת בירה עם בשר מעושן ואיכותי בצד".

המקום פועל בקונספט יחודי של "אכול ושתה כפי יכולתך", אבל עם דגש גדול מאוד על חומרי הגלם, השירות והאווירה במקום. לסועדים המגיעים למקום, בהזמנה מראש מובטח שלל סלטים (כרוב סיני, גזר פיקנטי, חומוס עם בשר מעושן, טאבולה ועוד), בשרים למרכז השולחן (עוף מעושן, לבבות אווז, נקניקיות עם שקדים וצנוברים, בשר בקר ושומן כבש, אנטריקוט מרמה"ג מיושן על העצם, נתחי פרגית במרינדה, צלעות טלה ועוד), בירות הבוטיק של ניר (שכבר לא מיוצרות במקום): פילזנר 5.2%, דופלבוק כהה גרמנית 8.2%, חיטה בווארית מעוננת 5.3%, טריפל בלגית אדמונית 8.3%.

כל המנות מגיעות באופן שותף לשולחן כיאה ל"אכול כפי יכולתך". הארוחה מלווה בשתיה קלה וביינות יקב בראון מכפר שמואל הסמוך.

המקום כשר. פתוח בימים שלישי – חמישי בלבד החל משעה 20:00 ועד חצות. מקבלים הזמנות לקבוצות בימים ושעות אחרות. להזמנות טל': 050-9989199. מחיר אחיד לסועד 250 שקלים.

יקב בראון כפר שמואל

יקב בראון הוקם בשנת 2009 בחצר ביתו של דני בראון, מתוך אהבה ליין וכדי לתת ביטוי לכרמי ענבי יין באדמת כרמי יוסף הידועה כ"סיידון" שבבעלותו. דניאל מאמין שייצור היין הטבעי והאיכותי מיוצר בכמויות קטנות כך שניתן לשלוט על כל מרכיבי תהליך עשיית היין  וכך להגיע לתוצאות מצוינות. מינימום התערבות ותוספות מזכירים לנו שליין יש כל כך הרבה איכויות וחבל להתערב בפעילות המדויקת של הטבע.

היקב מייצר כ- 2,500 בקבוקים בשנה ולאחרונה הצטרף ליקב יינן ותיק ומוערך, שפרש מיקב גדול בסביבה. לתיאום טעימות וביקור ביקב, לא בשבת (יקב כשר) בטל': 054-4226883

אתרים נוספים לביקור במרחב גזר (רובם כשרים ולא פתוחים בשבת וחג):

הכנת נרות מדונג- משק לין (צילום משק לין)

  • משק לין בכפר ביל"ו הוא משק משפחתי קטן מכפר בילו העוסק בגידול דבורים ובייצור מגוון רחב של מוצרים טבעיים – ארץ ישראליים. מגוון המוצרים כולל: דבש, רטבים, ממרחים ומעדנים (על בסיס דבש וסילאן תמרים), טחינות ומוצרי בריאות מהכוורת. המשק מטפל ומטפח כ- 1,000 כוורות הפזורות ברחבי הארץ, מרמת הגולן דרך הרי ירושלים ואתרים נוספים בארץ בהתאם לעונות הפריחה של הצמחים. מרכז המבקרים הוותיק הממוקם במשק לין בכפר ביל"ו א', מציע מגוון רחב של פעילויות לקבוצות ולמשפחות. לצד מרכז המבקרים פועלת חנות המשק המציעה לאורך כל ימות השנה את מגוון מוצרי הדבש והבריאות של המשק. לפרטים ולתיאום ביקור בדוא"ל <<< או בטל': 054-2207965. הביקור בתשלום.
  • אתר היסטורי "דיזל" חולדה מספר על המסע בעקבות המים לירושלים. המסע מתחיל מ"קו השילוח" – קו המים הראשון לבירתה של ישראל, שאותו הניחה "מקורות" במבצע נועז והרואי בתקופת מלחמת השחרור, כדי להציל את ירושלים הנצורה מצמא ולחזק את עמידתם של התושבים. באתר ההיסטורי תבקרו בבונקר תת קרקעי שבו נמצאת תחנת דיזל היסטורית, שהיא בין תחנות המים הראשונות שאפשרו את אספקת המים לעיר. תחנה זו, הנקראת "מים לירושלים", כמו מוצגים נוספים במקום – תצפית משולטת ותצוגה היסטורית – הינם עדויות אילמות למאמצים הבלתי פוסקים של "מקורות" לספק מים לירושלים בכל זמן ובכל מצב, לאורך השנים. במקום יש גם חורשת הנצחה מוצלת.  עוד כמה דברים שכדאי שתדעו… בקיץ של שנת 2000, חמישים שנה לאחר הפעלתה של "המערכת השנייה לירושלים", יצאה קבוצת עובדים של "מקורות" לבקר באחד מהבונקרים שנותרו משלביה הראשונים של המערכת. לאור פנסים גילתה הקבוצה כי תחנת דיזל-חולדה בהיסטורית, ששימשה את מערכת המים בימיה הראשונים, נשתמרה בשלמותה! באותו רגע התקבלה ההחלטה להקים במקום אתר מבקרים לתיעוד המאבק להובלת המים לירושלים ולשימור סיפורה של תחנת הדיזל ההיסטורית. לתיאום ביקור טל': 03-9388961
  • תל גזר גזר העתיקה, הוא מקור שמה של המועצה האזורית והוא מתנוסס על סמלה. העיר גזר נוסדה לראשונה באלף השלישי לפנה"ס, בתקופת הברונזה הקדומה. באלף השני לפנה"ס, בתקופה הברונזה התיכונה, הוקפה העיר סוללת עפר ונבנו בה מגדל ענק, שער מרשים ואתר פולחני. גזר היא אחד האתרים הבודדים שזיהויים אינו מוטל בספק: על הגבעות הסובבות את התל נמצאו כתובות המציינות את "תחום גזר". הכתובות הן מן התקופה הרומית, והן מעידות על גבולות היישוב, ובעיקר על שמו. הגישה אל התל היא דרך כרמי יוסף או קיבוץ גזר.

הכניסה חופשית אין צורך בתיאום מראש

  • בית הרצל (חוות חולדה) ויער חולדה נקרא גם יער הרצל. היער ניטע לראשונה בשנת 1907 סביב חולדה הישנה לזכרו של בנימין זאב הרצל, חוזה מדינת היהודים שנפטר בשנת 1904. יער חולדה הוא היער הנטוע הראשון של הקרן הקיימת לישראל. ראשיתו של יער חולדה בקניית האדמות בידי אגודת "נטעים" במגמה לשווק אותן לציונים שירצו לרכוש אדמות ולהתיישב בארץ ישראל. הנטיעות החלו ב-1909. ראשוני העובדים, שנטעו את הזיתים, היו פועלים מחוות בן-שמן.  באותה עת נבנה במקום בית מפואר הלא הוא "בית הרצל". בחווה נמצאת האנדרטה לזכרו של אפרים צ'יזיק, שנפל במאורעות תרפ"ט בהגנה של חוות חולדה. האנדרטה נבנתה על ידי הפסלת בתיה לישנסקי. עוד ניתן לראות במקום את המשאבות ששימשו לקו אספקת המים לירושלים במלחמת העצמאות. המקום שוקם ונפתח למבקרים בשנת 2000 ע"י קרן הקיימת לישראל.

לתיאום ביקור בבית הרצל טל': 08-9411211. הכניסה חופשית.

  • מצפה טל – חולדה ב – 19 בחודש מארס 2002 נפל סגן טל צמח, בן קיבוץ חולדה, בהיתקלות בחמאם אל מליח שבבקעה. שנה וחצי לאחר נפילתו, החלה הכשרת התל המלאכותי, הנמצא בשדות חולדה, בקצה השדרה הוושינגטוניות, המתחברת אל יער הרצל, למצפה שנושא את שמו. הגישה אל המצפה היא דרך יער חולדה.
  • שמורת עינות גיבתון (או מעיינות גיבתון) שמורת טבע בשטח של 80 דונם הנמצאת כקילומטר ממזרח למזכרת בתיה, ליד מפגש פסי הרכבת לירושלים ולבאר שבע. אפשר להגיע למקום בדרך עפר היוצאת מכביש 411 וחוצה את  כביש 6 מתחת ל"גשר השלושה" (על שם שלושה מחברי קיבוץ חולדה הסמוך, שנפלו במאורעות 1939). מפלס מי התהום במקום גבוה, ולכן יש בו מעיינות המים מליחים. בחורף מתווספים גם מי נגר עילי הנקווים לבריכות, והמקום הופך לבוצי. בעבר הייתה במקום ביצה שיובשה בימי המנדט הבריטי באמצעות תעלות ניקוז וחורשת איקליפטוסים. מעבר לייבוש הביצה, פלשו לשמורה עצי שיטה כחלחלה (מין זר שיובא בעבר לצורך עצירה של נדידת דיונות).

בקיץ מתייבשת השמורה ואפשר להבחין בה רק בקבוצות צפופות של קנה מצוי, סוף מצוי וסמר חד. בשנים האחרונות עוברת השמורה תהליכי שיקום משמעותיים הכוללים שחזור של משטר המים ושיקום צמחי של מיני ביצה, בהם גם מינים בסכנת הכחדה. מצפון לשמורה נמצא תל מָלוֹט שנהוג לזהותו עם העיר הפלשתית גיבתון, שעל שמה קרויים המעיינות. מראש התל יש תצפית יפה על הסביבה.

  • עין ורדה (במורדות תל גזר) מעיין עין ורד שימש לפני אלפי שנים כמקור המים הטבעי היחיד של היישוב הקדום בתל גזר. כיום משמש התל אתר טיולים, ואילו המעיין הפך למקום בילוי נחמד.

הבריכה העגולה בנויה אבני גזית, ומעליה סוכך עץ תאנה גדול. בימות החורף והאביב, כאשר נביעת המעיין שופעת, מתמלאת הבריכה במים, אך דווקא בזמן זה, העץ יבש ואינו מפיק פירות. השטח סביב הבריכה מטופח מאוד, ומוקדש לזכרו של איתי שטיינברג ז"ל, בן כרמי יוסף.

  • יער המגינים כרמי יוסף הוא יער של קק"ל המשתרע של שטח של כ-3,500 דונם בין היישוב כרמי יוסף ומושב בקוע. דרך אספלט עוברת לאורך היער וממנה יוצאים שבילים ודרכי עפר לאתרי הנצחה לחיילם שנפלו במערכות ישראל. יש גם אתרי הנצחה ליחידות שלמות. מבין אתרי ההנצחה יש לציין את האנדרטה מדבר לתקווה. האנדרטה מנציחה את זכרם של 436 ניצולי שואה שהגיעו ארצה ללא משפחה ונפלו במלחמת העצמאות. היא מורכבת משלושה סלעים שבניהם צומח עץ זית. על הסלעים חקוקים שמות הנופלים לפי ארץ מוצאם. במקום נמצאת פינת הנצחה לרס"ן אסף אסולין שנפל במבצע חומת מגן.

שביל היין של מועצה אזורית גזר

מועצה אזורית גזר ידועה בזכות היותה חבל ארץ מרובה כרמים. היקב הגדול בישראל שוכן בשטחי המועצה כמו גם יקבי בוטיק אחרים. ראש המועצה פטר וייס, שוקד על פיתוח של אתרי המורשת והתיירות ובראשם דרך היין. אלפי דונמים של כרמים מצויים במועצה והיא נחשבת לאחד הטראוארים הטובים בארץ לגידול ענבי יין. שביל היין של גזר מתחיל ב:

  • יקב ברקן Barkan Winery יקב ברקן המייצר בשנים האחרונות 13 מיליון בקבוקי יין המיועדים לשיווק בארץ ובעולם. מרכז המבקרים בקיבוץ חולדה מהווה עוגן תיירותי אשר בו פועלים אירועי יין לצד אירועי ערב שונים בהובלת היקב ו"זאפה" השותף החדש. במרכז המבקרים מתקיימים סיורים מודרכים וטעימות ומוקרן סרטון בשפות שונות. מומלץ לתאם מראש. כשר. סגור בשבת וחג. פרטים על היקב והיינות באתר <<<
  • יקב ברבדו Bravdo Winery – Karmei Yosef פרופ' בן עמי ברבדו ופרופ' עודד שוסיוב, חברי הסגל האקדמי של האוניברסיטה העברית בירושלים, החליטו בשנת 1999, לממש את הידע הרב שצברו בגידול ענבים וייצור יין, והקימו את יקב כרמי יוסף המייצר את יינות ברבדו. במרכז המבקרים של היקב מתקיימים בנוסף לטעימת יינות, ימי גיבוש לחברות, ישיבות מנהלים, הרמות כוסית, מפגשי חברה, הדרכות יין ועוד. היקב נמצא מול כרמי יוסף, בלב הכרמים. היקב פתוח לקהל הרחב בימי שישי וערבי חג בין השעות 11:00-14:00. פרטים באתר <<< בדוא"ל <<< ובטל': 050-2207022

ברבדו קופאז 2014 (צילום אייל גוטמן)

  • יקבים נוספים באזור: יקב בראון, יקב רד פואטרי, יקב הרצברג, יקב בזק ויקב בן-נון.

הוספת תגובה

שינוי גודל גופנים
ניגודיות